Skocz do zawartości

Piwo kasztanowe


Barą

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu znajomy przywiózł mi z wakacji korsykańskie piwo kasztanowe (podobno na Korsyce cieżko byłoby znaleźć coś, co kasztanów nie zawiera, taki to mają skarb narodowy - ale to tak na marginesie :D ). Jednak wykorzystanie ich jako surowca w piwowarstwie było dla mnie nowością i dosyć mnie zaciekawiło. Piwo, które próbowałem nie było może jakieś nadzwyczajne, miało natomiast ciekawą goryczkę i orzechowy posmak pochodzące od słodów i kasztanów. Z tego co wyczytałem zastosowano je tam w postaci mąki.

Dzisiaj znalazłem dla odmiany przepis na kasztanowe Ale z użyciem ich "w całości" :

 

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=5&t=27931#p316390

 

Tak się składa, że dysponuję słodami wymaganymi do tej receptury i zastanawiam się czy nie spróbować :lol:

 

Czy nie bawił się ktoś z Was może w takie eksperymenty?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bogutynmłyn ma w ofercie mąkę kasztanową. Stosowałem ją jako dodatek do piwa, ale ze względu na cenę zawartość była niewielka i słabo było znaleźć smak kasztana w tych piwach.

Teraz już wiem dlaczego. Przy grubo rozluźnionych kasztanach jak w przepisie trzeba dać go ok. 18 %. U mnie to był dodatek 5 %.

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.