Skocz do zawartości

Chabrowe Wzgórze, tieroo


tieroo

Rekomendowane odpowiedzi

XXV - Pils "Brodziński"

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 3.807 kg 89.4 % 1.9 In Mash/Steeped

German Caramel Pils 0.450 kg 10.6 % 0.3 In Mash/Steeped

 

Start 50 stc - 30 min

67 stc - 1,5h

MasOut - 76

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

Czech Saaz 3.5 % 47 g 25.3 Loose Pellet Hops 60 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 47 g 14.1 Loose Pellet Hops 30 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 35 g 4.1 Loose Pellet Hops 10 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 35 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off

 

czas gotowania 90 min

 

12 BLG 21L , zadane gęstwa z XXII - Classic American Pilsner Wyeast 2001-Urquell Lager

 

XXII - Classic American Pilsner - poszedł na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

XXV - Pils "Brodziński" idzie na cichą

Wczoraj powstał XXVII - Tmave Urodzinowe

mój drugi eksperyment w tym temacie...nadal mam mieszane uczucia i zastanawiam się czy podejście prawidłowe

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Vienna Malt 1.800 kg 40.8 % 2.4 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 1.700 kg 38.5 % 0.8 In Mash/Steeped

German Caramel Pils 0.450 kg 10.2 % 0.3 In Mash/Steeped

German Carafa II 0.360 kg 8.2 % 58.7 In Mash/Steeped

German Chocolate Wheat Malt 0.100 kg 2.3 % 0.0 In Mash/Steeped

 

50 stC - 30 min

64 stC - 20 min

72 stC - 45 min

77 stC mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

Polish Lublin 4.0 % 29 g 18.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 10 g 2.4 Loose Pellet Hops 25 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 10 g 1.0 Loose Pellet Hops 5 Min From End

 

80 min

 

Zalane III pokolenie Wyeast 2001-Urquell Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XX-Oktoberfest I i XXI-Oktoberfest II dzisiaj poszły do butelek, pierwsze próbowanie było dla mnie miłym zaskoczeniem.

XXVI - Tmave I - poszło na cichą, smak odrobinę za ostro czuć chmiel. Mam nadzieję że podczas dojrzewania w butelkach złagodnieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XX-Oktoberfest I i XXI-Oktoberfest II dzisiaj poszły do butelek, pierwsze próbowanie było dla mnie miłym zaskoczeniem.

XXVI - Tmave I - poszło na cichą, smak odrobinę za ostro czuć chmiel. Mam nadzieję że podczas dojrzewania w butelkach złagodnieje.

No to pracowita niedziel pewnie ze 100 butelek było :okey:

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

XXVIII - Kolsch I

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 3.686 kg 95.0 % 1.8 In Mash/Steeped

German Vienna Malt 0.195 kg 5.0 % 0.3 In Mash/Steeped

 

Start 43

66 stC - 30 minut

70 - 15 minut

78 mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 27 g 25.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 15 g 3.0 Loose Pellet Hops 10 Min From End

 

Gotowanie 75 min

 

wyszło 19,5L 11,5 BLG , starter 2L Wyeast 2565-Kolsch dodane w tmp 17 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

XXIX- Kolsch II no to nadrabiam małe zaleglości 5.III było warzenie Kolsha II

 

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

Czech Pils Malt 3.131 kg 78.4 % 2.1 In Mash/Steeped

German Wheat Malt 0.612 kg 15.3 % 0.3 In Mash/Steeped

German Caramel Pils 0.150 kg 3.8 % 0.1 In Mash/Steeped

German Sauer(Acid) Malt 0.100 kg 2.5 % 0.1 In Mash/Steeped

43 w 30 minut do 66

66 stC - 30 minut

70 - 15 minut

78 mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Tradition 5.2 % 30 g 21.9 Loose Whole Hops 60 Min From End

German Tradition 5.2 % 30 g 4.8 Loose Whole Hops 10 Min From End

 

Gotowanie75

 

Dostały gęstwę z XXVIII

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXX - Dusseldorf altbier

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 3.191 kg 68.4 % 1.6 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 0.798 kg 17.1 % 1.7 In Mash/Steeped

Belgian Aromatic Malt 0.399 kg 8.6 % 2.9 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.201 kg 4.3 % 2.7 In Mash/Steeped

German Carafa Special II 0.075 kg 1.6 % 12.3 In Mash/Steeped

 

