Jump to content
Sign in to follow this  
TMspoko

Wymuszony zasyp i co dalej

Recommended Posts

Witam. Proszę o poradę w takiej nietypowej sprawie. Dotała do mnie paczka z zamówionymi słodami ale nistety trzy worki były uszkodzone. W ten sposób wszedłem w posiadanie mieszanki słodów o składzie

Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann 30%

Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 30%

Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 40%.

Wszystkiego jest 7,5kg. Czy warto użyć całego zasypu bez dodatków czy może dołożyć np. słodu pilzneńskiego? Jakich drożdży użyć - Wyeast 2124 Bohemian Lager czy może Wyeast 3787 Trappist High Gravity? A może zużyć w małych ilościach do innych warek i nie bawić się w eksperymenty? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz, to jest mało istotne. Mogę to podzielić na dwie warki. Bardziej interesuje mnie wpływ słodu Abbey Malt na piwo (przy takim stosunku słodów) - czy w takim zasypie wyjdzie dobre piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc nie wiem co doradzić, ale gdybym był tobą to bym zrobił jakiś eksperyment. Np jeden zasyp ciemny na belga jakiegoś mocnego, z kolendrą może (?), a drugi na wiedeński lager.

Lagerek głównie z wiedeńskiego tak z 60-70% zasypu a dopełnienie monachem i odrobiną(100g?) abbeya. A z reszty to bym belga zadał ale byś miał mniej piwka bo trzeba by gęściej zatrzeć.

Generalnie się nie znam, bo dopiero 2 warka poszła w butelki dziś, ale myślę, że jak wszystko zrobisz jak należy, nieważne jaki zasyp a piwko będzie dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

My, podzielilibyśmy tą mieszaninę na trzy części, dodali do każdej 2,5 - 3 kg słodu jasnego ( może być pilzneński ) i uwarzyli piwo półciemne.

Zbyt duża ilość słodów karmelowych może wprowadzić niepotrzebną kwasowość w gotowym piwie.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann 30%

Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 30%

Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 40%.

Fatalnie. Monachijski+wiedeński to byłaby świetna baza do wielu piw niemieckich, ale 30% dodatek Bisciut dyskwalifikuje tą mieszankę jako podstawowy zasyp, trzeba by ją "rozcieńczyć" przynajmniej 1:3.

 

Ja bym ją zakwalifikował jako "osłabiony Biscuit" i używał wszędzie tam, gdzie jest potrzebny słód Biscuit, w ilości nie większej jak 1, może 2 kg (20-30% zasypu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. To były rozwalone worki w kartonie - gdy odbierałem to się nie zorientowałem. Myślałem, że wyjdzie coś sensownego z tej mieszanki - na stronie Browamatora jest podane, że słód Abbey Malt może być stosowany do 50% zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
słód Abbey Malt może być stosowany do 50% zasypu.

Nie odważyłbym się. Pewnie piwo będzie pijalne, ale czy smaczne? Nie przypominam sobie receptury w której widziałbym więcej jak 0.5 kg tego typu słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...