Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Mech irlandzki a piana

Recommended Posts

Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się, że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość.

 

Pierwsze moje piwo, do którego dodałem mech ma pianę małą i nietrwałą, choć ładną - dałem mech bo zależało mi na klarowności (to miał być Kölsch). Popełniłem przy nim więcej błędów wpływających negatywnie na pianę, ale chcę sobie rozjaśnić sprawę mchu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się, że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość.

Tak, dobrze dedukujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się' date=' że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość.[/quote']

Tak, dobrze dedukujesz.

No możne i tak mówi teoria ale u mnie na piwach bez mchu (pszenicznych) piana jest marna a na tych z mchem wyszła całkiem ładna (vide zwycięski Munich Dunkel). Oczywiście, nie może być prosto, bo mam tez piwo bez mchu na którym piana trzyma się "jak pijany latarni".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie mech nie wpływa negatywnie na jakość piany. Jak mam mech to zawsze go dodaję do piw jasnych. ZGODA bez obaw. Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne.

Nie mętnieją na zimno? Bo mech chyba tylko na o zmętnienie ma wpływać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne.

Nie mętnieją na zimno? Bo mech chyba tylko na o zmętnienie ma wpływać.

Nie mętnieją. U mnie dolniaki stoją cały czas w chłodni i zawsze są klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mchu użyłem dopiero 2 razy - do 2 Kölschy. Pierwszego właśnie spijam (drugi ma dopiero tydzień na cichej więc nie wiem co z niego wyrośnie) no i nie jest aż tak klarowny jak oryginał, ale nie robi się bardziej mętny po schłodzeniu - jest tak samo "mglisty" i na ciepło i na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wena ma znakomite wręcz warunki przechowywania. Dodając że zimą ma możliwość lagierowania to ma full wypas.

Tylko czy używanie mchu jest zgodne z prawem czystości? I czy piwo rzeczywiście musi być klarowne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z 3-4 razy korzystałem z mchu, ostatnio w konkursowym Grodziszu. Widząc jaka piana powstaje nawet przy bardzo delikatnym nalewaniu śmiem twierdzić, że mech nie zaszkodzi pianie, a wg mnie sporo poprawia z klarownością.

Zeszłoroczny Grodzisz bez mchu był bardzo mętny, ten ładnie klarowny.

 

 

Tylko czy używanie mchu jest zgodne z prawem czystości? I czy piwo rzeczywiście musi być klarowne?

Chyba mech irlandzki za bardzo nie szkodzi piwu domowemu. Nie jest zgodne z prawem czystości ale wg mnie można ze spokojem uznać, że za bardzo nie szkodzi prawu czystości :lol:

Co do drugiego pytania, to jest raczej retoryczne i nie trzeba na nie odpowiadać :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...