Kocham Krwiste Steki Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 Cześć. Kupiłem gotowca z Twój Browar. Prawdziwa Pszenica 12BLG 20l. Zrobiona wg instrukcji. Dziś 9dzoen fermentacji. Przebiega cicho, mało bulgotanie w rurce, temp 21C. Blg na dziś 7. Dwa dni temu 7. Początkowe......nie zmierzone. Błąd amatora. Ile czekać do butelkowania? Wyczytałem już że cichej nie trzeba, glukozę dodam 6g na litr. Smak już ok. Czuć pszenicę, nuty cytrusowe, zapach siano podobny ale przyjemny. Piwo mętne ze słomkowo złotym kolorem. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 Dałbym mu jeszcze tydzień i w przyszly weekend do butelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocham Krwiste Steki Posted May 29, 2021 Author Share Posted May 29, 2021 Czyli czekać. No dobra. Postaram się😊 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek42 Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 7 Blg to trochę mało odfermentowalo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 Czym mierzysz blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocham Krwiste Steki Posted May 30, 2021 Author Share Posted May 30, 2021 Menzurką i rurką kupiona w Brownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek42 Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Ta rurka to pewnie balingometr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 39 minut temu, Kocham Krwiste Steki napisał: Menzurką i rurką kupiona w Brownie. Sprawdź, czy na wodzie wskazuje 0, w tańszych potrafi przesunąć się skala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocham Krwiste Steki Posted May 30, 2021 Author Share Posted May 30, 2021 Wskazuje. Sprawdzałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Mało. Jakie drożdże dodałeś? Jak Ci ruszy w butelkach, szczególnie po dodaniu 6g glukozy, to będziesz miał poligon artyleryjski w domu, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Też bym się spodziewał, że pszeniczne to powinno odfermentować do 2-3. Nawet jeżeli zatarte za wysoko, no to 4. Po prostu, daj temu piwu trochę czasu, niechaj drożdże zjedzą co ich.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocham Krwiste Steki Posted June 3, 2021 Author Share Posted June 3, 2021 W dniu 29.05.2021 o 14:14, zasada napisał: Blg wciąż 7. Bulgotanie w rurce może raz na 3h. Smak dobry, wyczuwalna słodycz,zapach pszenicy. Od wlania do fermentora minęło 14 dni. W dniu 30.05.2021 o 12:48, krzysiek9999 napisał: Jakie drożdże dodałeś? Nie pamiętam. Były w całym gotowym zestawie. Były żywe bo w wodzie już robiły robotę. edit zasada: @Kocham Krwiste Steki nie pisz posta pod postem, jeśli chcesz uzupełnić użyj opcji Edytuj ukrytej pod wielokropkiem w prawym górnym rogu postu. Drugi raz łączę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocham Krwiste Steki Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 Cześć. Zabutelkowana. Otwarta po sobie dla testu. Nagazowana jak widać. Smakowo ok, choć pszenica sidła i wyczuwalna jako finisz. Nuty bananowo cytrusowe. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 jeżeli po 9 dniach w takiej temperaturze zeszło tylko o 5 BLG to coś nie tak z drożdżami. Które piwo górnej fermentacji o takim ekstrakcie fermentuje tyle czasu? Zazwyczaj po 9 dniach miałem już dawno po zawodach i piwo na poziomie 2-3 BLG, raz 5, ale to zacierałem w 72 stopniach. Wszystkie piwa u mnie startują z poziomu 12BLG. Większość cukrów fermentowalnych przejadana jest jednak w pierwszych dniach fermentacji. Nie jest tak, że każdego dnia drożdże zjadają tyle samo cukrów i badając po pierwszych dniu ilość zjedzonych cukrów obliczyć ile będzie jutro. Nie podejrzewam również, żeby dało się tak zatrzeć jakikolwiek słód "na słodko" by uzyskać tyle cukrów niefermentowalnych z 12 BLG, chociaż jak sam wspomniałem raz skończyło się na 5BLG u mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts