Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Celowe tworzenie wad w piwie domowym.

Recommended Posts

Zastanawiam się, jak w łatwy sposób można byłoby odtworzyć podstawowe wady w piwie. Profesjonalne odczynniki są drogie, ale może można byłoby niektóre wady jednak zasymulować jakoś?

Co myślicie na przykład o celowym natlenieniu kilku butelek jasnego piwa przy butelkowaniu? Napełnienie butelki w połowie, albo kilkukrotne otwieranie i zamykanie kapsla?

A czy myślicie o dodaniu kilku kropli octu do piwa by skopiować fermentację octową?

 

Czy myślicie, że to ma sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba łatwieszją do zasymulowania i częstszą wadą piwa będzie zastępienie połowy słodu cukem buraczanym :lol:

A co zasymulujesz takim dodatkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak chcesz takich próbek to mam parę w piwnicy :lol: parę kropli octowego albo mlekowe ma szanse zadziałać.

 

do utlenienia możesz spróbować wody utlenionej dodać.

 

co do dzikich drożdży to możesz jakiś niepasteryzowany owoc wymoczyć w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.