Jump to content

Sesyjne Ale - weryfikacja receptury


cichy94
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzień dobry,

 

Planuje uwarzyć piwo około 10-12 L coś w stylu sesyjnego Ale 

 

Ekstrakt : 10,5-10,8 BLG

ALK: 4-4,5 %

IBU: 30

założona wydajność 70 %

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 2 kg

Strzegom Karmelowy 30 - 0,3 kg

Strzegom pszeniczny - 0,2 kg

 

Zacieranie :

Infuzyjne 67-68 C, 60m

Stosunek wody do ziarna 3,2 L/kg.

Wysładzanie do objętości 14 L

 

Chmiel:

Marynka - 5 g - 60 m

Zula - 10g  - 20 m

Zula - 10 g - 8 m

Zula - 10 g - Przerwa HopStand 75 C 15-20 m

 

Drożdże FM 52 lub US-05 ?

 

Generalnie chciałbym zobaczyć jak sprawuje się chmiel Zula, ma ktoś może doświadczenia i może się podzielić opinią o tym chmielu ?

Co do drożdży chciałbym spróbować zrobić starter z FM 52 ( 0,8 L docelowo 136 mld komórek ) ale prosiłbym o opinie w tym zakresie czy przypadkiem nie pasowałaby US-05 ?

Zasyp nie jest przekombinowany wraz z HopStandem ?

 

Powyższa receptura była wrzucana w Brewtarget. 

 

 

Edited by cichy94
Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie za dużo karmelu. Najlepiej daj sam słód pale ale. Zula sama z siebie daje słodkawe, owocowe smaki.

30 gr Zuli na 12 l. piwa? To dużo za mało. Ja dałem prawie 200 gr Zuli na 20 litrów piwa. Rozumiem, że to ma być "Session", ale jak wrzucisz go tak mało to mało co wyczujesz. To jednak nie "ameryka" 😊

Proponuję SH - na 60 min., hopstand i na zimno. 

US-05.

Ale zrobisz jak chcesz.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie przekombinowana receptura.

Jeżeli chcesz aby było sesyjnie to 90% Pilzneński 10% pszenica i nic więcej w zasypie bo będzie mdłe.

Co do chmielenia, jakeś 20IBU, ale jeżeli Marynka to na FWH chmiel. Co do Zuli sypnij 100g na zimno i tylko zimno.

 

Drożdze to jak wolisz, jedne i drugie dobre, ale jak dla mnie US-05 :D

Link to comment
Share on other sites

A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie  natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, dirk gently napisał:

A ja bym zdecydowanie zostawił karmelowy (wiem, niepopularna opinia), z tym że trzymałbym się 5-10% zasypu. Przy samym słodzie bazowym i tak niskim ekstrakcie piwo będzie inaczej wodniste a nie sesyjne. Używanie  natomiast słodu pilzneńskiego do górniaka to moim zdaniem nieporozumienie

Dlaczego uważasz ze pilzneński do gorniakow to nieporozumienie? Wytłumacz proszę i czym byś go zastapił?

 

 

ps. Połączenie pilznenski Carapils zrobi według mnie najlepsza robote w piwie sesyjnym 

Link to comment
Share on other sites

Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne.

Link to comment
Share on other sites

Bez przesady, to nie jest jakiś bardzo niski ekstrakt typu 7-8. Pilzneński jest bardzo dobry do lekkich chmielowych piw. Ja robię wszystkie IPA na podstawie słodu pilzneńskiego i ze stwierdzeniem o górniakach się w ogóle nie zgodzę. 

 

Ale oczywiście receptura z początku wątku wymaga korekty. Ja bym nie dawał karmelu, dałbym ok. 10% płatków owsianych lub pszenicznych i więcej chmielu. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.06.2021 o 08:42, dirk gently napisał:

Bo piwo wyjdzie wodniste i płaskie przy tym ballingu. Zastąpił bym oczywiście słodem Pale Ale, wtedy żadne carapilsy nie sa potrzebne.

Trzeba zrozumiec dobrze co wnosi Pale Ale oraz piwo sesyjne jakie powinno być. Praktyxznie każda ipa a szczególnie sesyjna, zawsze wygrywa na pilzneńskim slodzie ;) 

Link to comment
Share on other sites

Może teraz piwa wodniste i niezbalansowane są w modzie, albo po prostu te co wygrywają to nie są dziesiątki na 100% pilzneńskiego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.