Skocz do zawartości

Session IPA - Ocena receptury


Przeor

Rekomendowane odpowiedzi

Chmielu na aromat raczej ubogo jak na 27l IPY. Przeliczyłeś IBU? 50g chinooka na oko da bardzo wysoką goryczkę.

Jakie warunki fermentacji możesz zapewnić? Skłaniałbym się raczej do US-05 i zastanowiłbym się nad dwoma paczkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Tutaj jest link do receptury: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-153/vie

Wg brewness.com, piwo wyjdzie bardzo gorzkie, a chciałbym żeby piwo miało zaznaczoną goryczkę (jednak nie za dużą), a miało aromat cytrusowy. Zaznaczyłem wydajność zacierania, na 60%, bo ostatnie moja warka charakteryzowała się taką wydajnością (jestem początkującym piwowarem). 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmniejszyłbym ilość chmielu na goryczkę na tyle, że dostać koło 40 - przy tym blg to i tak solidna liczba.

Jeśli chcesz mocnych cytrusów, celowałbym w hoprate przynajmniej 10-15g/l. Amarillo na aromat jest ok, dorzuciłbym jeszcze np.  citrę, ewentualnie jeszcze któreś z: azacca, chinook, może mosaic czy equanot.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.