x1d Posted July 4, 2021 Share Posted July 4, 2021 (ze strony producenta) Licensed from Charlie Papazian, this strain can ferment at both ale and lager temperatures, allowing brewers to produce diverse beer styles. The recipes in both Papazian’s books, The Complete Joy of Homebrewing and The Homebrewer’s Companion, were originally developed and brewed with this yeast. Ales: Optimum cellaring temperature: 50 to 55°F (10-13°C); Altbiers can be cellared at lagering temperatures. Lagers: Optimum cellaring temperature: 32 to 37°F (0-3°C) ATTENUATION : 72% - 78% FLOCCULATION :Low ALCOHOL TOLERANCE : Medium (5-10%) FERMENTATION TEMPERATURE : 55° - 74° F (13° - 23° C) (Tłumaczenie ze strony sklepu twój browar) Wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast, szczep ten jest licencjonowany od Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala browarnikom produkować różne style piwa. Receptury zawarte w książkach Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer's Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży. Ale: • Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu ale: 68-73 ° F (20-23 ° C) • Optymalna temperatura leżakowania: 50-55 ° F (10-13 ° C); altbiers można przechowywać w niskiej temperaturze Lager: • Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu lager: 50-55 ° F (10-13 ° C) • Optymalna temperatura leżakowania: 32-37 ° F (0-3 ° C) CECHY PRODUKTU: Zastosowanie surowca: Lager, Ale Temperatura fermentacji: 13-23°C Flokulacja: niska Odfermentowanie: 72-78% Tolerancja na alkohol: 10% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 4, 2021 Author Share Posted July 4, 2021 Widziałem w zapiskach ( @MistrzSuspensu, @Joosto), że kilka osób używało ich, możecie się podzielić wrażeniami z efektów? Czy są wszechstronne jak w opisie, czy raczej wg zasady "jak do wszystkiego to do niczego"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 @x1dSą całkiem niezłe i to , że są wszechstronne to nie oznacza że są "do niczego". Ja testowałem je w niskim zakresie temperatur i byłem bardziej niż zadowolony. Jeśli miałbym porównać je do suchych ,to blisko by było do Notthingham'ów x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted July 7, 2021 Share Posted July 7, 2021 W dniu 4.07.2021 o 12:28, x1d napisał: Widziałem w zapiskach ( @MistrzSuspensu, @Joosto), że kilka osób używało ich, możecie się podzielić wrażeniami z efektów? Czy są wszechstronne jak w opisie, czy raczej wg zasady "jak do wszystkiego to do niczego"? Ja używałem je w tym wyższym zakresie temperatur i byłem zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted July 8, 2021 Share Posted July 8, 2021 Za wiele o nich nie napiszę, bo pamięć słaba. Na pewno były ok, jedno piwo wyszło nawet bardzo dobrze, więc da się na nich zrobić coś dobrego. Bodajże to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.