Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Koelsch-instrukcja BA

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie !

 

Jutro od rana zabieram się za warzenie koelscha. Nie bardzo rozumiem czy jest to dekokt czy infuzyjne zacieranie, otóż w instrukcji pisze:

 

"Zacierać począwszy od gęstego zacieru w temp. 43 °C

Podgrzewając i dodając wrzątku dojśc w ciągu 30 min. do temp. 66°C ( postój 30 min.)

Podnieść temp. zacieru do ok. 70°C (postój 15 min.)

Dodać gorącej wody, podgrzać do 78°C i filtrować."

 

Czy móglibyscie mi podpowiedzieć jak mam to interpretować, bo mam zamiar robić od razu przerwę scukrzającą i nie wiem jak do może negatywnie wpłynąć na smak piwa.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaczynałem od tego zestawu. Moim zdaniem nie jest to dekokt. Po prostu należy dolewać wody do podczas zacierania. Mi piwo smakuje, inni którzy smakowali też nie narzekali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest infuzyjne zacieranie według przepisu. Gorącą wodę dajesz dlatego aby rozrzedzić zacier i szybciej osiągnąć wyższą temp. Przestrzegaj przepisu a wyjdzie Ci dobre piwo (sam je kiedyś robiłem) :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zacieranie infuzyjne.

Instrukcje z BA są całkiem dobre i jeżeli kupuje u nich gotowe zestawy to staram się ich trzymać - piwa wychodzą bardzo dobre.

Widzę że nie masz jak na razie wielkiego doświadczenia (w profilu wpisane 2 warki) - więc chyba warto skorzystać z gotowych wzorów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dekoktem nie ma to nic wspólnego, jest to zwykłe zacieranie infuzyjne. Na początku dajesz tylko część wody, a pozostałą gotujesz i dodajesz w czasie podnoszenia temperatury do kolejnych przerw, szybciej do tych przerw dochodzi sie.

Ja preferuję stosunek wody do słodu 3,5 do1.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites
czyli zacier mieszam w połowie np. 6 l na 4 kg słodu a 6 nastepnych gotuje i dolewam?

Tak, tylko 6 l wrzątku dodajemy w 3 porcjach tj. w czasie podnoszenie temperatury do kolejnych przerw i temp. 78 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam wszystkich serdecznie !

 

Jutro od rana zabieram się za warzenie koelscha. Nie bardzo rozumiem czy jest to dekokt czy infuzyjne zacieranie, otóż w instrukcji pisze:

 

"Zacierać począwszy od gęstego zacieru w temp. 43 °C

Podgrzewając i dodając wrzątku dojśc w ciągu 30 min. do temp. 66°C ( postój 30 min.)

Podnieść temp. zacieru do ok. 70°C (postój 15 min.)

Dodać gorącej wody, podgrzać do 78°C i filtrować."

 

Czy móglibyscie mi podpowiedzieć jak mam to interpretować, bo mam zamiar robić od razu przerwę scukrzającą i nie wiem jak do może negatywnie wpłynąć na smak piwa.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Też jutro robię Koelsch'a właśnie z zestawu BA :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam zalecenie codera. Na sam początek lepiej zastosować zacieranie w 1 temperaturze, ewentualnie jak już się opanuje sterowanie temperaturą, podnieść na mash out i koniec. Zobaczycie że wszystko super wygląda na papierze a potem stres, że temperatura się różni od tej zamierzonej. Na początku kariery samo utrzymanie temperatury w zakresie +-2 stopnie to już jest wyzwanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na początku kariery samo utrzymanie temperatury w zakresie +-2 stopnie to już jest wyzwanie.

