Jump to content

Kocioł Klarstein Beerfest - problemy przy gotowaniu


Recommended Posts

Witam,

 

Mam pytanie co zrobić aby przy gotowaniu z chmielami nie kipiało z garnka ? gotowanie z otwartą pokrywa czy zamkniętą nic nie daje. Kocioł ten ma tylko ustawienie temperatury analogowe.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, mirooosss napisał:

co zrobić aby przy gotowaniu z chmielami nie kipiało z garnka ? gotowanie z otwartą pokrywa czy zamkniętą nic nie daje. Kocioł ten ma tylko ustawienie temperatury analogowe.

Przy pierwszym kipieniu, wodą (albo starsanem) z atomizera pryskam, schodzę mocą ew. trochę niżej. Widzę, że ten model ma tylko temperaturę, może spróbuj z niej zejść i zobaczyć przy jakiej wartości masz rolling boil zamiast gwałtownego kipienia.

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, mirooosss napisał:

ok tak sporóbuje, mam rozumieć że jak ustawie 90stopni to nie będzie się gotować i nie zrobię tego dobrze ?

Niezbyt rozumiem co napisałeś ;)

Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę do punktu w którym brzeczka będzie wrzała delikatnie, pyrkotała. Jak z ziemniakami.

A jeszcze ile lejesz brzeczki? Może zamiast 30, daj 25 litrów, albo zamiast 25 - 20 litrów?

Link to comment
Share on other sites

leje zgodnie z instrukcją (zestawy z browamatora) czyli zestawy na 20l. Przykładowo ostania warka to Dry Stout 12blg i tam wysładzam do 22l i tyle też się gotuje. Co do tego co  napisałem to chodzi mi o to czy jak doprowadzę do gotowania 100stopni to czy mogę zjechać do 90st i tak zostawić na 60min aby nie kipiało, wiem że najlepiej byłoby tak jak z ziemniakami żeby pyrkało ale przy takim analogowy potencjometrze temperatury ciężko tak ustawić bo nie jest na tyle dokładny.

Link to comment
Share on other sites

Kipi tylko na początku, potem przestanie, skręć temperaturę kiedy zaczyna kipieć, potem podnieś, jeśli będzie już ok wrzucaj chmiel i startuj z czasem.

Do powyższych możesz jeszcze dodać mieszanie.

Na pewno nie przykrywaj, to pomaga kipieniu.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, punix napisał:

To trochę dziwne, że przy takim zapasie kipi. Przez cały czas, czy tylko po wrzuceniu chmielu?

w sumie jak się zaczyna gotować to zaczyna kipieć następnie zjeżdżam troche na potencjometrze to nie kipi  i też nie gotuję się ( nawet nie pyrka delikatnie) i znów muszę podkręcać i tak w kółko. Moim zdaniem te grzałki są mocne i w momencie kiedy się załączają to dostaje dużo mocy i kipi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.