Jump to content

Neipa - weryfikacja


smola
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Pierwszy raz będę warzył ten styl, więc proszę o weryfikację receptury.

Zasyp na 54 l gotowego piwa 13,9 BLG, zacieranie 85 min w 67°C:

pilzneński 9kg

carapils 1,75kg

pszeniczny 1,75kg

płatki owsiane 1,75kg

18ml chlorku wapnia 33% do zacierania oraz 27ml do wysładzania.

 

Chmielenie tylko po wyłączeniu palnika przez 30 do 40min:

Amarillo 200g.

Mosaic 200g

 

Chmiel na zimno wrzucony po pierwszym dniu fermentacji:

Amarillo 200g

Mosaic 100g

Motueka 200g

 

Warka będzie podzielona na dwa wiadra po 27l. Do jednego wiadra polecą drożdże Fermentum Mobile Voss kveik FM53, do drugiego suche Lallemand Voss Kveik.

I tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć?

 

Edit: jeśli BLG za niskie, mogę podbić ekstraktem pszenicznym bruntala.

 

 

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Za dużo carapils'a, a za mało chmielu... no może chmielu to na styk jak do tego stylu, ale carapilsa to z połowę mniej, albo i wcale. 

2 godziny temu, smola napisał:

tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć

Pytanie czy chcesz różne piwa, czy porównać różnice między dwoma szczepami drożdży. 

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

Ok, to zjadę z ilością brzeczki nastawnej, tak by było 40l gotowego piwa. Ilość chmielu będzie już wtedy chyba ok?

Link to comment
Share on other sites

@majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy :D

Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, golden_boy napisał:

@majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy :D

Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? 

Nie pamiętam ale polecam grupkę na FB Kveik Polska

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.