43 -> 52

52 stC 10 min

64 stc 25 min

69 stC 25 min

78 mashOut

 

 

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Perle 6.0 % 54 g 45.8 Loose Whole Hops 60 Min From End

German Perle 6.0 % 14 g 3.3 Loose Pellet Hops 15 Min From End

 

Gotowanie 75 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXI - North German Altbier

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 4.163 kg 85.4 % 2.1 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 0.422 kg 8.7 % 0.9 In Mash/Steeped

German Carafa Special II 0.106 kg 2.2 % 17.3 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.106 kg 2.2 % 1.4 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.080 kg 1.6 % 12.6 In Mash/Steeped

 

50 stC 10 min

64 stc 25 min

69 stC 25 min

78 mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Magnum 9.1 % 27 g 37.9 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

90 minut

 

Wyeast 2565-Kolsch 3-ci zbiór

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po chwilowej przerwie wróciłem i sezona wiosenno letni uważam za rozpoczęty

XXXII - Premium Bitter

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.094 kg 84.6 % 2.1 In Mash/Steeped

UK Medium Crystal 0.225 kg 6.2 % 5.1 In Mash/Steeped

German CaraAroma 0.225 kg 6.2 % 11.1 In Mash/Steeped

US Special Roast Malt 0.113 kg 3.1 % 2.1 In Mash/Steeped

 

66stC

78 stC mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK Golding 5.0 % 34 g 23.8 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

UK Golding 5.0 % 14 g 5.4 Bagged Pellet Hops 30 Min From End

UK Golding 5.0 % 14 g 1.7 Bagged Pellet Hops 1 Min From End

 

gotowanie 70 min

 

Yeast

Wyeast 1968-London ESB Ale - ze startera

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXII - poszło na cichą

XXXIII - Bitter Ord Świąteczny :okey: Ciekawy numer warki jak na świąteczny :D

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.117 kg 90.9 % 2.1 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.208 kg 6.1 % 3.6 In Mash/Steeped

German CaraAroma 0.104 kg 3.0 % 5.1 In Mash/Steeped

 

75 min 67 stC

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK East Kent Goldings 5.0 % 25 g 19.3 Loose Pellet Hops 60 Min From End

UK Fuggle 4.3 % 17 g 6.4 Loose Pellet Hops 30 Min From End

UK East Kent Goldings 5.0 % 14 g 1.8 Loose Pellet Hops 1 Min From End

 

Gotowanie 75min

 

Other Ingredients

Ingredient Amount When

Irish Moss 5 g In Mash

 

Yeast

Wyeast 1968-London ESB Ale - gęstwa po XXXII

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

XXXIV - A Pale Ale

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.627 kg 92.5 % 2.5 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.292 kg 7.5 % 3.9 In Mash/Steeped

 

60 min 67stC

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Magnum 9.1 % 25 g 35.9 Loose Pellet Hops 70 Min From End

NZ Cascade 6.6 % 10 g 2.2 Loose Pellet Hops 10 Min From End

 

75 min

 

Other Ingredients

Ingredient Amount When

Irish Moss 4 g In Boil

 

 

Yeast

gęstwa po warce nr 33 Wyeast 1968-London ESB Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na specjalną prośbę jednego z piwowarów z północno-wschodniej części kraju :( podaję temperatury fermentacji ostatnich 2 piw

 

XXXII - start 16 stc, fermentacja: 2 dni 18 stc, 6 dni 20 stc

XXXIII start 17 stc, fermentacja 17 stc przez 4 dni potem 19 przez kolejne 4

 

teraz oba są w temp 15 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widać miałem dzisiaj natchnienie ! i drugie piwko poszło.

 

XXXV - Pale Ale American

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.006 kg 69.7 % 2.1 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 0.436 kg 10.1 % 1.4 In Mash/Steeped

German CaraRed 0.436 kg 10.1 % 2.8 In Mash/Steeped

Czech Pils Malt 0.436 kg 10.1 % 0.3 In Mash/Steeped

 

60 min w 68 stC

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

NZ Cascade 6.6 % 25 g 24.8 Loose Pellet Hops 55 Min From End

US Amarillo 9.9 % 20 g 5.7 Loose Pellet Hops 5 Min From End

US Amarillo 9.9 % 20 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off

 

65 min

 

Other Ingredients

Ingredient Amount When

Irish Moss 4 g In Mash

 

