Jump to content
tieroo

Chabrowe Wzgórze, tieroo

Recommended Posts

Witam.

Od dziś spróbuję dzielić się tym co dzieje się u mnie w domowym browarze. Niestety o ile mam zapał do warzenia o tyle mam nadzieje że starczy mi wytrwałości by ten dziennik prowadzić.

 

Długo o historii nie będę się rozpisywał. Przygodę rozpocząłem w czerwcu od kitów - o nich już chciałbym zapomnieć :) Mimo że pijalne to jednak potwierdza się że z żadnym z zacieranych równać się ich nie da. Kolejne warki były z zestawów z BA, trochę przygód i powolne zbieranie doświadczeń. Najbardziej zadowolony jestem z Wizen-ów na gęstwie od Dagome. Obecnie od miesiąca męczę drożdże British Ale II - 1335.

Wczoraj popełniłem warkę no. 12 miała być IRA co wyjdzie zobaczymy :)

 

Zacieranie 60 minut 68 stopni:

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.560 kg 74.8 % 2.4 In Mash/Steeped

German Munich Malt I 0.600 kg 12.6 % 1.3 In Mash/Steeped

German CaraRed 0.250 kg 5.3 % 1.6 In Mash/Steeped

German CaraAmber 0.250 kg 5.3 % 2.6 In Mash/Steeped

German Roasted Barley 0.100 kg 2.1 % 16.3 Mash Out 77 st.C

 

Gotowanie 70 minut:

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK Fuggle 4.0 % 33 g 19.1 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

UK East Kent Goldings 4.8 % 30 g 5.4 Bagged Pellet Hops 15 Min From End

 

wyszło 21L - 13BLG

 

1335-British Ale II gęstwa po English IPA zadana w temp 20

fermentacja ruszyła po 3 godzinach, temperatura 19 stopni

 

 

Mam dziwne wnioski po współpracy z tymi drożdżami. Niestety wydaje mi się że słabo dofermentwują. Po drugie szybko kończą "prace". Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tymi drożdżami, niech się podzieli spostrzeżeniami.

Za tydzień przesiadam się na Irish Ale - 1084. :) i już się doczekać nie mogę. ;-)

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XIII Irish Red Ale

 

Zasyp:

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.680 kg 89.8 % 2.5 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.170 kg 4.1 % 2.9 In Mash/Steeped

UK Medium Crystal 150 0.170 kg 4.1 % 3.7 In Mash/Steeped

German Roasted Barley 0.080 kg 2.0 % 13.0 In Mash/Steeped

jednotemperaturowo 67 stC

 

Gotowanie 90 minut

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK East Kent Goldings 4.8 % 35 g 21.7 Bagged Whole Hops 60 min

Ingredient Amount When

Irish Moss 6 g In Mash

 

Starter 2l na Wyeast 1084-Irish Ale

 

no i czekam na pierwsze ślady fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

XIV - Stout (może dry) II

Właśnie w garze wylądowały składniki

Piwo inspirowane Ponurym Stoutem - Codera

 

Zasyp

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.200 kg 58.7 % 1.9 In Mash/Steeped

Flaked Barley (błyskawiczne) 1.600 kg 29.4 % 0.7 In Mash/Steeped

German Roasted Barley 0.400 kg 7.3 % 57.4 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.200 kg 3.7 % 2.8 In Mash/Steeped

German Chocolate Wheat Malt 0.050 kg 0.9 % 6.3 In Mash/Steeped

 

Planowane

62 stC - do pozytywnej próby

72 stC- 10 min

78 Mash Out

 

Chmiel

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK East Kent Goldings 4.8 % 60 g 32.0 Bagged Whole Hops 60 Min From End

 

Drożdże

Wyeast 1084-Irish Ale - gęstwa po XIII

 

Trochę się boję wysładzania. Ale co tam, jakoś będzie trzeba to przeżyć.

ufff filtracja przeszła bardzo gładko (o dziwo ;-)) i wyszło 26,5l 10,8 BLG

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wolnej chwili zdegustowałem zbutelkowanego 2 tygodnie temu Premium Bitter, oj jednak zakochałem się w Angielskich piwach ;-), smak super wyczuwalna słowdowość z goryczkowym finiszem, dziwne bo nie za dużo fenoli, co mi akurat odpowiada. Zapowiada się bardzo fajne piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA XI - i już jest w butelkach. Zapach podczas butelkowania fajny. W smaku słodycz bije się z goryczą. No to teraz spokojnie niech leży a ja będę czekał aż dojrzeje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

XV - Strong Scotch Ale - pierwsza próba walki browaru z czymś co ma zasyp ponad 7 kg.

