Jump to content

Session IPA - Ocena receptury


Przeor
 Share

Recommended Posts

 

 

 

 

 

 

 

image.thumb.png.f70c7bd99758227ee3a57dc98d22afe3.png

Witam, co sądzicie o takim składzie na około 27l na uwarzenie Sesion IPA? 
Chinook na 60 min gotowania
amarillo 25 g na 5 minut gotowania

amarillo 25 g i cascade 50 g na zimno 7 dni

Link to comment
Share on other sites

Chmielu na aromat raczej ubogo jak na 27l IPY. Przeliczyłeś IBU? 50g chinooka na oko da bardzo wysoką goryczkę.

Jakie warunki fermentacji możesz zapewnić? Skłaniałbym się raczej do US-05 i zastanowiłbym się nad dwoma paczkami.

Link to comment
Share on other sites

Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Tutaj jest link do receptury: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-153/vie

Wg brewness.com, piwo wyjdzie bardzo gorzkie, a chciałbym żeby piwo miało zaznaczoną goryczkę (jednak nie za dużą), a miało aromat cytrusowy. Zaznaczyłem wydajność zacierania, na 60%, bo ostatnie moja warka charakteryzowała się taką wydajnością (jestem początkującym piwowarem). 

 

Link to comment
Share on other sites

Zmniejszyłbym ilość chmielu na goryczkę na tyle, że dostać koło 40 - przy tym blg to i tak solidna liczba.

Jeśli chcesz mocnych cytrusów, celowałbym w hoprate przynajmniej 10-15g/l. Amarillo na aromat jest ok, dorzuciłbym jeszcze np.  citrę, ewentualnie jeszcze któreś z: azacca, chinook, może mosaic czy equanot.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.