Jump to content

Żytni ekstrakt pomocy


Izbor
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, od dłuższego czasu czytam forum i w wielu sytuacjach uratowało mi to moje warzenie. Dostałem w prezencie ekstrakty żytnie ciemne

 https://czerwonadynia.pl/piwowarstwo/ekstrakt-slodowy-niechmielony-zytni-12kg-brewa

Czy ktoś miał z nimi do czynienia czy macie pomysły gdzie i w jakich ilościach go wykorzystać? Mam takich ekstraktów 6sztuk.

Mam możliwość pełnego zacierania jestem szczęśliwym posiadaczem royala.

Link to comment
Share on other sites

Podbicie ekstraktu w Risie/Porterze Bałtyckim, to mi przychodzi do głowy. Możesz też spróbować zrobić jakieś żytnie z ekstraktu, rozrabiając wodą do zakładanego Blg. To mi przychodzi głowy

 

Link to comment
Share on other sites

W tamtym roku zrobiłem na tych ekstraktach wariacje na temat żytniego

Na 23l:

Brewkit coopers sparkling ale 1.7kg

Ekstrakt żytni ten co wyżej 2x1.2kg

Drożdże bawarian wheat bulldog 2opakowania

Fermentowane było w około 17-18°C

 

1.Piwo ma dziwny metaliczny posmak czyżby spowodowane to było dwoma dawkami ekstraktów? 

2. Jeśli miałbym dodawać do risa to czy wtedy zrezygnować ze słodów palonych że względu na barwę ekstraktu?

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Izbor napisał:

W tamtym roku zrobiłem na tych ekstraktach wariacje na temat żytniego

Na 23l:

Brewkit coopers sparkling ale 1.7kg

Ekstrakt żytni ten co wyżej 2x1.2kg

Drożdże bawarian wheat bulldog 2opakowania

Fermentowane było w około 17-18°C

 

1.Piwo ma dziwny metaliczny posmak czyżby spowodowane to było dwoma dawkami ekstraktów? 

2. Jeśli miałbym dodawać do risa to czy wtedy zrezygnować ze słodów palonych że względu na barwę ekstraktu?

 

Słody palone dają nie tylko kolor, ale przede wszystkim palone smaki i aromaty, więc nie ma powodów, żebyś ich nie dawał. Po prostu uznaj to za dodatkowy cukier do ekstraktu. Przy Risie i tak wpływ na kolor będzie niezauważalny

Link to comment
Share on other sites

A ja sobie zrobiłem żytnie z ekstraktu, dodałem butelkę ekstraktu jęczmiennego (łącznie było 50/50 żyta i jęczmienia), chmieliłem "po polsku" czyli po 50g Marynki i Lubelskiego, tylko wybór drożdży nie był bardzo fortunny. Wziąłem Mangrove Jack Bavarian Wheat M20, chyba zbyt nisko fermentowałem, w jakiś 19-20 stopniach, i za mało jest tych nut bananowych, żytnie posmaczki całkowicie zdominowały to piwo. Ale w sumie to wyszedł fajny żytni razowy chlebek w płynie, całkiem zabawne.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

I jeszcze jedna uwaga - te ekstrakty zawierają bardzo dużo cukrów złożonych, których drożdże nie umieją nadgryźć. Zatem na końcu masz znacząco niższe odfermentowanie i, co za tym idzie, dużo słodowości w smaku. Nie bardzo się orientuję, jaki schemat chmielenia byłby tu najbardziej odpowiedni.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.