 

Niestety mam garnek tylko 30 L więc jest gęsto po zasypaniu. Przerzuciłem się dzisiaj na drewniane mieszadło. Plastik z BA przestał sobie radzić.

 

Zasyp

ngredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 6.570 kg 88,1 % 4.5 In Mash/Steeped

UK Medium Crystal 150 0.560 kg 7,5 % 12.1 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 0.227 kg 3,0 % 0.5 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.100 kg 1,3 % 15.8 In Mash/Steeped

 

Po wysładzaniu wyszło 26l - 17 blg

 

Wsyp 66 stC

62 - 30 min

72 - 45 min

76 - MashOut

 

Gotowanie

Variety Alpha Amount IBU Form When

UK East Kent Goldings 4,8 % 40 g 25.1 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

UK East Kent Goldings 4,8 % 25 g 3.3 Bagged Pellet Hops 10 Min From End

 

całość gotowane 75 min

 

drożdże

Wyeast 1084-Irish Ale - 3-cie polkolenie

 

zobaczymy ile mi z nim zejdzie :D czas start był 9:20

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XIV - Stout (może dry) II zlany na cichą , zszedł do 4BLG

 

Niestety XV okupiona własnym cierpieniem :) podczas studzenia oberwałem wrzątkiem (z węża z chłodnicy wyrwało ze zlewu) po plecach, teraz już lepiej ale samochodu przez jakiś czas raczej prowadzić nie będę mógł.

 

A niech tylko spróbuje nie być teraz dobre to piwo.... oj będę zły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

XVI - tieroo-wy REDS

 

No i zebrało mi się na pierwszy eksperyment i zobaczymy co będzie.

Efektem ma być napój pachnący jabłkami o minimalnej goryczce i z wyczuwalną słodowością.

 

Zasyp

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 1.500 kg 55,6 % 1.4 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 0.800 kg 29,6 % 3.1 In Mash/Steeped

German Carahell 0.200 kg 7,4 % 1.4 In Mash/Steeped

German Melanoidin Malt 0.100 kg 3,7 % 1.8 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.100 kg 3,7 % 2.4 In Mash/Steeped

 

62 stC - 10 min

72 stC - 50 min

 

Pre-Boil 13 BLG 13L + 6 litrów soku jabłkowego 10 BLG i 2 litry 4BLG

 

Gotowanie 60 minut

Lubelski - 10g

 

zasypane zostaną 04

planuje fermentować w 20 stC

 

no i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XVII - Porter Bałtycki

 

Zasyp

Ingredient Amount % MCU When

German Munich I Malt 3.000 kg 41,4 % 6.3 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 2.400 kg 33,1 % 1.2 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 1.000 kg 13,8 % 3.3 In Mash/Steeped

Belgian Special B 0.280 kg 3,9 % 15.6 In Mash/Steeped

UK Medium Crystal 150 0.186 kg 2,6 % 4.0 In Mash/Steeped

German Carafa II 0.170 kg 2,3 % 27.7 In Mash/Steeped

German Chocolate Wheat Malt 0.113 kg 1,6 % 16.1 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.096 kg 1,3 % 1.7 In Mash/Steeped

 

początek 66 stC

62 - 50 min

72 - 40 min

78 - 10 min mash Out

 

Chmielenie 90 min

German Hallertauer Magnum 12,0 % 16 g 25.8 Bagged Pellet Hops 60 min

Polish Lublin 4,0 % 25 g 3.5 Bagged Pellet Hops 15 Min From End

 

drożdże z XV

będzie fermentować w 17 stC

Share this post


Link to post
Share on other sites

XVI - tieroo-wy REDS zlany na cichą. Zszedł do 5BLG. Zastanawiam się czy to efekt słodkiego zacierania czy fruktozy i słodzika w sokach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

