Jump to content

Blue Moon Piwo


Jatoja Tytoty
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Czy mógł by mi ktoś pomóc w ustaleniu receptury tego piwa.

 

The grain bill for Blue Moon includes malted barley, white wheat, orange peel, coriander and oats—and is usually served with a slice of orange, which its brewmasters claim accentuates the flavor of the brew.

 

Mam 2 miesiące do stworzenia tego cudeńka ale nie wiem zupełnie jakie można dać wartości tych składników(oraz jaki typ dokładnie oraz jaki typ gotowania zastosować. Posiadam 30 litrowy garczek Klarstein , i mam za sobą z 400 litrów piwa lecz zawsze robiłem z gotowych przepisów. Czy mógł by mi ktoś pomóc? Wiem ze nie uda się takiego samego ale cos w ten deseń. Z góry dziękuje

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem ten przepis który mi wysłałeś. wyszło mi trochę mniej niż zakładałem bo woda wyparowała a w skutku końcowe blg się podniosło. Blg końcowe około 16. Nurtuje mnie jedno pytanie na temat drożdży. Do 27 litrów lub 30 w zależności od ilu litrów mi wyjdzie dodaje 1.5 paczki drożdży.  W tym przypadku Safale American (US-05). Jest trzeci dzień od zadania drożdży a fermentacja tak jak by bardzo powoli i spokojnie zachodziła. Moje pytanie teraz co ja mogę robić złe? Rehydratacja drożdży przez godzinę w około 200 ml wody o temp 22 stopnie w zamkniętym słoiczku . Brzeczka do której zostały zadane drodze miała 20 stopni Została napowietrzona mikserem. W słoiczku mieszałem drodze łyżeczka. Co może być przyczyna słabej fermentacji? Czy mogli byście mi odpowiedzieć?

Link to comment
Share on other sites

Może być trochę mało drożdży - na 30l 16°blg trzeba było spokojnie dwie paczki sypnąć. Do tego za długie uwadnianie - staraj się nie przekraczać pół godziny.

Jaka jest temperatura fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Teraz trzymam 21 stopni bo przy 20 nie chciało ruszyć. Mam mate podgrzewająca wiec śmiało mogę ustawić jaka chce. Czy nawadnianie w 22% jest ok? czy lepiej w większej nie przekraczając 35 stopni. Miałem przerwę poł roczna trochę mi się pomieszało ;S

Edited by Jatoja Tytoty
Link to comment
Share on other sites

Na US-05 to może być trochę za dużo. Choć obecnie nie obniżałbym już jakoś zdecydowanie, niech dofermentuje, przy kolejnej warce zdecydujesz, czy efekt jest satysfakcjonujący, czy jednak wypadałoby zacząć niżej.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Ja ogólnie robię tak że startuje od około 18/19 stopni a jak zaczyna słabiej fermentować podwyższam temperature. Czy dodać te pół saszetki drodzy bo pozniej będzie za późno? Kiedyś nawadnialem drożdże w 30 stopniach ale szybko kończyły pracę. Raz się zdążyło że nie mogłem zatrzymać bo tak kipiało.

Edited by Jatoja Tytoty
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.