Jump to content

Fermentacja w 15 stopniach - w styropianie czy bez


 Share

Recommended Posts

Wcześniej fermentowałem w temperaturze pokojowej i efekty były słabe dlatego zdecydowałem się na skrzynię fermentacyjną ze styropianu. Przeprowadziłem się  i teraz mam dostęp do piwnicy w której jest ok. 15 stopni. Chcę fermentować US-05 warka 25 litrów, jak to najlepiej zrobić?

 

- w skrzyni w 15 stopniach a jak zacznie fermentować i się nagrzewać zbijać temperaturę zamrożonymi butelkami (stała temperatura ale nie wiem czy odfermentuje)

- w skrzyni bez butelek (najbardziej się nagrzeje ale raczej 20 nie przekroczy i fermentacja powinna być ok?)

- poza skrzynią (pośrednio, mniej się nagrzeje, może na początku do 18 stopni? wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, temperatura taka że powinno odfermentować i nie za wysoka dla drożdzy)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Opcja 4:

w skrzyni - start fermentacji w 15 stopniach (temperatura fermentacji), wraz ze spadkiem tempa fermentacji powoli (1 st. C na dzień) podnosić temperaturę do 20 st. C. Zostawić w 20 stopniach na 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że nawet jeżeli fermentacja Ci podbije temperaturę do 17-18 stopni, to dalej jest nieźle dla US-05. Po burzliwej fermentacji, tak jak pisze kolega, warto powoli podnosić temperaturę, aby drożdże wtedy dojadły co tam im się chce.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Alternatywna opcja - zostawić fermentor luzem w 15 st C bez niczego, ale zastosować szczep który jest neutralny nawet w wyższych temperaturach - drożdże płynne do amerykańskich ale - jest gigantyczny wybór.

Dużo może u zepsuć zbyt małe schłodzenie brzeczki przed zadaniem drożdży.

15 St C do dobra temperatura do Ale i piw pszenicznych.

Jeśli będziesz miał już pudło to w tych 15 st C dać do niego butelki z lodem i zrobić lagera - warto o tym pomyśleć.

Akurat US05 to nigdy jeszcze nie użyłem ale z tego co piszą to do 20 st C spoko.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.