Jump to content

Koniec fermentacji burzliwej Puls


Recommended Posts

Cześć

Mam takie pytanie, robiłem teraz Pilsa 14blg początkowe, po tygodniu zostało 5 blg. Mam tylko obawy że piwo może być jeszcze niedofermentowane. Za 3 dni chcę znowu sprawdzić poziom blg czy spadło czy utrzymuje się cały czas pytanie czy  się nie stanie piwu jeżeli okaże się fermentacja się już jednak skończyła a te 5 blg to już jest końcowe?

Edited by Mich_Michaś
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
W dniu 28.06.2021 o 14:45, INTseed napisał:

Jaka temperatura fermentacji? Jakie drożdże?

temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70. Piwo przelałem na cichą fermentację w środę, kiedy BLG spadło do około 3. 

Pisałem tego posta bo miałem obawy że przez  3 dodatkowe dni burzliwej ( 7 dni + 3 dni )  mogą się pojawić jakieś dodatkowe nie przyjemne aromaty. 

Ale wyszło super ostatecznie 

Edited by Mich_Michaś
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Mich_Michaś napisał:

temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70.

 

Dolna fermentacja trwa przeważnie trochę dłużej niż górna. Ja trzymam w sumie dolniaki zawsze +/- 4 tygodnie, abstrahując od wyjątków, jak Porter Bałtycki. Nie przelewam nigdy na cichą, bo to tylko dodatkowa robota, która nic nie przynosi (mech irlandzki działa lepiej niż przelewanie). Górniaki trzymam +/- 3 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.