Skocz do zawartości

Gorzki pszeniczniak


Dockins

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Uwarzyłem ostatnio amerykańskiego pszeniczniaka (to moja 11 warka), miał być lekki i orzeźwiający. Przy butelkowaniu spróbowałem i, niestety, piwo jest zbyt gorzkie jak na ten styl, przynajmniej według mnie. Co mogło mieć na to wpływ?

Początkowa gęstość była na poziomie 13 BLG, po tygodniu piwo zeszło do 5, więc zlałem na cichą, aby sobie dofermentowało. Planowo miało stać tydzień, ale niestety ze względu na natłok obowiązków stało 2,5 tygodnia.

 

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, skazi napisał:

Po co po tygodniu przelewałeś niedofermentowane piwo? z 13 na 5 BLG to jakieś 62% odfermentowania, mało.

Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało. Fermentacja burzliwa ustała i przez 3 dni nic się nie działo, więc zlałem do drugiego fermentora i po kilku dniach zeszło do 2 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Dockins napisał:

Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało

To raczej tak nie działa.

A odnośnie samego pytania: jak chłodziłeś? Bo jeśli pozwoliłeś stygnąć, to może z tego wynikać. No i jak dużo chmielu przedostało Ci się do fermentora. Może to stąd goryczka? Albo próbowałeś końcówki?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładając średni % alfa kwasów tych dwóch chmieli i że mówimy o warce 20l to wychodzi ok 30 IBU co jest górną granicą stylu American Wheat.
Biorąc po uwagę fakt, że chmiel wrzucony na 1 minutę, ma styczność z gorącą brzeczką jeszcze minut kilka do momentu schłodzenia chociaż poniżej 80C, to IBU ostatecznie mogło wyjść jeszcze wyższe.

Stąd może Twoje odczucie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Popełniłem ten sam błąd raz co Ty. To jeden z trudności w tym stylu - zmieścić się w goryczce - bo amerykańskie mają dużo AA i łatwo przegiąć - skąd wiadomo że w rzeczywistości jest tyle ile pisze na paczce ?? Nie wiem czy coś z tym zrobisz ale ja już nauczyłem się na przyszłość eliminacji tego ryzyka do zera - na goryczkę Marynka - 15-20 gramów jest OK, a amerykańskie tylko na flame-out i na fermentację cichą.

Na goryczkę do każdego piwa Marynka :P nie ma problemów.

Teraz tylko odczekać co się stanie w czasie i jak się ułoży ale trudna sprawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.