Dockins Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 Cześć, Uwarzyłem ostatnio amerykańskiego pszeniczniaka (to moja 11 warka), miał być lekki i orzeźwiający. Przy butelkowaniu spróbowałem i, niestety, piwo jest zbyt gorzkie jak na ten styl, przynajmniej według mnie. Co mogło mieć na to wpływ? Początkowa gęstość była na poziomie 13 BLG, po tygodniu piwo zeszło do 5, więc zlałem na cichą, aby sobie dofermentowało. Planowo miało stać tydzień, ale niestety ze względu na natłok obowiązków stało 2,5 tygodnia. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 A może tak coś o chmieleniu nam powiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 (edited) Po co po tygodniu przelewałeś niedofermentowane piwo? z 13 na 5 BLG to jakieś 62% odfermentowania, mało. Edited June 22, 2021 by skazi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dockins Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 (edited) Chmielenie: 1 min: Willamette 30g 60 min: Cascade 30g Edited June 22, 2021 by Dockins Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dockins Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 5 minut temu, skazi napisał: Po co po tygodniu przelewałeś niedofermentowane piwo? z 13 na 5 BLG to jakieś 62% odfermentowania, mało. Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało. Fermentacja burzliwa ustała i przez 3 dni nic się nie działo, więc zlałem do drugiego fermentora i po kilku dniach zeszło do 2 BLG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 6 minut temu, Dockins napisał: Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało To raczej tak nie działa. A odnośnie samego pytania: jak chłodziłeś? Bo jeśli pozwoliłeś stygnąć, to może z tego wynikać. No i jak dużo chmielu przedostało Ci się do fermentora. Może to stąd goryczka? Albo próbowałeś końcówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dockins Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 1 minutę temu, zasada napisał: jak chłodziłeś? Bo jeśli pozwoliłeś stygnąć, to może z tego wynikać. Chłodnicą zanurzeniową, więc chyba nie to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 Zakładając średni % alfa kwasów tych dwóch chmieli i że mówimy o warce 20l to wychodzi ok 30 IBU co jest górną granicą stylu American Wheat. Biorąc po uwagę fakt, że chmiel wrzucony na 1 minutę, ma styczność z gorącą brzeczką jeszcze minut kilka do momentu schłodzenia chociaż poniżej 80C, to IBU ostatecznie mogło wyjść jeszcze wyższe.Stąd może Twoje odczucie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Jeśli "polagerujesz" je w butelkach w lodówce (najlepiej na stojąco), a nie jest klarowne, jest szansa, że część goryczki zejdzie z osadem i będzie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 28, 2021 Share Posted June 28, 2021 No właśnie. Popełniłem ten sam błąd raz co Ty. To jeden z trudności w tym stylu - zmieścić się w goryczce - bo amerykańskie mają dużo AA i łatwo przegiąć - skąd wiadomo że w rzeczywistości jest tyle ile pisze na paczce ?? Nie wiem czy coś z tym zrobisz ale ja już nauczyłem się na przyszłość eliminacji tego ryzyka do zera - na goryczkę Marynka - 15-20 gramów jest OK, a amerykańskie tylko na flame-out i na fermentację cichą. Na goryczkę do każdego piwa Marynka nie ma problemów. Teraz tylko odczekać co się stanie w czasie i jak się ułoży ale trudna sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted June 28, 2021 Share Posted June 28, 2021 A może w wodzie masz dużo siarczanów. Choć dla nieprzyjemnej goryczki musiałoby być ich naprawdę dużo. Tylko taki kierunek rozważań nadaję. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.