Jump to content

Oddzielenie przy fermentacji


Recommended Posts

Panowie i Panie mam pytanie. Robię pierwszą warkę w życiu i niepokoi mnie trochę to co dzieje się w fermentorze. Mianowicie powstały oddzielenia warstw jak na foto. Rozumiem że na samym dnie jest osad ale te pozostałe warstwy wyglądają trochę dziwnie. 3/4 od dołu jest jakby nieklarowne , później 2mm czegoś białego i 1/4 od góry jest tak klarowna że przenika przez nią słońce które wpada przez okno. 

Może mi ktoś powiedzieć czy to normalne czy coś poszło nie tak ? 

Link do foto

https://naforum.zapodaj.net/b965f06bb039.jpg.html

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Słód monachijski,  chmiele lunga i saaz , drożdże US-05. A jakie to piwo to nie wiem bo na stylach się jeszcze nie znam :) W sumie to może ktoś mi piwie co z tego wyjdzie ? 

Blg przed zadaniem drożdży 12.5 , temp. fermentacji w warunkach domowych ( więc ciepło ) 

Problemów rzadnych nie miałem. 

Edited by Cichy85
Link to comment
Share on other sites

Jest 7 dzień fermentacji. Wczoraj sprawdzałem  blg - 2.5. Dzisiaj sprawdzę jeszcze raz czy coś się zmieniło. Jak nie to myślę że przeleje na cichą żeby te drożdże niepostrzebnie tam nie leżały. Czy lepiej tego nie ruszać ? 

Link to comment
Share on other sites

Odpuść sobie przelewanie na cichą. Zbędny element procesu, nic nie daje, a zwiększa ryzyko infekcji.

Nie warto mierzyć ekstraktu codziennie, bo to kolejne proszenie się o kłopoty. Zostaw piwo w sumie na 3 tygodnie, zmierz Blg i jak się nie zmienia w odstępie 3 dni to lej w butelki.

 

P.S. ta biała linia po środku, to urok plastikowego wiaderka.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Dzięki za radę. A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje. Ale w takim razie niech jeszcze stoi. 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Cichy85 napisał:

A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje

 

Postęp fermentacji może być tak wolny, że w odstępie 24h możesz nie zauważyć różnicy w Blg.

Dlatego raczej sprawdza się 3 dni przed planowanym rozlewem i w dniu rozlewu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.