Jump to content

Pierwsza pszenica. Co jak kiedy


Recommended Posts

Cześć. Kupiłem gotowca z Twój Browar. 

Prawdziwa Pszenica 12BLG 20l.

 

Zrobiona wg instrukcji. 

 

Dziś 9dzoen fermentacji. Przebiega cicho, mało bulgotanie w rurce, temp 21C. 

 

Blg na dziś 7. Dwa dni temu 7. 

Początkowe......nie zmierzone. Błąd amatora. 

 

Ile czekać do butelkowania? 

Wyczytałem już że cichej nie trzeba, glukozę dodam 6g na litr. 

 

Smak już ok. Czuć pszenicę, nuty cytrusowe, zapach siano podobny ale przyjemny. Piwo mętne ze słomkowo złotym kolorem.  

 

Z góry dziękuję za podpowiedzi. 

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, Kocham Krwiste Steki napisał:

Menzurką i rurką kupiona w Brownie.

 

 

Sprawdź, czy na wodzie wskazuje 0, w tańszych potrafi przesunąć się skala.

Link to comment
Share on other sites

Mało. Jakie drożdże dodałeś? Jak Ci ruszy w butelkach, szczególnie po dodaniu 6g glukozy, to będziesz miał poligon artyleryjski w domu,

Link to comment
Share on other sites

Też bym się spodziewał, że pszeniczne to powinno odfermentować do 2-3. Nawet jeżeli zatarte za wysoko, no to 4.
Po prostu, daj temu piwu trochę czasu, niechaj drożdże zjedzą co ich.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W dniu 29.05.2021 o 14:14, zasada napisał:

 

Blg wciąż 7. Bulgotanie w rurce może raz na 3h. 

Smak dobry, wyczuwalna słodycz,zapach pszenicy. 

Od wlania do fermentora minęło 14 dni. 

 

W dniu 30.05.2021 o 12:48, krzysiek9999 napisał:

 Jakie drożdże dodałeś?

Nie pamiętam. Były w całym gotowym zestawie. Były żywe bo w wodzie już robiły robotę. 

 

edit zasada: @Kocham Krwiste Steki nie pisz posta pod postem, jeśli chcesz uzupełnić użyj opcji Edytuj ukrytej pod wielokropkiem w prawym górnym rogu postu. Drugi raz łączę.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

jeżeli po 9 dniach w takiej temperaturze zeszło tylko o 5 BLG to coś nie tak z drożdżami. Które piwo górnej fermentacji o takim ekstrakcie fermentuje tyle czasu? Zazwyczaj po 9 dniach miałem już dawno po zawodach i piwo na poziomie 2-3 BLG, raz 5, ale to zacierałem w 72 stopniach. Wszystkie piwa u mnie startują z poziomu 12BLG. Większość cukrów fermentowalnych przejadana jest jednak w pierwszych dniach fermentacji. Nie jest tak, że każdego dnia drożdże zjadają tyle samo cukrów i badając po pierwszych dniu ilość zjedzonych cukrów obliczyć ile będzie jutro.

Nie podejrzewam również, żeby dało się tak zatrzeć jakikolwiek słód "na słodko" by uzyskać tyle cukrów niefermentowalnych z 12 BLG, chociaż jak sam wspomniałem raz skończyło się na 5BLG u mnie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.