Jump to content

Fermantacja burzliwa - piana poza fermentorem


Recommended Posts

Cześć,

Niestety mam tak, że w 2 dniu burzliwej musiałem uchylić wieko fermentora, piana wyłazi na podłogę.

Jak zminimalizować taki przypadek na przyszłość ? jak zapobiec obecnie zakażeniu - trzymać uchylone wieko ?

Link to comment
Share on other sites

Na przyszłość:

Zostaw więcej wolnego miejsca w fermentorze, ewentualnie do tego blow-off tube

 

Na teraz najlepiej po prostu zamknij wiadro,  ewentualnie wcześniej możesz zebrać pianę zdezynfekowaną łyżką.

 

Używasz rurki do fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio miałem taki przypadek. W wyniku fermentacji powstało około 5l piany drożdżowej i uciekały z wielkim zacięciem z fermentora przez rurkę na wolność.

W miejsce rurki wsadziłem zdezynfekowany wąż i odprowadziłem powstającą pianę do innego pojemnika postawionego obok fermentora.

Link to comment
Share on other sites

tak, oczywiście rurka jest u mnie zawsze.

Na 34 warki drugi raz mi się to zdarzyło :/

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ostatnio miałem taki przypadek. W wyniku fermentacji powstało około 5l piany drożdżowej i uciekały z wielkim zacięciem z fermentora przez rurkę na wolność.

W miejsce rurki wsadziłem zdezynfekowany wąż i odprowadziłem powstającą pianę do innego pojemnika postawionego obok fermentora.

Good idea !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.