Jump to content

Stout z Coopersa plus polepszacz do piw ciemnych.


Recommended Posts

Cześć.  

 

Drugie piwko w życiu i niestety nie jest "książkowo".

17l fermentuje wciąż burzliwie mimo 8 dni w fermentorze. Temperatura około 21C. 

Pierwsze dwa dni to 22C i piana w rurce. 

 

Blg 2, spadło z 4 dwa dni temu. Początkowe nie zmierzone. Błąd nowicjusza. 

 

Pachnie stoutem  ale w smaku kwaskowe. 

 

Kilka pytań. 

Czy smak (słodycz) może się jeszcze poprawić z siebie czy coś zadziałać? Dodać teraz jakieś cukry?

 

Kiedy butelkować skoro jeszcze intensywnie fermentuje? 

 

Czy dodawać glukozę przed butelkowaniem?

Link to comment
Share on other sites

8 dni to nie jest długo - zostaw na tydzień, zmierz blg, jeśli nie spada, to możesz butelkować. Polepszacz do piwa to mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy - jeśli chciałeś pełniejszego piwa, lepiej było użyć samego ekstraktu.

21-22°C to temperatura fermentacji czy otoczenia?

Glukozę lub zwykły cukier musisz dodać przed butelkowaniem, żeby piwo się nagazowało. Ilość najlepiej wyliczyć kalkulatorem, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Kocham Krwiste Steki napisał:

Cześć.  

 

Drugie piwko w życiu i niestety nie jest "książkowo".

17l fermentuje wciąż burzliwie mimo 8 dni w fermentorze. 

 

Blg 2, spadło z 4 dwa dni temu. Początkowe nie zmierzone. Błąd nowicjusza.

 

Kiedy butelkować skoro jeszcze intensywnie fermentuje? 

 

Czy dodawać glukozę przed butelkowaniem?

To dobrze ze fermentuje. Choc przy takiej temperaturze powinny grzyby szybciej sie uwinąć. 

 

Skoro nadal trwa fermentacja burzliwa to po co mierzysz blg ? Skoro drozdze nadal pracuja to dosyc spodziewane ze blg bedzie nadal spadać. 

 

Butelkowac jak będziesz pewny ze grzyby juz zakończyły prace i po sobie posprzątały:) po ustaniu fermentacji 2 pomiary blg z odstepem 2 dni i jeśli wynik sie nie zmienia najlepiej dać im jeszcze tydzień na "posprzatanie" po robocie :)

 

Jeśli chcesz mieć piwo nagazowane to jak najbardziej wskazane :) kalkulatorów i aplikacji jest kilka i wszystkie wydaje mi się  wskazują podobne wartości. 

 

Ogolnie drugie koty za ploty, czytaj i ucz się na własnych błędach a na pewno będzie coraz lepiej :)

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, Adamiko napisał:

 

 

Ogolnie drugie koty za ploty, czytaj i ucz się na własnych błędach a na pewno będzie coraz lepiej :)

Czytam, pytam, śledzę wątki. Dzięki za rady. 

 

 

21 godzin temu, punix napisał:

 

21-22°C to temperatura fermentacji czy otoczenia?

Temperatura odczytana z fermentora z przyklejonego termometru.

 

edit zasada: @Kocham Krwiste Steki nie pisz posta pod postem, jeśli chcesz uzupełnić użyj opcji Edytuj ukrytej pod wielokropkiem w prawym górnym rogu postu.

Link to comment
Share on other sites

Kwaskowy smak może (ale nie musi) zależeć od wody użytej do warzenia. Przy stoucie powinna być obecna odpowiednio kontrująca kwaśność alkaliczność rezydualna. Jeśli to bardzo przeszkadza, można spróbować dodać odrobinę CaCO3 (kreda), chociaż lepiej by było wcześniej.  Tylko na samym początku to przerost formy nad treścią,  ma sens tylko jeśli masz skrajnie niepasującą wodę.

 

Oczywiście to mogą też być inne kwestie.  Kwaśność o ile mi przychodzi do głowy może być w granicach normalnych dla słodów palonych, wynikać z odczucia CO2 rozpuszczonego w piwie, z zakażenia lub wielu innych przyczyn. 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Kocham Krwiste Steki napisał:

Od postu minęło kilka dni. 

Blg na tym samym poziomie co kilka dni temu. Wyraźny zapach kawy. Smak już mniej kwaskowy. Zrobił się przyjemny. 

Żonka stwierdziła że smakuje jak porter. 

 

To co....do butelek?

Jak będziesz robił zacierane portery, to w zasypie portera nie ma raczej jęczmienia/pszenicy - słodu palonego jak w stoucie tylko słód barwiący. Smak więc jednego, a drugiego znacznie się różni. Zresztą to i tak piwo z puszki.

Link to comment
Share on other sites

3 dni w domu w 21C, 2 dni w piwnicy 14C. 

Gazu ledwo co. Smak kawowy wyraźny. Do tego lekka kwasowość ale przyjemna, w zapachu słodycz jakby z miodu ale nie czuć jej w smaku. 

Finisz z goryczką, taką jak lubię. 

Małżonka marudzi że za gorzkie😁

 

Dzięki za rady. 

 

Na zdrowie wszystkim. 

 

IMG_20210606_172838.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.