XIV - Stout (może dry) II

Nareszcie w butelkach, właściwie od niedzieli, 21l 130 gram glukozy, zszedł do 3BLG

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś u mnie nic się ostatnio nie dzieje ;) końcówka piw z ostatniej sesji ląduje w butelkach

XV - Strong Scotch Ale - zszedł z 19,5 do 4,5, wyszło 18 litrów, poszło w butelki z 140 g glukozy. W trakcie butelkowania smak bardzo bardzo obiecujący. Nie byłem pewny czy takie klimaty mi podejdą ale na razie najlepsze ze wszystkich jakie próbowałem podczas butelkowania. Już się doczekać nie mogę :)

 

XVI - tieroo-wy REDS a teraz a la REDsik :) wyszło 17 litrów, zszedł do 3,5 do butelek poszedł z 140 g glukozy. Hmm jeżeli chodzi o smak to na razie fanem tego piwa nie jestem. Jest słodkie, słodowe z posmakiem jabłek. W zapachu piwko owocowe i rześkie. Myślę że sporo zyska po schłodzeniu i nagazowaniu.

 

Dzisiaj na cichą poszedł XVII - Porter Bałtycki.

 

I to na tyle, na razie browar ZAMKNIĘTY. :)

 

Ale nie na długo, zmykam na wakacje :beer::) :), jak wrócę zabieram się do roboty w browarze ze zdwojoną siłą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

XVII - Porter Bałtycki 20 litrów poszło w butelki, nareszcie.

Zmiany w browarze trwają, już końcówka i ruszam do roboty. Starter już ruszył, odliczanie do pierwszego warzenia po zmianach warzenia trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wróciłem !! :monster:

I pełną parą jestem już po częściowej modernizacji browaru. Doszła izolacja na garze, elektroniczny termoregulator z czujnikiem NTC. Warzenie zmieniło wymiar, nareszcie kontrola nad temperaturą i co ważniejsze mniejsze spadki temperatury i rzadsze włącznie grzałki.

 

Warka XVIII - Scottish 70

 

wkład

German Pale Ale Malt 3.400 kg 96.7 % 2.3 In Mash/Steeped

German Roasted Barley 0.085 kg 2.4 % 13.9 In Mash/Steeped

German Sauer(Acid) Malt 0.030 kg 0.9 % 0.0 In Mash/Steeped

68 stC 1 godzina 30 minut

 

Chmiel

UK East Kent Goldings 4.8 % 24 g 17.8 Loose Pellet Hops 60 Min From End

Gotowane 1 godzina 50 minut

 

zadane drożdżami Scotish Ale w temp 16 stC

Będą fermentować w 17 stC.

 

Ufff strasznie tęskniłem, takie długie przerwy źle robią na psychikę ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

XVIII - Scottish 70 - poszedł na cichą. zszedł do 2,5 BLG

 

dzisiaj była proba uwarzenia RIS-a

XIX-RIS

 

planowane 14L pre boil

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.500 kg 73.8 % 4.8 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.390 kg 8.2 % 13.5 In Mash/Steeped

German Wheat Malt 0.350 kg 7.4 % 0.4 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.250 kg 5.3 % 78.8 In Mash/Steeped

German Roasted Barley 0.250 kg 5.3 % 81.6 In Mash/Steeped

 

start 50 stC - 20 min

71 - 20 min ( i tu niestety wtopa, musiałem wyjść z kuchni no i temp poszła za daleko ;))

67 - 60 min

 

Pewnie wynikiem tego była bardzo słaba wydajność

wyszło 10,5L 19 BLG

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Magnum 11.0 % 31 g 82.2 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

UK Fuggle 4.0 % 35 g 7.4 Bagged Pellet Hops 10 Min From End

NZ Cascade 6.6 % 20 g 6.9 Bagged Pellet Hops 10 Min From End

UK East Kent Goldings 4.8 % 11 g 2.2 Bagged Pellet Hops 1 Min From End

 

60 minut

 

