Jump to content

Zapach i posmak drożdży po użyciu Kveik Mangrove Jack's, jak się go pozbyć?


Recommended Posts

Cześć, ostatnio uważyłem tak zwaną SMASH ape na drożdżach kveikach. Cała fermentacja skończyła się w jakoś 3 dni i po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo, z fermentora mocno było czuć zapach drożdży.  Dzisiaj otworzyłem piwo po nagazowaniu i dalej są lekko wyczuwalne te zapachy oraz lekki posmak. Drożdży dodałem około 9g na 15l brzeczki 10Blg, po wcześniejszej rehydratacji. Jak sądzicie, co może być przyczyną tych zapachów, i w jaki sposób się ich pozbyć przy następnym użyciu? 

 

Przebieg fermentacji:

1535339632_Zrzutekranu2021-05-25o21_29_49.thumb.png.a88eabcfd8ad6a399b310824a1d76c89.png

 

Link to comment
Share on other sites

Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować
ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??!
Taka moda, starzy nie czajo

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

1 godzinę temu, Fearedse napisał:

po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo

 

myślałem ze juz wszystko widziałem 😮

Link to comment
Share on other sites

Kwejki są znane z szybkości, wystarczy bezrefleksyjnie potraktowac je "jak Supermana" (czy w sumie Flesza), wyłączyć krytyczne myślenie i problem gotowy.

Przy następnym użyciu daj im spokój przez tydzień-dwa i opisany problem na 90% się nie powtórzy.

W jakich temperaturach fermentowałeś? Do ilu zeszło z tych 10BLG? Bo teraz jest ważniejsze pytanie, czy one dofermentowaly Ci to piw

Edit: już widzę, do 2.

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, anteks napisał:

Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować 😛

ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??!

Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane.

Future is now old man ;)

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane.
Future is now old man
Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób?

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Robert87 napisał:

Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób?

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
 

Zwykłą APĘ, 14blg, pierwsze 2 dni 30', od trzeciego 32' i 4 zlewane na chmiel, zeszło do 2,5

Link to comment
Share on other sites

U mnie kveiki dają rade bardzo szybko. Zazwyczaj po 3 dnaich jest po robocie. Wedlug mnie lepiej zostawic na chwile niech po sobie posprzątają chociaż troche. zazwyczaj 7 - 10 dni total. 

 

Link to comment
Share on other sites

Na FM53 u mnie zwykle po 3 dniach w temperaturze 20 stopni jest już w wiadrze spokój. Ale ja też daję im tydzień czasu. Opadną, posprzątają. Butelkowałem piwo po 7 dniach, i było Ok. Ale nigdy szybciej.

Jak posmak drożdżowy przeszkadza, to warto zrobić cold crash, wtedy mniej się go czuje. Kveiki to jednak drożdże domowe, górnej fermentacji. Czystego, lagerowego profilu nie dają.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.