karpiozo Posted June 11, 2021 Share Posted June 11, 2021 Czy ktoś używa w swoim browarze jakiegoś urządzenia do zawartości rozpuszczonego tlenu? Ktoś coś poleca w rozsądnych pieniądzach? Ostatnio zamówiłem od majfrendów coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/1005001845142377.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.129d7ecesfiI0D&algo_pvid=e3b96e23-840e-409e-988f-135dd538d2b7&algo_exp_id=e3b96e23-840e-409e-988f-135dd538d2b7-2 Niestety egzemplarz który dostałem nie działał. Nie wiem czy to watpiliwa jakoś urządzenia za tą cenę czy miałem pecha Ktoś korzystał z takiego urządzenia? lub podobnego: https://www.aliexpress.com/item/1005002599358231.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.129d7ecesfiI0D&algo_pvid=34e3016c-5556-4b09-8777-2b304db179de&algo_exp_id=34e3016c-5556-4b09-8777-2b304db179de-5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 11, 2021 Share Posted June 11, 2021 Do czego potrzebujesz ten gadżet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpiozo Posted June 12, 2021 Author Share Posted June 12, 2021 On 6/11/2021 at 6:00 PM, Nazwa użytkownika said: Do czego potrzebujesz ten gadżet? Do mierzenia natlenienia brzeczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 13 godzin temu, karpiozo napisał: Do mierzenia natlenienia brzeczki. Rozumiem pytałem, retorycznie. Robiąc piwo w domu taki gadżet jest zbędny. Szkoda kasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpiozo Posted June 13, 2021 Author Share Posted June 13, 2021 29 minutes ago, Nazwa użytkownika said: Rozumiem pytałem, retorycznie. Robiąc piwo w domu taki gadżet jest zbędny. Szkoda kasy. Wiem, że da się zrobić dobre piwo i bez tego, ale to podobnie jak z mierzeniem ph czy modyfikacją wody - można pominąć ale z czasem chce się udoskonalać proces i produkt końcowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 (edited) Błędna analogia. To jest gadżet jednorazowy - kupisz, zmierzysz poziom tlenu przed natlenianiem, później minute po natlenianiu (np mikserem), później jeszcze po dwóch i trzech minutach. I przy kolejnej warce już nie trzeba mierzyć, bo natleniając w ten sam sposób uzyskamy porównywalne wyniki, A właściwości wody w wodociągach są zmienne, do tego dochodzi różny zasyp, stąd też korekta parametrów wody może za każdym razem wyjść inna, Edited June 13, 2021 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpiozo Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 21 hours ago, fotohobby said: Błędna analogia. To jest gadżet jednorazowy - kupisz, zmierzysz poziom tlenu przed natlenianiem, później minute po natlenianiu (np mikserem), później jeszcze po dwóch i trzech minutach. I przy kolejnej warce już nie trzeba mierzyć, bo natleniając w ten sam sposób uzyskamy porównywalne wyniki, A właściwości wody w wodociągach są zmienne, do tego dochodzi różny zasyp, stąd też korekta parametrów wody może za każdym razem wyjść inna, Trochę w tym prawdy jest ale np mając inną objętość warki, czy inny fermentor (stosunek wysokości do wymiarów poprzecznych), ten poziom tlenu może być inny przy takim samym czasie napowietrzania. Nie wiem jak zawartość ekstraktu wpływa na rozpuszczalność tlenu w brzece ale na pewno wpływ ma temperatura, która nie zawsze jest taka sama, więc takie urządzenie było by używane wielokrotnie a nie tylko raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Ja mierzę to wysokością piany po napowietrzaniu mikserem. Wartość bezwzględna ilości rozpuszczonego tlenu jest mi nieznana, ale i zbędna, wiedząc, że przy 2-3 cm piany w temperaturze 18 st. wyliczona ilość drożdży będzie miała dobre warunki do pracy (odpowiedni strat, brak negatywnych efektów oddrożdżowych w gotowym piwie). Zresztą samo wyliczanie ilości gęstwy jest baaardzo na oko, nieraz trudno jest określić jej gęstość. Też przychylam się do głosów, że ten gadżet to trochę przerost formy nad treścią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Moim zdaniem byłby fajny, gdyby tylko działał i gdyby chcieć natleniać O2 z butli, bo tam można już tlenu dać za dużo. Używając powietrza i tak pewnego poziomu natlenienia się w praktyce nie przeskoczy, więc trzeba kompensować ilością drożdży, a nie filozofować, czy jest 7, czy 8 ppm, bo i tak jak widać po pierwszym egzemplarzu z niezawodnością może być różnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkus Posted June 24, 2021 Share Posted June 24, 2021 Dodając odpowiednią ilość drożdży (gęstwy) w ogóle nie trzeba napowietrzać, tak to chyba działa w browarach komercyjnych.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 28, 2021 Share Posted June 28, 2021 Co nie znaczy, że to jest dobre, bo w fazie namnażania drożdże produkują sporo związków, które wpływają na smak i aromat (estry, alkohole). Ale na wypranego ze smaku eurolagera pewnie się nada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.