Yeast

Wyeast 1728-Scottish Ale ( drugie pokolenie ) dodane w 19 stC

Share this post


Link to post
Share on other sites

XX-Oktoberfest I

 

Malutki jubileusz ;) i poszło bez problemów

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 3.000 kg 58.5 % 1.5 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 1.450 kg 28.3 % 3.0 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 0.227 kg 4.4 % 0.8 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.227 kg 4.4 % 3.0 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.227 kg 4.4 % 3.9 In Mash/Steeped

 

start 50 stC - 20 min

66 - 70 min

76 masOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 25 g 21.0 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 10 g 2.9 Bagged Pellet Hops 20 Min From End

 

Gotowanie 70 min

wyszło 22 L

 

drożdże z gęstwy munich lager w temp 13 stC

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XXI-Oktoberfest II

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 2.000 kg 38.4 % 1.0 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 1.600 kg 30.7 % 5.3 In Mash/Steeped

German Vienna Malt 1.200 kg 23.0 % 1.6 In Mash/Steeped

German CaraMunich I 0.412 kg 7.9 % 5.5 In Mash/Steeped

 

start 50 stC - 10 min

66 stC - 65 min

75 mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 23 g 21.8 Loose Pellet Hops All Of Boil

German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 10 g 3.1 Loose Pellet Hops 20 Min From End

 

gotowanie 70 minut

 

wyszło 22 l 13,5 BLG

 

Dostaną drożdżami Bavarian Lager ze startera

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XIX-RIS - poszedł na cichą. Nie wytrzymałem i musiałem odlać na przelewaniu do kufla.

Wrażenia ..... hmmm, mocne, bardzo ciemne i gorzkie, bardzo dużo smaków kawowych, brak słodowości praktycznie wytrawne piwo. Bardzo jeszcze niepoukładane, mam nadzieje że ze 6 miesięcy leżenia dobrze mu zrobi.

 

zszedł do 5,5 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

XXII - Classic American Pilsner

 

pierwszy Amerykanin w stajni ;-)

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 3.500 kg 70.0 % 1.7 In Mash/Steeped

UK Flaked Rice 1.500 kg 30.0 % 0.6 In Mash/Steeped

 

płatki poszły do 98 stC na 30 minut

dolałem wody do 62 stC i poszły słody

64 stC - 120 min

75 mashOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

Czech Saaz 3.5 % 45 g 24.3 Loose Pellet Hops 60 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 27 g 4.9 Loose Pellet Hops 20 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 27 g 3.2 Loose Pellet Hops 10 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 27 g 2.7 Loose Pellet Hops 5 Min From End

Czech Saaz 3.5 % 27 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off

 

gotowanie 70 min

 

Other Ingredients

Ingredient Amount When

Irish Moss 5 g In Boil

 

 

Yeast

Wyeast 2001-Urquell Lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

XXIII - Lager Wiedeński I

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Vienna Malt 1.877 kg 43.2 % 2.5 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 1.279 kg 29.4 % 0.6 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 1.130 kg 26.0 % 3.8 In Mash/Steeped

German Carafa II 0.060 kg 1.4 % 9.8 In Mash/Steeped

 

50 stC - 20 min

67 stC - 90 min

75 stC masOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Tradition 5.2 % 33 g 26.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End

German Tradition 5.2 % 10 g 1.7 Loose Pellet Hops 10 Min From End

 

gotowanie 90 min

 

drożdże z gęstwy munich lager z XX

 

XX poszła na cichą

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

XXIV - Lager Wiedeński II

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Vienna Malt 2.500 kg 56.1 % 3.3 In Mash/Steeped

German Pilsner Malt 0.800 kg 17.9 % 0.4 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 0.800 kg 17.9 % 2.7 In Mash/Steeped

UK Light Crystal 120 0.300 kg 6.7 % 5.2 In Mash/Steeped

Czech Chocolate 0.060 kg 1.3 % 9.5 In Mash/Steeped

 

50 stC - 20 min

67 stC - 90 min

75 stC masOut

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Hersbrucker 6.5 % 30 g 27.3 Bagged Pellet Hops 60 Min From End

 

gotowanie 90 min

 

gestwa munich lager od Weny

 

XXI-Oktoberfest II idzie na cichą

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.