smola Posted June 5, 2021 Share Posted June 5, 2021 (edited) Pierwszy raz będę warzył ten styl, więc proszę o weryfikację receptury. Zasyp na 54 l gotowego piwa 13,9 BLG, zacieranie 85 min w 67°C: pilzneński 9kg carapils 1,75kg pszeniczny 1,75kg płatki owsiane 1,75kg 18ml chlorku wapnia 33% do zacierania oraz 27ml do wysładzania. Chmielenie tylko po wyłączeniu palnika przez 30 do 40min: Amarillo 200g. Mosaic 200g Chmiel na zimno wrzucony po pierwszym dniu fermentacji: Amarillo 200g Mosaic 100g Motueka 200g Warka będzie podzielona na dwa wiadra po 27l. Do jednego wiadra polecą drożdże Fermentum Mobile Voss kveik FM53, do drugiego suche Lallemand Voss Kveik. I tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć? Edit: jeśli BLG za niskie, mogę podbić ekstraktem pszenicznym bruntala. Edited June 5, 2021 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted June 5, 2021 Share Posted June 5, 2021 Za dużo carapils'a, a za mało chmielu... no może chmielu to na styk jak do tego stylu, ale carapilsa to z połowę mniej, albo i wcale. 2 godziny temu, smola napisał: tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć Pytanie czy chcesz różne piwa, czy porównać różnice między dwoma szczepami drożdży. Pozdrawiam Rafał smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 5, 2021 Author Share Posted June 5, 2021 Ok, to zjadę z ilością brzeczki nastawnej, tak by było 40l gotowego piwa. Ilość chmielu będzie już wtedy chyba ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden_boy Posted June 5, 2021 Share Posted June 5, 2021 Nie żebym się znał ale w mojej opinii to są takie same drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 5, 2021 Author Share Posted June 5, 2021 Są, tylko jedne płynne, a drugie suchary 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 7, 2021 Share Posted June 7, 2021 W dniu 5.06.2021 o 20:43, golden_boy napisał: Nie żebym się znał ale w mojej opinii to są takie same drożdże. To nie są te same drożdże. @Paweł Leszczyński może potwierdzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden_boy Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 @majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 1 godzinę temu, golden_boy napisał: @majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? Nie pamiętam ale polecam grupkę na FB Kveik Polska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.