Eee tam... Mnie się udało za pierwszym razem. Tylko trzeba dużo mieszać i pilnować termometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosowania przerw nie ma się co bać, kiedyś trzeba zacząć. Na początku, zanim zacznie się panować nad temperaturami, aby uniknąć przegrzania lepiej stosować trochę niższe i wydłużyć czas przerwy. Zalecane temperatury są optymalne, w nich enzymy najszybciej przerabiają zacier, w niższych nawet o kilka stopni enzymy również działają, tyle że wolniej. Dla uniknięcia przegrzania zacieru, powinno się go skutecznie mieszać i nie podgrzewać zbyt szybko, standardowe 1 stopień na minutę jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum pragnę powitać wszystkich forumowiczów. Po kilku brewkitach przyszedł czas na zacieranie, i wybór padł na Kolesch. Niby wszystko już wiem, ale mam jeszcze jedną wątpliwość, tzn czy cały słód razem z 15 l wody po zacieraniu zmieści się do lodówki turystycznej o pojemności użytkowej 22 l? Pytam, gdyż chcę wysładzać/filtrować właśnie w takiej lodówce. I w związku z tym nie wiem czy całość się zmieści, czy nie. Jeżeli nie to pozostaje tylko fermentor. Mam zamiar zacierać w sobotę, więc czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

Aha, mam nadzieję, że pytanie mocno nie odbiega od tematu wątku.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehhh, czyli na "styk". Na próbę wlałem wodę do lodówki i weszły 22l plus ok 3 cm wolnej przestrzeni. Hmmm, chyba że wziąć troszkę mniej wody na początek, powiedzmy 12l? Czy bezpieczniej użyć fermentora? Pewnie po tej pierwszej, najważniejszej warce nie będę miał takich dylematów, ale teraz są, niestety. Nie mogę się tylko doszukać jak ze spadkiem temperatury podczas wysładzania w fermentorze, czy nie będzie za szybka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jednostopniowo wg beersmitha:

11l na przerwę w 68°C i 6 litrów na mash out daje ze słodem łącznie ~19-20l,

 

czyli wygląda na to, że można zacierać z 2 przerwami

10l pierwsza 64, 5l druga, 5l mashout łącznie ~23-24l

 

dochodzi jeszcze kwestia wyliczenia temperatury wody

 

http://www.piwo.org/forum/p79467-27-12-2010-21-44-45.html#p79467

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mogę się tylko doszukać jak ze spadkiem temperatury podczas wysładzania w fermentorze, czy nie będzie za szybka.

podczas wysładzania spadkiem temperatury zbytnio bym się nie przejmował, czemu nie wysładzasz w lodówce??

Share this post


Link to post
Share on other sites

zastanawiam się, czy zmieści mi się to w lodówce o poj. użytkowej 22l

Wydaje mi się, że lodówka byłaby odpowiednia, lepsza izolacja, tylko nie wiem czy taka pojemność wystarczy.

 

 

od kilku ładnych tygodni czytam, wertuję internet, ale wątpliwości są. Wg receptury z BA jest tak, a z netu można wyczytać inaczej. Po kilku warkach będę mądrzejszy, ale teraz zgłupiałem ;/

Edited by Pretender

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem, dziękuję. Ale nic z tego nie zrozumiałem, niestety.

 

Na początek 10l wody, temp 68, zasyp, przerwa /30 min?/

następnie dodaję 5l wody ciepłej/gorącej podnosząc temp zacieru, ale nie wiem do ilu stopni /72?/ i jak długa przerwa /15 min?/

wysładzanie 5l wody /72-75stopni?/

 

Dzięki za cierpliwość ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeczytałem, dziękuję. Ale nic z tego nie zrozumiałem, niestety.

 

Na początek 10l wody, temp 68, zasyp, przerwa /30 min?/

następnie dodaję 5l wody ciepłej/gorącej podnosząc temp zacieru, ale nie wiem do ilu stopni /72?/ i jak długa przerwa /15 min?/

wysładzanie 5l wody /72-75stopni?/

 

Dzięki za cierpliwość ...

podaj mi temperaturę jaką masz w pomieszczeniu w którym będziesz zacierał, trzymasz słód

resztę wyślę Ci na PW, żeby nie zaśmiecać wątku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...