Jump to content

Dziwny smak!!


KNX
 Share

Recommended Posts

Sorry nie mogłem dodać zdjęcia :smilies:

Moje pierwsze piwko pale Ale smakuje jakoś "dziwnie". Jak wczesniej pisałem posmak drożdży zanikł natomiast teraz wyczuwam smak jakby warzyw, pachnie ok. Może to być spowodowane zbyt mało intensywnym gotowaniem brzeczki, gdyż urzywałem tylko jednego palnika i było tylko 95°C, a czytając na wiki to każde 5 °C w dól wydłuża czas gotowania, a gotowałem tylko 60 min jak w przepisie i chyba mało DMS odparowało no ale w słodzie pale ale co stanowiło 95% zacieru nie ma to aż takiego znaczenia.

Czy smak jeszcze się polepszy?

Edited by KNX
Link to comment
Share on other sites

Może coś w tym być. Ja kiedyś jedno Pale Ale zrobiłem tak, że na początku robiłem normalnie, ale ostatnie wysłodziny nie dodałem do gotującej brzeczki tylko prosto (po schłodzeniu) do fermentora, bez gotowania. Nie miały te wysłodziny dużo BLG ani nie było ich dużo, ale piwo wyszło parszywe... Właśnie jakby trawiasto-nieprzyjemnie-warzywne... Z czasem minimalnie się poprawiło, ale ogólnie to klapa. Z tym, że mylśle, że to było przez jakieś garbniki-taniny albo skrobie, nie wiem na pewno.

No ale może twoje ma jakąś inną przypadłość....

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak u ciebie ale w Krakowie temperatura gotowania wynosi 96-97°C. Więcej nie osiągniesz. W zależności od regionu ta temperatura jest inna.

 

Ja jeszcze nigdy nie gotowałem dłużej niż 60min i nigdy takiego posmaku nie miałem

Edited by rosek
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak u ciebie ale w Krakowie temperatura gotowania wynosi 96-97°C. Więcej nie osiągniesz. W zależności od regionu ta temperatura jest inna.

 

Ja jeszcze nigdy nie gotowałem dłużej niż 60min i nigdy takiego posmaku nie miałem

We Wrocławiu z koleji trzeba zawsze do chmielenia dorzucić ogon jaszczurki i oko wąża bo inaczej piwo siarką trąci..... :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Nie wiem jak u ciebie ale w Krakowie temperatura gotowania wynosi 96-97°C. Więcej nie osiągniesz. W zależności od regionu ta temperatura jest inna.

Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia atmosferycznego. U mnie nigdy nie ma 100°C w momencie wrzenia.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Brzeczka wam wrze ponizej 100C?

A co w tym dziwnego?

O tyle dziwne, że co innego woda a co innego brzeczka. Ze względu na zawartość cukru temperatura wrzenia będzie inna i raczej wyższa niż czystej wody.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

O tyle dziwne, że co innego woda a co innego brzeczka. Ze względu na zawartość cukru temperatura wrzenia będzie inna i raczej wyższa niż czystej wody.

No przecież nie napisałem że woda mi wrze też w 98°C. Kolumna tez zawsze mi się stabilizuje poniżej teoretycznej tem. wrzenia etanolu.

Takie ciśnienie u mnie :)

Link to comment
Share on other sites

Na temperature wrzenia wody ma wplyw cisnienie atmosferyczne i tak:

 

Ciśnieniem normalnym nazywamy ciśnienie równe ciśnieniu atmosferycznemu, czyli około 1014 hPa. Przy takim ciśnieniu temperatura wrzenia wody wynosi 100°C, a temperatura topnienia 0°C. Jeżeli ciśnienie jest mniejsze od ciśnienia normalnego, woda wrze w niższej temperaturze. Natomiast im wyższe ciśnienie, tym, wyższa temperatura wrzenia.

To jesli chodzi o czysta wode .

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

No przecież nie napisałem że woda mi wrze też w 98°C. Kolumna tez zawsze mi się stabilizuje poniżej teoretycznej tem. wrzenia etanolu.

Takie ciśnienie u mnie :)

No przecież wiem, dziwię się tylko, że nie osiągasz 100°C, bo chyba wpływ zawartości cukrów jest większy niż spadku ciśnienia, no ale jak widać pomyliłem się (zakładam, że masz naprawdę intensywne wrzenie). Inna sprawa, że przy tak dużym i otwartym garze trudno uzyskać naprawdę intensywne wrzenie i jednolitą temperaturę w całej objętości.

Link to comment
Share on other sites

To dlaczego mi nie wrze na dwóch palnikach, słaba kuchenka ? Czy to kwestia ciśnienia jak pisze Bielok. Chyba, że należy się zaopatrzyć jeszcze w grzałkę elektryczną.

Bielok nie pisze, że mu nie wrze tylko, że winnej temperaturze. Jeżeli nie udaje Ci się doprowadzić brzeczki do wrzenia to oznacza, że w stosunku do strat ciepła masz za słabe palniki. Spróbuj zaizolować boczne ścianki kotła. Zanim brzeczka zawrze możesz też mieć garnek przykryty (trzeba go jednak pilnować bo łatwo może wykipieć).

Edited by jkocurek
Link to comment
Share on other sites

Kompendium wiedzy na temat DMS i innych siarkowych związków wpływających na smak piwa jest zawarta w artykule pani dr Anny Sałek.

ciekawy artykuł.

wynika z tego że DMS można załapać na każdym etapie produkcji począwszy od zakupu źle "spreparowanego" słodu.

Link to comment
Share on other sites

Ciśnieniem normalnym nazywamy ciśnienie równe ciśnieniu atmosferycznemu, czyli około 1014 hPa.

Ciśnieniem normalnym nazywamy umowną wartość 101325 Pa. Jako takie nie jest typowe dla jakiegoś miejsca. Jest to wynik uśredniony z wielu pomiarów. Np. na Wyżynie Śląskiej ciśnienie rzadko przekracza 1000hPa, podczas gdy nad morzem zwykle jest powyżej tej wartości.

Link to comment
Share on other sites

Jaki materiał będzie do tego się nadawał?

Jeżeli zastosujesz kilka centymetrów odstępu od dna to może to być pianka (np. karimata). Jednak i tak największe straty są z lustra cieczy, dlatego polecam doprowadzanie do wrzenia pod pełnym a przynajmniej częściowym przykryciem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.