Skocz do zawartości

Celowe tworzenie wad w piwie domowym.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, jak w łatwy sposób można byłoby odtworzyć podstawowe wady w piwie. Profesjonalne odczynniki są drogie, ale może można byłoby niektóre wady jednak zasymulować jakoś?

Co myślicie na przykład o celowym natlenieniu kilku butelek jasnego piwa przy butelkowaniu? Napełnienie butelki w połowie, albo kilkukrotne otwieranie i zamykanie kapsla?

A czy myślicie o dodaniu kilku kropli octu do piwa by skopiować fermentację octową?

 

Czy myślicie, że to ma sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak chcesz takich próbek to mam parę w piwnicy :lol: parę kropli octowego albo mlekowe ma szanse zadziałać.

 

do utlenienia możesz spróbować wody utlenionej dodać.

 

co do dzikich drożdży to możesz jakiś niepasteryzowany owoc wymoczyć w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.