Jump to content

Kompletny brak nagazowania


Recommended Posts

Uwarzyłem jakiś czas temu 3 warki. Wszystkie na drożdżach WLP001. Pierwsza z nich to Cream Ale 13Blg (27 litrów),  kolejna to Lichtenhainer 10 Blg (27 litrów), i West Coast IPA 15,5 Blg (26 litrów) - wszystkie odfermentowały do 2 Blg. Do refermentacji tych warek dodawałem odpowiednio 180g ,160g i 150g cukru w postaci syropu cukrowego i do każdej z nich dodatkowo jeszcze 5g kwasu askorbinowego. Pierwsza warka była zabutelkowana 21.04, druga 24.04 a ostatnia 01.05. Od zabutelkowania stoją cały czas w domu w temperaturze około 20°C. Na dzień dzisiejszy pierwsza i ostatnia z tych 3 warek kompletnie bez gazu. Przy nalewaniu zero piany. Opcja, że zapomniałem dodać cukier odpada - jestem tego pewien w 100%, zresztą czuję że piwo jest słodkawe od tego cukru. Lichtenhainer się nagazował całkiem nieźle choć wydaje mi się, że jeszcze nie w pełni. Może ktoś ma jakieś pomysły, co mogło być tego przyczyną? Nie ciężko się domyśleć, że były to piwa na MPPD i jest mi BARDZO przykro, że zrobiły mnie tak bardzo w konia ;( Do tej pory nie miałem sytuacji, żeby piwo górnej fermentacji (a uwarzyłem ich prawie 100) trzymane w pokojowej temperaturze nie nagazowało się w czasie 1-2 tygodni.

Link to comment
Share on other sites

Używałem tych drożdży 2 razy i 2 razy miałem problem z nagazowaniem piwa. W pełni nagazowane piwo miałem dopiero po około 2 miesiącach. Nie mam pojęcia czy takie miałem szczęście czy one tak po prostu mają.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.