Charlie89 Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Dzień dobry, uwarzyłem pierwszą w życiu warkę z zestawu Twój Browar - ciemne pszeniczne. Recepturę dodaję w załączniku. Piwo fermentowało 9 dni w piwnicy w temperaturze 18°C, po czym wczoraj wieczorem wyjąłem je do mieszkania bo dziś zamierzałem je butelkować. Po zmierzeniu balingometrem (skalibrowany) wychodzi ok 5 blg. Podejrzewam że jeszcze musi trochę postać ale chciałbym się zapytać was - doświadczonych piwowarów Piwo nie jest zakażone, czego się bardzo bałem, na ścianach są resztki piany, na powierzchni tylko drobne resztki drożdży. Zauważyłem jednak, że w nocy fermentacja delikatnie odżyła, ponieważ rurka plumka co jakieś 10-15 min. Ten zestaw dostałem na urodziny, niemal rok temu więc może drożdże były już w nienajlepszej kondycji? Popełniłem chyba też błąd przy ich hydratyzacji, ponieważ zacząłem ją z chwilą przelania brzeczki do fermentora po warce (myślałem że dużo szybciej się schłodzi) i stały sobie tak ponad 2h i czekały na zadanie aż brzeczka ostygnie. Więc pytanie, czy czekać czy butelkować. Inne pytania i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Karol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 (edited) Przenieś na minimum tydzień do temp 22C Edited June 19, 2021 by fotohobby Charlie89 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Czym mierzysz blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 19, 2021 Author Share Posted June 19, 2021 (edited) Teraz, Jancewicz napisał: Czym mierzysz blg? No w tym najtańszym cukromierzu z zestawu. Ale czytałem wątki że może głupoty pokazywać, zrobiłem próbę na wodzie oraz roztworze cukru 10 blg i błąd pomiaru rzędu +/- 0,5 blg. Edited June 19, 2021 by Charlie89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Fermentacja odżyła bo temperatura wzrosła. Najlepiej zostawic w tej temp na jakiś czas aby grzyby dokończyły robotę, a potem do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Będzie bulkać bo ci się gaz ulatnia. Butelkuj za tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 19, 2021 Author Share Posted June 19, 2021 A czemu tak się ten okres wydłużył? wg instrukcji powinno już być dobre 🤪 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 38 minut temu, Charlie89 napisał: A czemu tak się ten okres wydłużył?wg instrukcji powinno już być dobre🤪 Bo doświadczenie uczy, że lepiej poczekać. Charlie89 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted June 20, 2021 Share Posted June 20, 2021 A czemu tak się ten okres wydłużył? wg instrukcji powinno już być dobre Instrukcje są pisane nazbyt optymistycznie, aby nie zniechęcać początkujących. Bezpieczniej będzie zostawić piwo w cieple na tydzień, wtedy masz pewność, że nie będzie granatów. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 21, 2021 Author Share Posted June 21, 2021 17 godzin temu, Muchor napisał: Instrukcje są pisane nazbyt optymistycznie, aby nie zniechęcać początkujących. Bezpieczniej będzie zostawić piwo w cieple na tydzień, wtedy masz pewność, że nie będzie granatów. Rozumiem A ile blg powinna mieć docelowo brzeczka do butelkowania w takim razie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 Nie ma jednej, konkretnej wartości. Ogólnie przyjmuje się, że jeśli blg nie spada przez kilka dni, to butelkowanie jest bezpieczne. Choć zawsze warto dać drożdżom trochę dodatkowego czasu na posprzątanie po sobie Adamiko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 Dodam jeszcze, że warto podnieść temperaturę, aby żwawość grzybków wzrosła na sam koniec - nie naprodukuje Ci to już żadnych odczuwalnych poziomów estrów czy wyższych alkoholi, natomiast będziesz miał pewność, że grzybki już nic nie będą miały do jedzenia po zabutelkowaniu (poza ewentualną glukozą na nagazowanie) i tym samym, nie będziesz miał granatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 W dniu 19.06.2021 o 12:42, Charlie89 napisał: Inne pytania i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Karol. Kolego nie patrz na instrukcję, bo nieraz takie głupoty tam wypisują, że szkoda gadać. Zmierz BLG najlepiej z przerwą 2 dniową, np w środę, a później w piątek i jeżeli będziesz miał oba odczyty identyczne, to będzie oznaczało koniec fermentacji i wtedy możesz butelkować. Nie ma żadnej zasady do jakiego BLG końcowego piwo zejdzie, to zależy od bardzo wielu czynników (drożdży, temperatury, początkowego BLG itd itp). Najbezpieczniej jest przyjąć przy piwach jeden tydzień na burzliwą i dwa tygodnie na cichą fermentację, czyli po 3 tygodniach większość piw można butelkować, choć są od tego wyjątki