Skocz do zawartości

Koniec fermentacji burzliwej Puls


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam takie pytanie, robiłem teraz Pilsa 14blg początkowe, po tygodniu zostało 5 blg. Mam tylko obawy że piwo może być jeszcze niedofermentowane. Za 3 dni chcę znowu sprawdzić poziom blg czy spadło czy utrzymuje się cały czas pytanie czy  się nie stanie piwu jeżeli okaże się fermentacja się już jednak skończyła a te 5 blg to już jest końcowe?

Edytowane przez Mich_Michaś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.06.2021 o 14:45, INTseed napisał:

Jaka temperatura fermentacji? Jakie drożdże?

temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70. Piwo przelałem na cichą fermentację w środę, kiedy BLG spadło do około 3. 

Pisałem tego posta bo miałem obawy że przez  3 dodatkowe dni burzliwej ( 7 dni + 3 dni )  mogą się pojawić jakieś dodatkowe nie przyjemne aromaty. 

Ale wyszło super ostatecznie 

Edytowane przez Mich_Michaś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Mich_Michaś napisał:

temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70.

 

Dolna fermentacja trwa przeważnie trochę dłużej niż górna. Ja trzymam w sumie dolniaki zawsze +/- 4 tygodnie, abstrahując od wyjątków, jak Porter Bałtycki. Nie przelewam nigdy na cichą, bo to tylko dodatkowa robota, która nic nie przynosi (mech irlandzki działa lepiej niż przelewanie). Górniaki trzymam +/- 3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.