Jump to content

Brak fermentacji, bardzo wysokie BLG po 10 dniach


Recommended Posts

Czesc.

Zabralem sie za pierwsze warzenie z Brewkitu. Mieszkam za granica i wybor w lokalnym sklepie padl na India Pale Ale S’Peter. Przestrzegalem instrukcji, temperatur i napowietrzenia. Blg na starcie 22. Wg producenta powinno spasc do 4 po 6 dniach. Pierwsze dni to ladna praca, duzo piany, fajny zapach. Po 11 dniach piany brak, piwo stoi i jest juz dosc klarowne, od 4dni jednak nie obserwuje zadnego spadku Blg, ktore utrzymuje sie na poziomie 15! Odlalem szklanke piwa i podalem kostke drozdzy spozywczych jednak nie obserwuje zadnej reakcji, pracy, opadly na dno i stoja. Czy ktos moze wytlumaczyc o co tu chodzi i podpowiedIec co z tym dalej robic? 

 

A54E089F-B494-4168-A929-5AFE676F75CA.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Jak/ czym mierzysz blg? Czy urządzenie którym mierzysz pokazuje 0 na wodzie?
Edit: Widzę spławik w brzeczce. Ile masz tego piwa? Spławik nie opiera się o dno fermentatora?

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka





Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Dziekuje za odpowiedz. Tak splawik pokazuje 0 na wodzie. Piwa jest 19 litrow i miernik nie opiera sie o dno. Alkocholomierz 1-100% tez wyskakuje z piwa i pokazuje ujemny wynik.

Edited by Rapanui44
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

 Przesyłam szczegółowe zdjęcie. Balingometr pokazuję 0 na wodzie, również alkoholomierz pokazuje minusowa zawartość alkoholu. Jak widzicie na powierzchni są jeszcze małe zgrupowania bombelkow powietrza i co jakiś czas nowe malutkie wychodzą na powierzchnię. Czy możliwe że drozdze były zbyt słabe zeby przerobić tyle cukru? Jest sens dosypywać nowe Drozdze teraz? Dziwi mnie bardzo że drozdze spożywcze nie podjęły żadnej pracy na tym piwie mimo że niby ma tyle cukru (załącznik). 

16241008201555023538749806706649.jpg

20210619_125557.jpg

20210608_153428.jpg

20210608_153411.jpg

Edited by Rapanui44
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Rapanui44 napisał:

 Przesyłam szczegółowe zdjęcie. Balingometr pokazuję 0 na wodzie, również alkoholomierz pokazuje minusowa zawartość alkoholu. Jak widzicie na powierzchni są jeszcze małe zgrupowania bombelkow powietrza i co jakiś czas nowe malutkie wychodzą na powierzchnię. Czy możliwe że drozdze były zbyt słabe zeby przerobić tyle cukru? Jest sens dosypywać nowe Drozdze teraz? Dziwi mnie bardzo że drozdze spożywcze nie podjęły żadnej pracy na tym piwie mimo że niby ma tyle cukru (załącznik). 

16241008201555023538749806706649.jpg

20210619_125557.jpg

20210608_153428.jpg

20210608_153411.jpg

To na pewno nie jest skala plato, bo niby po co byłby wyskalowany do -15 plato.

Link to comment
Share on other sites

No i z 22 blg to chyba więcej alko by było niż 5.5 na opakowaniu brewkita. Możesz wrzucić zdjęcie samego spławika? Bo może to nie blg?

Były tu już takie przypadki. To nie jest 1,015 SG? Wtedy to ok 3,6 blg. Pytanie z ilu zaczynałeś? Mierzyłeś tym spławikiem?

A tak swoją drogą - to nie tylko u nas instrukcje do brew kitów są żeby fermentować 7 dni...

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka





Link to comment
Share on other sites

Panowie skazi i mrmrooz, wielkie dzięki! Zagadka rozwiązana! Mieszkam w Norwegii i cukromierz nie podaje skali plato tylko jednostka to jakieś "oechsle" co wg kalkulatora plato daje 3,7! Wygląda na to że wszystko ok i mogę butelkować. Dziękuję za pomoc i poświęcony w sobotę czas! Temat do zamknięcia! 

Screenshot_20210619-134444_Samsung Internet.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Rapanui44 napisał:

Panowie skazi i mrmrooz, wielkie dzięki! Zagadka rozwiązana! Mieszkam w Norwegii i cukromierz nie podaje skali plato tylko jednostka to jakieś "oechsle" co wg kalkulatora plato daje 3,7! Wygląda na to że wszystko ok i mogę butelkować. Dziękuję za pomoc i poświęcony w sobotę czas! Temat do zamknięcia! 

Screenshot_20210619-134444_Samsung Internet.jpg

Tylko że to nadal jest dziwne, skoro na starcie było 22, to znaczy że brzeczka miała jakieś 5.5BLG, coś mało.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, skazi napisał:

Tylko że to nadal jest dziwne, skoro na starcie było 22, to znaczy że brzeczka miała jakieś 5.5BLG, coś mało.

I stąd całe zamieszanie. Na starcie mierzylem hydrometrem w skali SG, po kilku dniach się stłukł, i poleciałem po nowy, patrzę "mostvekt" (cukromierz) to nie będę musiał przeliczać na plato, tylko że to nie było plato😅😅😅

27 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Jak czytasz po naszemu i piszesz, co widać ,to poczytaj w wiki informacje na temat fermentowania.

Ok. Dziekuje. Jestem Polakiem na emigracji😊

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Rapanui44 napisał:

I stąd całe zamieszanie. Na starcie mierzylem hydrometrem w skali SG, po kilku dniach się stłukł, i poleciałem po nowy, patrzę "mostvekt" (cukromierz) to nie będę musiał przeliczać na plato, tylko że to nie było plato😅😅😅

Ok. Dziekuje. Jestem Polakiem na emigracji😊

No tylko że 1.022 SG lub 22 Oechsle to ciągle ok. 5.5 Plato.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.