Jump to content

Brak fermentacji


Recommended Posts

Witam; 

Mam takie pytanie z piątku na sobotę zabrałem się za robienie czeskiego pilsa dolnej fermentacji. Kupiłem zestaw słodów ze strony:

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Bohemian-Pils-14-BLG-zestaw-ze-slodow/125

Zadana drożdże Gozdawa CZECH PILSNER 10g CP18.

Cały proces zrobiłem zgodnie z instrukcją  pilnowałem każdej temperatury, drożdże wcześniej upłynniłem w przegotowanej wodzie ostudzonej do ~ 27 stopni. 

Brzeczkę napowietrzyłem oczywiści, natomiast mam obawy, że fermentacja już po około 2 dniach od zadania drożdży nie ruszyła jest bardzo lekka piana ( wysoka na około 5mm), piwo jest cały czas w lodówce gdzie jest ustawione na 12 stopni. Dodam że wczoraj próbowałem jeszcze dodatkowo napowietrzyć brzeczkę, w zamkniętym fermentorze potrząsając zbiornikiem i piana zrobiła się dużo większa i gęstsza, wieko się lekko odgieło a rurka wypuścila parę bąbelków ale na tym koniec

Początkowe BLG po zadaniu drożdży do 14 stopni. po 24h tak samo. 

Pytanie co zrobić jeżeli fermentacja nie ruszyła, zadać 2 paczkę drożdży i obserwować, podwyższyć temperaturę na chwilę, czy tak ma być i mam to zostawić spokojnie w lodówce? 

Bardzo proszę o szybką pomoc bo żal im serce ściska jak myślę że będę to musiał wylać do kanału.

 

 

 

Edited by Mich_Michaś
Link to comment
Share on other sites

Czyli to nie jest 10 litrów jak zestaw który linkowałeś? No nie, wtedy drożdży jest zdecydowanie za mało. Nie odpowiem Ci czy dodawanie drożdży ma sens, ale na oko powinieneś dać z 3 razy tyle.

Link to comment
Share on other sites

Zostaw temperaturę.

Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać.

Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało.

Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane.

BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy.

 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, x1d napisał:

Zostaw temperaturę.

Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać.

Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało.

Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane.

BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy.

 

Okej dzięki, następnym razem na pewno użyję tych w34/70 

A upłynniać je wcześniej czy wsypać od razu do fermentora? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.