Jump to content

Kalkulatory zadawania drożdży


Recommended Posts

Witajcie,

 

Planuję właśnie swoją trzecią warkę. Chcę zrobić owocowe, kwaśne i mocne piwo. Brzeczkę będę zakwaszać kwasem mlekowym i bakteriami l. plantarum (chcę osiągnąć bardzo kwaśny smak).

Celuję w ABV 6-7%. Początkowe BLG 17. Warka 22 litry.

Wybrałem drożdże LalBrew Nottingham. Producent deklaruje 5mld komórek na gram suchych drożdży, tj. w opakowaniu 11.5g mamy 57.5mld drożdży: https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/tds/TDS_LALBREW_PREM_NOTTINGHAM_ENGLISH_DIGITAL.pdf

 

Mam pewną wątpliwość którą chciałbym poddać pod rozwagę trybunału piwowarów.

 

Chodzi i ilość drożdży do zadania. Kalkulatory na brewfather, brewers friends sugerują 5-6 opakowań - wydaje mi się to strasznie dużo (no ale ja sie nie znam).

Aha, startera nie robię, bo nie umiem, a samo warzenie takiego kwacha z bakteriami to już wydaje mi się dostateczne wyzwanie :)

 

 

PT38Fjf.png

 

TkG9XZW.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jedna paczka na 17 BLG, to za mało. Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie słabszego piwa i zebranie gęstwy, którą zadasz.

Link to comment
Share on other sites

Na jednej saszetce Notków zrób do 20 litrów jasnego, lekkiego, umiarkowanie chmielonego piwa a do mocnego piwa wykorzystaj gęstwę po nim.

edit: @smola był szybszy

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. 

 

Zamówiłem 3 saszetki tych drożdży. Czy rzeczywiście aby fermentacja przebiegała jak należy i czysto, to powinienem ufać wyliczeniom z kalulatora i dać 5-6 opakowań?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie masz możliwości użycia gęstwy, na 22l 17blg zadałbym 2 paczki. Te 5mld na gram to minimalna ilość żywych drożdży od koniec terminu ważności paczki, pod warunkiem prawidłowego przechowywania. W związek paczce jest zdecydowania więcej.

Link to comment
Share on other sites

Super, dzięki za tego linka. Cytujać za stroną producenta:

 

"(...) Application of typical pitch rate calculators (i.e. 1 million cells/ml/°P) results in significant overpitching (...)"

 

Wg. tego kalulatora dla zadanych parametrów potrzeba nieco poniżej 2 paczek.

 

I bądź tu mądry :D

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Prócz stosunkowo wysokiego blg bałbym się tego,  że to ma być kwas. To dodatkowo stresujące środowisko dla drożdzy, więc nie zabierałbym się za takie piwo z sucharami.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, grandfso napisał:

Wg. tego kalulatora dla zadanych parametrów potrzeba nieco poniżej 2 paczek.

 

I bądź tu mądry :D

Nie bój żaby. Przy takim overpitchingu nic złego nie powinno się stać. Weź pod uwagę, że drożdże słabo pracują w kwaśnym środowisku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.