zwłaszcza przy dolnej fermentacji np. porter bałtycki i inne. TUTAJ masz fajne i użyteczne kalkulatory. Oblicz sobie ile cukru, czy glukozy potrzebujesz do refermentacji, czyli nagazowania piwa w butelkach, rozpuść to w wodzie, wlej ten syrop do wiaderka z kranikiem, a później przelej do niego piwo, tylko najlepiej wężykiem, żeby nie napowietrzyć go. Oczywiście wszystko dokładnie zdezynfekuj, ręce też. No i możesz rozlewać. Powodzenia i smacznego 🙂 Muchor and Charlie89 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: czyli po 3 tygodniach większość piw można butelkować, Bez oddzielania od drożdży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 5 godzin temu, zasada napisał: Bez oddzielania od drożdży Nie za bardzo rozumiem??? Jakiego oddzielania od drożdży??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 32 minuty temu, kiwitom napisał: Nie za bardzo rozumiem??? Jakiego oddzielania od drożdży??? OK, skróciłem cytat i wyszło nieczytelnie. Piszesz o schemacie 1 tydzień burzliwej, 2 tygodnie cichej i w butelki. To ja dodaję, że ok, tylko bez oddzielania od drożdży - trzy tygodnie w jednym pojemniku. Bo można to zrozumieć: 1 tydzień z drożdżami, przelanie "na cichą", 2 tygodnie bez drożdży a to jest cokolwiek nie teges. Muchor and Charlie89 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 Godzinę temu, zasada napisał: OK, skróciłem cytat i wyszło nieczytelnie. Piszesz o schemacie 1 tydzień burzliwej, 2 tygodnie cichej i w butelki. To ja dodaję, że ok, tylko bez oddzielania od drożdży - trzy tygodnie w jednym pojemniku. Bo można to zrozumieć: 1 tydzień z drożdżami, przelanie "na cichą", 2 tygodnie bez drożdży a to jest cokolwiek nie teges. Zgadza się, nigdy nie przelewam na cichą - zawsze cały proces prowadzę przez 3 tygodnie w tym samym wiadrze. Po co dodatkowa robota? Chociaż nawet przy przelaniu na cichą myślę, że do refermentacji spokojnie drożdży by wystarczyło. Robiłem Portera Bałtyckiego - 2 tygodnie w 11°C w lodówce, później przelanie na cichą do nowego wiadra i następne 2 miesiące w 5°C w lodówce i resztki robaczków po prawie pół roku wystartowały i nagazowały piwo. Tak więc sam nie wiem...??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 zostaw na 20 dni fermentacji w 1 temperaturze albo podnieś ją na koniec. Po 20 dniach na bank będzie po robocie. co to za szczep ? pewnie WBki ? Zejdą jeszcze niżej niż 5 Plato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 W dniu 22.06.2021 o 00:29, kiwitom napisał: zawsze cały proces prowadzę przez 3 tygodnie w tym samym wiadrze. Od razu widać, że kolega nie tylko piwowarzy, ale też pędzi O "prowadzeniu procesu" popularnie pisze się na alkoholach domowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 23, 2021 Author Share Posted June 23, 2021 23 godziny temu, Piotr Ba napisał: zostaw na 20 dni fermentacji w 1 temperaturze albo podnieś ją na koniec. Po 20 dniach na bank będzie po robocie. co to za szczep ? pewnie WBki ? Zejdą jeszcze niżej niż 5 Plato. Nie, Mauribrew Weiss Y1433. Dobra, zrobiłem pomiar. Po 2 tygodniach od nastawienia i po 5 dniach z dźwigniętą temperaturą do 22-23°C, stan na dziś wynosi prawie prawie tyle samo co w sobotę, czyli nieco ponad 5 kreskę blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Od razu widać, że kolega nie tylko piwowarzy, ale też pędzi O "prowadzeniu procesu" popularnie pisze się na alkoholach domowych Jeszcze nie, ale przymierzam się 😉. Wina opanowane, piwa też, to czas zrobić następny krok.... 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 24, 2021 Author Share Posted June 24, 2021 Mała aktualizacja po wczorajszym pomiarze, wróciłem z pracy po nocy, a fermentator bulgocze co kilkanaście sekund (wcześniej raz na kilka dobrych minut), wyjąłem tylko rurkę żeby sprawdzić co się dzieje w środku i przez dziurkę widzę pianę na całej powierzchni piwa (wczoraj była czysta tafla). Co się stało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 24, 2021 Share Posted June 24, 2021 Fermentacja się zapewne wznowiła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie89 Posted June 27, 2021 Author Share Posted June 27, 2021 (edited) Po tym jak fermentacja nagle ruszyła o czym pisałem w poście wyżej, od wczoraj piana zniknęła, piwo przestało bulgotać. Zrobiłem więc dziś pomiar (po 19 dniach fermentacji) i wynosi niecałe 4 blg, jakieś 3,8. Rozumiem że można butelkować? Edited June 27, 2021 by Charlie89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 Butelkuj. Granatów chyba nie ma się co spodziewać bo 1wsze piwo znika zadziwiająco szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.