kiwitom Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Witam szanowne grono, jestem w trakcie robienia piwa malinowego i mam takie bardzo laickie pytanie. Otóż chciałbym dodać zamiast cukru, czy glukozy syrop malinowy do refermentacji, a jako że pierwszy raz to robię, to wolę zapytać. Czy mogę normalnie zmierzyć refraktometrem zawartość cukru w syropie i dodać odpowiednią ilość, czy może z racji tego, że syrop jest zagęszczony to pomiar może być zafałszowany? Lepiej zmierzyć refraktometrem, czy spławikiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paajonk Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Prawdopodobnie braknie Ci skali w refraktometrze, chyba, że to jakiś "słaby" syrop. Jak "fabryczny" na etykiecie powinna być tabelka z zawartością m.in. cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 25, 2021 Author Share Posted May 25, 2021 13 minut temu, paajonk napisał: Prawdopodobnie braknie Ci skali w refraktometrze, chyba, że to jakiś "słaby" syrop. Jak "fabryczny" na etykiecie powinna być tabelka z zawartością m.in. cukru. A spławik? Nie ufam za bardzo informacjom z etykiety. Pytanie jest tylko takie, czy odczyt zawartości cukru, przez to że jest to zagęszczony syrop będzie przekłamany, czy można na nim polegać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paajonk Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Zgaduję, że syrop taki ma w składzie powyżej 50% cukru, są spławiki ze skalą powyżej 50Blg? Można by syrop rozcieńczyć wodą, zmierzyć powstały roztwór i przeliczyć według stosunku rozcieńczenia. Ale jak ma to być precyzyjnie to ja jestem za słaby na takie teorie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Dokładnie, rozcieńcz wodą, dolewając syropu do odpowiedniej wartości blg. 1 blg to 10g cukru na 1kg roztworu, czyli jeśli potrzebujesz 100g cukru musisz mieć w przybliżeniu 10blg w litrze. Sok może zakłamywać wskazanie refraktometru, ale myślę, że będzie to w granicach błędu. Możesz użyć refraktometru przy dolewaniu, a potem sprawdzić spławikiem. kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Pierwsza strona w opisie jest ile syropu użyć na refermentację: kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 25, 2021 Author Share Posted May 25, 2021 Faktycznie zmierzyłem nierozcieńczony syrop i przy spławiku i przy refraktometrze jest poza zakresem. Na etykiecie jest informacja, że w 100ml jest 77g cukrów, a w 40ml jest 31g, tyle że sądząc po numerze partii nie jest to cukier, tylko syrop glukozowo-fruktozowy. Czy takie cóś jest zjadliwe przez drożdże? A jeżeli tak, to stosować przelicznik dla cukru, czy dla glukozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Sacharoza to w końcu też glukoza i fruktoza, także spokojnie drożdże to zjedzą. Różnica nie jest duża, traktowałbym to jak cukier. kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.