 

Yeast

gęstwa po XXXIII Wyeast 1968-London ESB Ale

temperatura zadania 19 stC będzie fermentować w 19

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXVI - Pale Ale

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.101 kg 79.0 % 2.1 In Mash/Steeped

German CaraRed 0.389 kg 9.9 % 2.5 In Mash/Steeped

German Carahell 0.389 kg 9.9 % 1.5 In Mash/Steeped

German Carafa II 0.043 kg 1.1 % 7.1 In Mash/Steeped

67 55 min

78 MasOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Magnum 9.1 % 25 g 29.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End

NZ Cascade 6.6 % 15 g 7.7 Loose Pellet Hops 20 Min From End

NZ Cascade 6.6 % 15 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off

 

70 min

 

Zadane gęstwą Wyeast 1968-London ESB Ale

 

fermentować będą w 18 stc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXVII - Southern English Brown Ale

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 2.347 kg 64.5 % 1.6 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.464 kg 12.7 % 8.0 In Mash/Steeped

UK Medium Crystal 150 0.293 kg 8.0 % 6.3 In Mash/Steeped

German AbbeyMalt 0.234 kg 6.4 % 1.5 In Mash/Steeped

UK Pale Chocolate Malt 0.150 kg 4.1 % 11.4 In Mash/Steeped

German Carafa Special II 0.121 kg 3.3 % 19.8 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.030 kg 0.8 % 4.7 In Mash/Steeped

 

67 stC - 60 min

78 MashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK East Kent Goldings 5.0 % 20 g 15.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

gotowanie 70 minut

 

Yeast

Wyeast 1968-London ESB Ale

 

fermentacja 20 stC

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXVIII - pszenica po raz trzeci....... dla mnie świąteczne piwo. Dzisiaj mija pierwsza rocznica pierwszego piwa, co prawda kita ale jednak. Wychodzi na to ze w ciągu roku udało się zrobić 38 warek.

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Wheat Malt 2.550 kg 57.0 % 1.5 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 1.800 kg 40.3 % 0.9 In Mash/Steeped

German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.6 % 0.1 In Mash/Steeped

German Carahell 0.050 kg 1.1 % 0.2 In Mash/Steeped

 

wsyp 38 stC

44 stop 25 min

66 stC 60 min

78 mashOut

 

filtracja długa i męcząca

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Perle 6.0 % 13 g 12.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

90 min

przełom jakiego jeszcze nigdy nie miałem, rosół z kluskami lanymi podano ;-)

 

zalane gęstwą w 19 stC Wyeast 3068-Weihenstephen Weizen

 

fermentacja odbyła się w temp 17-18 stC ostatnie 2 dni w 19-20

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXIX - i znowu pszenica

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Wheat Malt 2.550 kg 57.0 % 1.5 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 1.800 kg 40.3 % 0.9 In Mash/Steeped

German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.6 % 0.1 In Mash/Steeped

German Carahell 0.050 kg 1.1 % 0.2 In Mash/Steeped

 

wsyp 38 stC

44 stop 25 min

66 stC 60 min

78 mashOut

 

filtracja długa i męcząca

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Perle 6.0 % 13 g 12.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

90 min

przełom jakiego jeszcze nigdy nie miałem, rosół z kluskami lanymi podano ;-)

 

zalane gęstwą I-wszy zbiór w 19 stC Wyeast 3068-Weihenstephen Weizen tym razem fermentacja będzie w 20-21 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj poniosło mnie dzisiaj i drugie piwko dzisiejszego dnia wyszło

XXXX - Dunkelweizen

 

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Wheat Malt 3.130 kg 62.9 % 1.8 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 1.360 kg 27.3 % 4.5 In Mash/Steeped

Belgian Special B 0.170 kg 3.4 % 9.5 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.170 kg 3.4 % 2.9 In Mash/Steeped

German Chocolate Wheat Malt 0.080 kg 1.6 % 11.4 In Mash/Steeped

German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.4 % 0.1 In Mash/Steeped

 

37 stC

44 stC - 10 min

52 stC - 10 min

64 stC - 30 min

73 stC - 40 min

78 masOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Tradition 5.2 % 18 g 14.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

gotowanie 75 min

 

Zadane Zymoferm Z044 Breslauer Schwarzer Schops - prosto z fiolki --- zobaczymy co będzie

Fermentować będą w 20 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.