Jump to content

NEIPA weryfikacja receptury


lukluk12
 Share

Recommended Posts

oczekiwana ilość piwa ok 21 litrów

zacieranie

66 stopni 40min

72 stopnie 10 min

76 stopni 15 min

 

pale ale - 5kg

płatki owsiane i pszenne po 0,6 kg

pilzneński - 1kg

 

chmielenie

Moutere 10g 60min

Nelson Sauvin 20g 15min

Nelson Sauvin 30g 5min

Mooutere 40g po wyłączeniu palnika

 

Na cichą 4 dni

Nectaron, wai-iti, sabro - po 50g

 

drożdże s-33

Co sądzicie o tym przepisie i czy odpowiednia ilość chmielu ?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika.

Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże.

Edited by skazi
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, skazi napisał:

Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika.

Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże.

To co w takim razie dać jako główny słód? Wszystko na pilzneńskim czy bardziej monachijski? Z płatkami dobić do 1kg owies i pszene ? 

Link to comment
Share on other sites

Dobry punkt wyjścia to 70% pilzneńskiego i np. po 15% płatków. Można dodać trochę słodu pszenicznego.

 

Monachijski to kompletnie nie ta bajka. Która to Twoja warka? Bo NEIPA potrafi sprawić sporo trudności, zwłaszcza z utlenieniem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.