Jump to content

Ja długo maksymalnie na cichej


Recommended Posts

Posted (edited)

Potrzebuje Waszej światłej rady. Zrobiłem ostatnio HefeWeizena. Fermentuje sobie dzielnie już 10-ty dzień. Niestety, musze nieoczekiwanie  wyjechać na jakieś 3-4 tygodnie i nie bardzo bede miałjak go zabutelkowac. Myślałem o zlaniu do innego fermentera i pozostawieniu w nim na ten czas.

Ma to sens? Nie chce zostawiać żony z problemem.

Jeszcze jedno pytanie  - choć fermentacja burzliwa, sądząc  po BLG, już się zakończyła na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany. To chyba nie jest normalne - droższe  Lallemand Munich Classic Wheat Beer

Edited by Cressi
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Cressi napisał:

Potrzebuje Waszej światłej rady.

 

Jak jest piana to pewnie jeszcze dofermentowuje. Nie zlewaj tego piwa, tylko zostaw w tym fermentorze w którym jest. Nic mu nie będzie i spokojnie może zostać, te 3, 4 tygodnie. I tak standardowo powinno jeszcze posiedzieć ze 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Cressi napisał:

na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany

więc

45 minut temu, kiwitom napisał:

pewnie jeszcze dofermentowuje

albo ten szczep tak ma (nie znam go), niektóre trzymają pianę do samego końca, dopiero porządne schłodzenie skłania ją do opadnięcia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.