Jump to content

Miernik rozpuszczonego tlenu (dissolved oxygen meter)


Recommended Posts

Czy ktoś używa w swoim browarze jakiegoś urządzenia do zawartości rozpuszczonego tlenu? Ktoś coś poleca w rozsądnych pieniądzach?

 

Ostatnio zamówiłem od majfrendów coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/1005001845142377.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.129d7ecesfiI0D&algo_pvid=e3b96e23-840e-409e-988f-135dd538d2b7&algo_exp_id=e3b96e23-840e-409e-988f-135dd538d2b7-2

Niestety egzemplarz który dostałem nie działał. Nie wiem czy to watpiliwa jakoś urządzenia za tą cenę czy miałem pecha ;) Ktoś korzystał z takiego urządzenia? lub podobnego: https://www.aliexpress.com/item/1005002599358231.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.129d7ecesfiI0D&algo_pvid=34e3016c-5556-4b09-8777-2b304db179de&algo_exp_id=34e3016c-5556-4b09-8777-2b304db179de-5

Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, Nazwa użytkownika said:

 Rozumiem :) pytałem, retorycznie. Robiąc piwo w domu taki gadżet jest zbędny. Szkoda kasy.

Wiem, że da się zrobić dobre piwo i bez tego, ale to podobnie jak z mierzeniem ph czy modyfikacją wody - można pominąć ale z czasem chce się udoskonalać proces i produkt końcowy ;)

Link to post
Share on other sites

Błędna analogia.

To jest gadżet jednorazowy - kupisz, zmierzysz poziom tlenu przed natlenianiem, później minute po natlenianiu (np mikserem), później jeszcze po dwóch i trzech minutach.

I przy kolejnej warce już nie trzeba mierzyć, bo natleniając

w ten sam sposób uzyskamy porównywalne wyniki,

 

A właściwości wody w wodociągach są zmienne, do tego dochodzi różny zasyp, stąd też korekta parametrów wody może za każdym razem wyjść inna,

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites
21 hours ago, fotohobby said:

Błędna analogia.

To jest gadżet jednorazowy - kupisz, zmierzysz poziom tlenu przed natlenianiem, później minute po natlenianiu (np mikserem), później jeszcze po dwóch i trzech minutach.

I przy kolejnej warce już nie trzeba mierzyć, bo natleniając

w ten sam sposób uzyskamy porównywalne wyniki,

 

A właściwości wody w wodociągach są zmienne, do tego dochodzi różny zasyp, stąd też korekta parametrów wody może za każdym razem wyjść inna,

Trochę w tym prawdy jest ale np mając inną objętość warki, czy inny fermentor (stosunek wysokości do wymiarów poprzecznych), ten poziom tlenu może być inny przy takim samym czasie napowietrzania. 

 

Nie wiem jak zawartość ekstraktu wpływa na rozpuszczalność tlenu w brzece ale na pewno wpływ ma temperatura, która nie zawsze jest taka sama, więc takie urządzenie było by używane wielokrotnie a nie tylko raz.

Link to post
Share on other sites

Ja mierzę to wysokością piany po napowietrzaniu mikserem. Wartość bezwzględna ilości rozpuszczonego tlenu jest mi nieznana, ale i zbędna, wiedząc, że przy 2-3 cm piany w temperaturze 18 st. wyliczona ilość drożdży będzie miała dobre warunki do pracy (odpowiedni strat, brak negatywnych efektów oddrożdżowych w gotowym piwie).

Zresztą samo wyliczanie ilości gęstwy jest baaardzo na oko, nieraz trudno jest określić jej gęstość.

Też przychylam się do głosów, że ten gadżet to trochę przerost formy nad treścią.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.