blumszfeld98 Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 hej, kilka tygodni temu odstawiłem do fermentora pierwszą warkę w życiu - hefeweizena z brewkitu. niestety z uwagi na wysokie temperatury w tamtym czasie, temperatura brzeczki wynosiła ponad 25° przez dobre kilka dni. piwo zadevydowałem się i tak zabutelkować i odstawić na refermentacje, ale zacząłem się zastanawiać -czy nie narażam się na żadne niebezpieczeństwo pijąc piwo, którego drożdże fermentowały w znacznie za wysokiej temperaturze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Piwo będzie bardziej estrowe, będzie miało więcej fuzli, co może powodować większego kaca, ale jeśli chodzi o ryzyko innego zatrucia, to nie martwiłbym się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 19 minut temu, blumszfeld98 napisał: czy nie narażam się na żadne niebezpieczeństwo pijąc piwo Nie. Najwyżej kac będzie większy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Eee tam, żadnego kaca nie będziesz miał, piwo będzie miało sporo estrów ale banan to wszystko pewnie przykryje. Smacznego Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 15 minut temu, Muchor napisał: Eee tam, żadnego kaca nie będziesz miał, piwo będzie miało sporo estrów ale banan to wszystko pewnie przykryje. Smacznego Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka A skąd takie przekonanie, że nie będzie miał kaca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 A skąd takie przekonanie, że nie będzie miał kaca?Bo pierwsza warka smakuje najlepiej w życiu, niezależnie od temperatury fermentacji. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Ululasz się 3 a nie 5 piwami i ból głowy murowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Skosztuj i daj znać Mnie smakowało pierwsze 27C fermentacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.