Jump to content

Syrop na refermentację


Recommended Posts

Witam szanowne grono, jestem w trakcie robienia piwa malinowego i mam takie bardzo laickie pytanie. Otóż chciałbym dodać zamiast cukru, czy glukozy syrop malinowy do refermentacji, a jako że pierwszy raz to robię, to wolę zapytać. Czy mogę normalnie zmierzyć refraktometrem zawartość cukru w syropie i dodać odpowiednią ilość, czy może z racji tego, że syrop jest zagęszczony to pomiar może być zafałszowany? Lepiej zmierzyć refraktometrem, czy spławikiem?

Link to comment
Share on other sites

Prawdopodobnie braknie Ci skali w refraktometrze, chyba, że to jakiś "słaby" syrop. Jak "fabryczny" na etykiecie powinna być tabelka z zawartością m.in. cukru.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, paajonk napisał:

Prawdopodobnie braknie Ci skali w refraktometrze, chyba, że to jakiś "słaby" syrop. Jak "fabryczny" na etykiecie powinna być tabelka z zawartością m.in. cukru.

 

 

A spławik? Nie ufam za bardzo informacjom z etykiety. Pytanie jest tylko takie, czy odczyt zawartości cukru, przez to że jest to zagęszczony syrop będzie przekłamany, czy można na nim polegać?

Link to comment
Share on other sites

Zgaduję, że syrop taki ma w składzie powyżej 50% cukru, są spławiki ze skalą powyżej 50Blg? Można by syrop rozcieńczyć wodą, zmierzyć powstały roztwór i przeliczyć według stosunku rozcieńczenia. Ale jak ma to być precyzyjnie to ja jestem za słaby na takie teorie ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, rozcieńcz  wodą, dolewając syropu do odpowiedniej wartości blg.  1 blg to 10g cukru na 1kg roztworu, czyli jeśli potrzebujesz 100g cukru musisz mieć w przybliżeniu 10blg w litrze. Sok może zakłamywać wskazanie refraktometru, ale myślę, że będzie to w granicach błędu. Możesz użyć refraktometru przy dolewaniu, a potem sprawdzić spławikiem.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie zmierzyłem nierozcieńczony syrop i przy spławiku i przy refraktometrze jest poza zakresem. Na etykiecie jest informacja, że w 100ml jest 77g cukrów, a w 40ml jest 31g, tyle że sądząc po numerze partii nie jest to cukier, tylko syrop glukozowo-fruktozowy. Czy takie cóś jest zjadliwe przez drożdże? A jeżeli tak, to stosować przelicznik dla cukru, czy dla glukozy?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.