Jump to content

Czy trzeba od razu robić 20l+?


Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć, z kolegą chcieliśmy zacząć robić piwa domowe.
Sęk w tym, że wszystkie przepisy mówią o ok. 20l piwa, a na samym początku to strach tyle piwa stracić jakby coś miało pójść nie tak. No więc myślałem o robieniu porcji po +/- 3l w zwykłym garnku od zupy i fermentacji we wiaderkach 3-5l(przeznaczonych do kontaktu z żywnością). Jedyne co, to trzeba by wywiercić otwory na rurki fermentacyjne i kraniki oraz je uszczelnić, ale to nie wydaje się być strasznie trudne. Samo rozwiązanie wydaje się być dobre, ponieważ:
1) jak się coś spierdzieli to nie stracimy 20l tylko 3l,
2) będzie można zdecydowanie więcej testować i przez to szybciej i lepiej się uczyć o samym fachu robienia piw (zamiast robić 20l z jednego przepisu to można po 4l z 5 różnych/z pewnymi modyfikacjami przepisu)
Pytanie czy jest coś, co może w tym rozwiązaniu pójść nie tak? Jakieś rzeczy, na które trzeba uważać? I czy to w ogóle ma sens?

Edited by Ttlreess
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Wiesz pod uwagę, że narobisz się prawie tyle samo, co w przypadku większej warki, a po 4 (lub więcej) tygodniach będziesz miał 6 butelek piwa ;) Albo i 5, jak wyjdą większe straty. 

Do tego dochodzi problem z dawkowaniem drożdży - cała paczka to będzie zbyt dużo, znowuż wyrzucać reszty trochę szkoda. 

Proponowałbym zacząć od warek 10 litrowych, to pewien kompromis między mniejszym sprzętem, a finalną ilością piwa.

Ewentualnie można robić większe warki, ale dzielić na mniejsze wiadra i np. fermentować różnymi drożdżami, osiągając nawet kompletnie inne style.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Proponowałbym i tak zacząć od 20. Tak jak pisał kolega wczesniej robota prawie ta sama a problem z proporcjami ogromny. Dodatkowo 5 piwek to jedno dobre posiedzenie we 2 :) a po fermentacji burzliwej nikt nie zabrania rozlac np na 4 wiadra i roznie dochmielac lub dodać owoce :)

Link to comment
Share on other sites

Problemu z proporcjami nie ma przy warce 10 l wcale, jedyne co może być tematem, to wysokość złoża filtracyjnego w stosunku do wielkości kadzi, która też powinna być mniejsza. Przy małej warce (i nie tylko, sam się przymierzam) można też rozważyć metodę brew in a bag.

 

Faktem jest,  że roboty prawie tyle samo, ale sprzętowo łatwiej ogarnąć warki 10 l. Co do warek rzędu kilku litrów to się robi gra niewarta świeczki, a jeśli już, to z ekstraktów lub brew in a bag.

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, konrados78 napisał:

Jeżeli robisz z kolegą, to 20 l może okazać się za mało.

 

Z doświadczenia mowie zdecydowanie za malo:)

Link to comment
Share on other sites

Też polecam 10l minimalnie, sam robię takie ze względu na ograniczone spożycie/zabawę w warzenie, przy takich ilościach ewentualne straty finansowe/wypijanie niedobrego nie będą duże :)

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

I dodatkowo na początek poleciłbym ekstrakty - potrzeba mniej czasu, sprzetu  i mniej okazji aby cos popsuć:)

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Ttlreess napisał:

+/- 3l w zwykłym garnku od zupy i fermentacji we wiaderkach 3-5l

Najwiekszy problem to taki jak wyjdzie naprawde dobre piwo to te 3  litry wypijesz z kolega na raz i martw się czy nastepnym razem bedzie takie samo :) 

Ja często robie warki w okolicy 15 l i to dla mnie jest granica , mozna tak jak koledzy wyzej radza dzielic na pól i kombinować . Napewno kiedyś wyjdzie piwo do wylania ale tego nie unikniesz , nie zdaża się to tak często .

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Jancewicz napisał:
36 minut temu, rob7320 napisał:

Napewno kiedyś wyjdzie piwo do wylania ale tego nie unikniesz

Ja nigdy nie wylałem, krzywiłem się przy piciu, ale nie wylałem! 🤘

Bardziej chodziło mi o infekcję i to trzeba wylać , fakt czasem wyjdzie piwo mniej udane które mozna zmeczyć .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.