Fearedse Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Cześć, ostatnio uważyłem tak zwaną SMASH ape na drożdżach kveikach. Cała fermentacja skończyła się w jakoś 3 dni i po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo, z fermentora mocno było czuć zapach drożdży. Dzisiaj otworzyłem piwo po nagazowaniu i dalej są lekko wyczuwalne te zapachy oraz lekki posmak. Drożdży dodałem około 9g na 15l brzeczki 10Blg, po wcześniejszej rehydratacji. Jak sądzicie, co może być przyczyną tych zapachów, i w jaki sposób się ich pozbyć przy następnym użyciu? Przebieg fermentacji: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować 😛 ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??! Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??!Taka moda, starzy nie czajo Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka majlosz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 1 godzinę temu, Fearedse napisał: po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo myślałem ze juz wszystko widziałem 😮 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Ale jaja....😀, trzeba było zabutelkować zaraz po dodaniu drożdży, one w butelkach tak nie smrodzą jak w wiadrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 Kwejki są znane z szybkości, wystarczy bezrefleksyjnie potraktowac je "jak Supermana" (czy w sumie Flesza), wyłączyć krytyczne myślenie i problem gotowy. Przy następnym użyciu daj im spokój przez tydzień-dwa i opisany problem na 90% się nie powtórzy. W jakich temperaturach fermentowałeś? Do ilu zeszło z tych 10BLG? Bo teraz jest ważniejsze pytanie, czy one dofermentowaly Ci to piw Edit: już widzę, do 2. Fearedse 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 9 godzin temu, anteks napisał: Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować 😛 ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??! Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane. Future is now old man Fearedse and Robert87 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane. Future is now old man Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób?Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 8 minut temu, Robert87 napisał: Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Zwykłą APĘ, 14blg, pierwsze 2 dni 30', od trzeciego 32' i 4 zlewane na chmiel, zeszło do 2,5 Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helcik Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 U mnie kveiki dają rade bardzo szybko. Zazwyczaj po 3 dnaich jest po robocie. Wedlug mnie lepiej zostawic na chwile niech po sobie posprzątają chociaż troche. zazwyczaj 7 - 10 dni total. Fearedse and koholet 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted May 26, 2021 Share Posted May 26, 2021 Na FM53 u mnie zwykle po 3 dniach w temperaturze 20 stopni jest już w wiadrze spokój. Ale ja też daję im tydzień czasu. Opadną, posprzątają. Butelkowałem piwo po 7 dniach, i było Ok. Ale nigdy szybciej. Jak posmak drożdżowy przeszkadza, to warto zrobić cold crash, wtedy mniej się go czuje. Kveiki to jednak drożdże domowe, górnej fermentacji. Czystego, lagerowego profilu nie dają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.