Mich_Michaś Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 (edited) Witam; Mam takie pytanie z piątku na sobotę zabrałem się za robienie czeskiego pilsa dolnej fermentacji. Kupiłem zestaw słodów ze strony: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Bohemian-Pils-14-BLG-zestaw-ze-slodow/125 Zadana drożdże Gozdawa CZECH PILSNER 10g CP18. Cały proces zrobiłem zgodnie z instrukcją pilnowałem każdej temperatury, drożdże wcześniej upłynniłem w przegotowanej wodzie ostudzonej do ~ 27 stopni. Brzeczkę napowietrzyłem oczywiści, natomiast mam obawy, że fermentacja już po około 2 dniach od zadania drożdży nie ruszyła jest bardzo lekka piana ( wysoka na około 5mm), piwo jest cały czas w lodówce gdzie jest ustawione na 12 stopni. Dodam że wczoraj próbowałem jeszcze dodatkowo napowietrzyć brzeczkę, w zamkniętym fermentorze potrząsając zbiornikiem i piana zrobiła się dużo większa i gęstsza, wieko się lekko odgieło a rurka wypuścila parę bąbelków ale na tym koniec Początkowe BLG po zadaniu drożdży do 14 stopni. po 24h tak samo. Pytanie co zrobić jeżeli fermentacja nie ruszyła, zadać 2 paczkę drożdży i obserwować, podwyższyć temperaturę na chwilę, czy tak ma być i mam to zostawić spokojnie w lodówce? Bardzo proszę o szybką pomoc bo żal im serce ściska jak myślę że będę to musiał wylać do kanału. Edited June 14, 2021 by Mich_Michaś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Zostaw. Na oko za mało drożdży, ale nie jakoś strasznie. Mich_Michaś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich_Michaś Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 W załączniku jeszcze zdjęcie jak to mniej więcej wyglądało wczoraj po wstrząśnięciu, teraz tej piany jest dużo mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Czyli to nie jest 10 litrów jak zestaw który linkowałeś? No nie, wtedy drożdży jest zdecydowanie za mało. Nie odpowiem Ci czy dodawanie drożdży ma sens, ale na oko powinieneś dać z 3 razy tyle. Mich_Michaś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich_Michaś Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 Ja zrobiłem podwójny zestaw na 20 litrów. Dzięki za odpowiedź, spróbuje tą paczkę zadać jeszcze, jeszcze takie pytanie podnieść temperaturę do zadania czy zostawić te 12 stopni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Zostaw temperaturę. Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać. Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało. Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane. BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy. Mich_Michaś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich_Michaś Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 14 minut temu, x1d napisał: Zostaw temperaturę. Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać. Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało. Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane. BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy. Okej dzięki, następnym razem na pewno użyję tych w34/70 A upłynniać je wcześniej czy wsypać od razu do fermentora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Najlepiej uwodnić wg instrukcji. Mich_Michaś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.