Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Fermentacja-piana ?

Recommended Posts

witam!!!

 

Od dwóch dni fermentuje mi brzeczka z koelschem. Jak fermentowały mi 2 poprzednie pale ale, filtrowałem je 3 razy, koelsch tylko raz wogóle nie było takich oznak jakie mam przy tej fermentacji. Fermentacja od 19-21°C. Otóż jest dużo osadu, który podnosi się z dna, wygląda to tak jakby w środku była zima :) malo nie urwie mi rurki z wodą, piana na około 2 cm (chyba trochę mała).

 

1. Czy jest wszystko w porządku?

2. Czy piana urośnie jeszcze tak na około 10 cm i od czego to zależy?

3. Jak na pianie jest dużo szumu z chmielu to można odpuścić sobie zbieranie tego ( w ksiązce Z.Fałata pisze, że chyba nie trzeba)

Brzeczka zadana drożdżami safbrew s-33 do 17 l o ekstraktywności 14,5°Blg.

 

Proszę o ewentualne linki z podobnymi problemami gdyż nie mam zbytnio czasu na siedzenie na kompie.

 

Dziękuję i pozdrawiam :smilies:

Edited by KNX

Share this post


Link to post
Share on other sites
witam!!!

 

Od dwóch dni fermentuje mi brzeczka z koelschem. Jak fermentowały mi 2 poprzednie pale ale, filtrowałem je 3 razy, koelsch tylko raz wogóle nie było takich oznak jakie mam przy tej fermentacji. Fermentacja od 19-21°C. Otóż jest dużo osadu, który podnosi się z dna, wygląda to tak jakby w środku była zima :smilies: malo nie urwie mi rurki z wodą, piana na około 2 cm (chyba trochę mała).

Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji?

 

1. Czy jest wszystko w porządku?

2. Czy piana urośnie jeszcze tak na około 10 cm i od czego to zależy?

3. Jak na pianie jest dużo szumu z chmielu to można odpuścić sobie zbieranie tego ( w ksiązce Z.Fałata pisze, że chyba nie trzeba)

Brzeczka zadana drożdżami safbrew s-33 do 17 l o ekstraktywności 14,5°Blg.

1. Ciezko powiedziec, bo niedokladnie opisales swoje spostrzezenia.

2. Czasem piana jest wysoka, czasem nie ma jej prawie w ogole. Tutaj nie ma okreslonej zasady. Wszystko zalezy od piwa i stopnia burzliwosci fermentacji.

3. Sa dwie szkoly - Warszawska i Krakowska :) Troche gesta ci ta brzeczka wyszla jak na Koelscha. To piwo powinno byc lekkie. Tak do 12,5BLG: http://www.wiki.piwo.org/index.php/K%C3%B6lsch. Nastepnym razem wysladzaj dluzej, az osiagniesz BLG mniejsze o 1,5 do 2 od wymaganego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbytnio się nie znam, ale nie wiem gdzie tu widzisz problem.

 

A jeśli chodzi o to co wpływa na pianę to gdzieś na wiki. Nie powinno by trudno znaleźc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinieneś się w ogóle sugerować tym czy podczas fermentacji jest piana czy jej nie ma.

Jeśli już, to powinieneś się zastanowić nad pianą w kuflu. A na pienistość wpływa wiele czynników - od zawartości białek, poprzez nagazowanie, po przygotowanie kufla: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji?

 

Tak zawracanie.

A i jeszcze jedno co to są te białe płatki w brzeczce ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji?

 

Tak zawracanie.

A i jeszcze jedno co to są te białe płatki w brzeczce ?

Zrob moze zdjecie, to bedzie latwiej porozmawiac. Same drozdze produkuja roznego rodzaju "brudy", wiec nie musi to byc nic zlego. Nie zagladaj za czesto do fermentora, bo dopiero narobisz sobie problemow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dwóch dniach fermentacja burzliwa ucichła. Młodzik pachnie ładnie i aż wygina nos w drugą strone :smilies:. Mogę zebrać sterylną łygą te pozostałości ze scian?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje oko jest ok. Zamknij i nic nie ruszaj. Jak bedziesz cierpliwy, to ci sie odwdzieczy. Brudy zostawisz w fermentorze przy przelewaniu na cicha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.