Cichy85 Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 Panowie i Panie mam pytanie. Robię pierwszą warkę w życiu i niepokoi mnie trochę to co dzieje się w fermentorze. Mianowicie powstały oddzielenia warstw jak na foto. Rozumiem że na samym dnie jest osad ale te pozostałe warstwy wyglądają trochę dziwnie. 3/4 od dołu jest jakby nieklarowne , później 2mm czegoś białego i 1/4 od góry jest tak klarowna że przenika przez nią słońce które wpada przez okno. Może mi ktoś powiedzieć czy to normalne czy coś poszło nie tak ? Link do foto : https://naforum.zapodaj.net/b965f06bb039.jpg.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 Ja bym się nie przejmował. Jakie piwo? Pszenica, płatki, nie miałeś problemów z zatarciem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy85 Posted June 25, 2021 Author Share Posted June 25, 2021 (edited) Słód monachijski, chmiele lunga i saaz , drożdże US-05. A jakie to piwo to nie wiem bo na stylach się jeszcze nie znam W sumie to może ktoś mi piwie co z tego wyjdzie ? Blg przed zadaniem drożdży 12.5 , temp. fermentacji w warunkach domowych ( więc ciepło ) Problemów rzadnych nie miałem. Edited June 25, 2021 by Cichy85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy94 Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 Ja bym się tym nie przejmował tylko dalej obserwował i pilnował procesu fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 Ile trwa fermentacja? Wygląda na to, jakby było dużo osadów, a teraz się klaruje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy85 Posted June 26, 2021 Author Share Posted June 26, 2021 Jest 7 dzień fermentacji. Wczoraj sprawdzałem blg - 2.5. Dzisiaj sprawdzę jeszcze raz czy coś się zmieniło. Jak nie to myślę że przeleje na cichą żeby te drożdże niepostrzebnie tam nie leżały. Czy lepiej tego nie ruszać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 Odpuść sobie przelewanie na cichą. Zbędny element procesu, nic nie daje, a zwiększa ryzyko infekcji. Nie warto mierzyć ekstraktu codziennie, bo to kolejne proszenie się o kłopoty. Zostaw piwo w sumie na 3 tygodnie, zmierz Blg i jak się nie zmienia w odstępie 3 dni to lej w butelki. P.S. ta biała linia po środku, to urok plastikowego wiaderka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 46 minut temu, Cichy85 napisał: lepiej tego nie ruszać Lepiej nie ruszać. @wizi byl szybszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy85 Posted June 26, 2021 Author Share Posted June 26, 2021 Ok. Dzięki za radę. A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje. Ale w takim razie niech jeszcze stoi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 18 godzin temu, Cichy85 napisał: jest tak klarowna że przenika przez nią słońce które wpada przez okno. Jeśli dalej trzymasz fermentor w słońcu to radzę go przestawić w miejsce gdzie słońce nie będzie padać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy85 Posted June 26, 2021 Author Share Posted June 26, 2021 Okno odsłoniłem tylko na czas żeby zobaczyć jak to wygląda bo w pomieszczeniu nie jest zbyt widno. Ale dzięki za uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 22 godziny temu, Cichy85 napisał: A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje Postęp fermentacji może być tak wolny, że w odstępie 24h możesz nie zauważyć różnicy w Blg. Dlatego raczej sprawdza się 3 dni przed planowanym rozlewem i w dniu rozlewu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.