cichy94 Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 (edited) Dzień dobry, Planuje uwarzyć piwo około 10-12 L coś w stylu sesyjnego Ale Ekstrakt : 10,5-10,8 BLG ALK: 4-4,5 % IBU: 30 założona wydajność 70 % Zasyp: Strzegom Pale Ale - 2 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,3 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Zacieranie : Infuzyjne 67-68 C, 60m Stosunek wody do ziarna 3,2 L/kg. Wysładzanie do objętości 14 L Chmiel: Marynka - 5 g - 60 m Zula - 10g - 20 m Zula - 10 g - 8 m Zula - 10 g - Przerwa HopStand 75 C 15-20 m Drożdże FM 52 lub US-05 ? Generalnie chciałbym zobaczyć jak sprawuje się chmiel Zula, ma ktoś może doświadczenia i może się podzielić opinią o tym chmielu ? Co do drożdży chciałbym spróbować zrobić starter z FM 52 ( 0,8 L docelowo 136 mld komórek ) ale prosiłbym o opinie w tym zakresie czy przypadkiem nie pasowałaby US-05 ? Zasyp nie jest przekombinowany wraz z HopStandem ? Powyższa receptura była wrzucana w Brewtarget. Edited May 30, 2021 by cichy94 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Jak dla mnie za dużo karmelu. Najlepiej daj sam słód pale ale. Zula sama z siebie daje słodkawe, owocowe smaki. 30 gr Zuli na 12 l. piwa? To dużo za mało. Ja dałem prawie 200 gr Zuli na 20 litrów piwa. Rozumiem, że to ma być "Session", ale jak wrzucisz go tak mało to mało co wyczujesz. To jednak nie "ameryka" 😊 Proponuję SH - na 60 min., hopstand i na zimno. US-05. Ale zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam, Paweł. cichy94 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Zdecydowanie przekombinowana receptura. Jeżeli chcesz aby było sesyjnie to 90% Pilzneński 10% pszenica i nic więcej w zasypie bo będzie mdłe. Co do chmielenia, jakeś 20IBU, ale jeżeli Marynka to na FWH chmiel. Co do Zuli sypnij 100g na zimno i tylko zimno. Drożdze to jak wolisz, jedne i drugie dobre, ale jak dla mnie US-05 cichy94 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie sihox 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Zamiast tego karmelu rzucił bym płatków owsianych cichy94 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 3 godziny temu, dirk gently napisał: A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie Dlaczego uważasz ze pilzneński do gorniakow to nieporozumienie? Wytłumacz proszę i czym byś go zastapił? ps. Połączenie pilznenski Carapils zrobi według mnie najlepsza robote w piwie sesyjnym majlosz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Bez przesady, to nie jest jakiś bardzo niski ekstrakt typu 7-8. Pilzneński jest bardzo dobry do lekkich chmielowych piw. Ja robię wszystkie IPA na podstawie słodu pilzneńskiego i ze stwierdzeniem o górniakach się w ogóle nie zgodzę. Ale oczywiście receptura z początku wątku wymaga korekty. Ja bym nie dawał karmelu, dałbym ok. 10% płatków owsianych lub pszenicznych i więcej chmielu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted June 3, 2021 Share Posted June 3, 2021 W dniu 2.06.2021 o 08:42, dirk gently napisał: Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne. Trzeba zrozumiec dobrze co wnosi Pale Ale oraz piwo sesyjne jakie powinno być. Praktyxznie każda ipa a szczególnie sesyjna, zawsze wygrywa na pilzneńskim slodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 3, 2021 Share Posted June 3, 2021 Może teraz piwa wodniste i niezbalansowane są w modzie, albo po prostu te co wygrywają to nie są dziesiątki na 100% pilzneńskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 3, 2021 Share Posted June 3, 2021 Co wygrywają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.