Cressi Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 (edited) Potrzebuje Waszej światłej rady. Zrobiłem ostatnio HefeWeizena. Fermentuje sobie dzielnie już 10-ty dzień. Niestety, musze nieoczekiwanie wyjechać na jakieś 3-4 tygodnie i nie bardzo bede miałjak go zabutelkowac. Myślałem o zlaniu do innego fermentera i pozostawieniu w nim na ten czas. Ma to sens? Nie chce zostawiać żony z problemem. Jeszcze jedno pytanie - choć fermentacja burzliwa, sądząc po BLG, już się zakończyła na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany. To chyba nie jest normalne - droższe Lallemand Munich Classic Wheat Beer Edited May 31, 2021 by Cressi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Ja bym zostawił jak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 1 godzinę temu, Cressi napisał: Potrzebuje Waszej światłej rady. Jak jest piana to pewnie jeszcze dofermentowuje. Nie zlewaj tego piwa, tylko zostaw w tym fermentorze w którym jest. Nic mu nie będzie i spokojnie może zostać, te 3, 4 tygodnie. I tak standardowo powinno jeszcze posiedzieć ze 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 2 godziny temu, Cressi napisał: na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany więc 45 minut temu, kiwitom napisał: pewnie jeszcze dofermentowuje albo ten szczep tak ma (nie znam go), niektóre trzymają pianę do samego końca, dopiero porządne schłodzenie skłania ją do opadnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Zostaw. Dolej wody do rurki fermentacyjnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.