Jump to content

XII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego


19Tofik88
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)
XII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
 
Uwaga to już oficjalne! Niestety z pandemicznym spóźnieniem publikujemy style w przyszłym konkursie, który powinien się odbyć jeśli tylko COVID pozwoli we wrześniu 2021. Style wybraliście już w głosowaniu na lajki w komentarzach w grudniu, ale teraz oficjalnie które z nich i ich dokładna specyfikacja. Prosimy o udostępnianie tego info 😃
 
Flanders Red Ale
Piwo Flandrii Zachodniej, styl wyznaczony przez browar Rodenbach założony we Flandrii Zachodniej w 1820 roku, ale który odzwierciedlał wcześniejsze tradycje piwowarskie. Piwo dojrzewa przez okres do dwóch lat, często w wielkich dębowych beczkach, w których znajdują się bakterie potrzebne do zakwaszenia piwa.
Jest to styl, który wymaga czasu, ale skoro sami na niego głosowaliście gdzieś tam na pewno w piwniczkach posiadacie butelki tego stylu.
Choć tak naprawdę piwowarstwo to magiczna sztuka więc liczymy, że uda się zrobić porządnego Flandersa nie czekając kilku lat 🙂
Specyfikacja jak zwykle według BJCP spolszczone tutaj -> https://www.piwo.org/.../topic/27022-23b-flanders-red-ale/
 
Coffee Stout
To wbrew pozorom nie jest oficjalny styl, a raczej wariacja stylu stout, dlatego baza powinna być według BJCP Sweet Stout https://www.piwo.org/forums/topic/19753-16a-sweet-stout/
Uwydatniony smak i aromat kawy albo słodami albo (najlepiej) kawą, ten styl w Stanach Zjednoczonych bardzo często określany jako Breakfast stout - stout śniadaniowy. Dlatego jako bazowy wybraliśmy Sweet Stout, bo to piwo ma nas obudzić, a nie zwalić z nóg 🙂
Jest to kategoria w której prosimy o dopisanie jaka kawa i w jaki sposób była dodana jeśli w ogóle, aby uzyskać specyficzny kawowy charakter. Oczywiście podstawą tego stylu będzie umiejętne znalezienie balansu pomiędzy kawą, a stoutem. Co nie będzie proste.
 
Non-fruit Sour Ale
Otwarta kategoria, ale liczy się efekt! Ma być rześko, letnio, a kwaśność zbalansowana, przyjemna, orzeźwiająca. Słody do woli, sypiecie co chcecie 🙂 ale nie dodajemy owoców. Owocowość może jedynie wynika z chmieli, słodów lub po prostu estrów, fermentacji. Liczymy na eksperymenty, kwaśne sweet stout lub słodko-kwaśne wariacje. Można bawić się w dzikimi drożdżami.
Generalnie jako bazę można potraktować styl BJCP Mixed-Fermentation Sour Beer
 
DDH New England Session IPA
Idziemy z falą jebucko nachmielonych piw. Ponieważ chcemy chmielu, a nie alkoholu, oczekujemy wersji session, o małej zawartości alko. Wszystkie nieprzyzwoite ilości chmielu dozwolone, bo to właśnie jest ukryte w magicznym skrócie DDH - od angielskiego double dry-hopped - czyli podwójne chmielenie na zimno.
To ma być New England czyli piwo najczęściej nieprzezroczyste lub mocno zamglone. Niższa i niemal nieodczuwalna goryczka w porównaniu np. do West Coast IPA, co powoduje dużą pijalność. Ponadto duża ilość chmielu dodanego na koniec gotowania oraz na cichą fermentację – najczęściej odmiany o tropikalnych i cytrusowych właściwościach, które nadają piwu „soczysty” charakter, z którego ten styl słynie.
Wersja session powinna mieć ->
Ekstrakt początkowy: 10-14º Blg
Ekstrakt końcowy: 1.5-3.5º Blg
Zawartość alkoholu: 3.5-5.5% obj.
Goryczka: 35-60 IBU
Barwa: 6-20 EBC
 
Niskoalkoholowe z solą
Tak, tym razem z solą, bo czemu nie? 😁 To piwo ma super gasić pragnienie i jednocześnie zadziałać izotonicznie - uzupełnić braki elektrolitów np. po jeździe na rowerze bądź bieganiu 🙂
Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie, w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.
Niedługo więcej informacji o nagrodach i dokładnych terminach. Nastawiajcie się na wrzesień, przy okazji Częstochowskiego Festiwalu Piwa. Piwu cześć!
Edited by 19Tofik88
Link to comment
Share on other sites

W dniu 24.08.2021 o 11:19, leonzn napisał:

Jaki jest ostatecznie termin wysylki - w regulaminie jest zapis 01 sierpnia 2020 r. do dnia 30 sierpnia 2020 r. ?

Już poprawione, ostateczny termin wysyłki to 3 września 2021 roku.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kilka pytań:

Czy został wybrany, zgodnie z regulaminem, Grand Champion?

Jakie są nagrody oprócz słodów, dyplomów i koszulek? (na Facebooku była informacja, że ukażą się posty dot. kolejnych nagród ale nie ukazały się)

Czy będzie opublikowana pełna lista wyników?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, leonzn napisał:

@Oskkar Grand Champion został wybrany - dostaliśmy info na mail

Tak, widziałem. Dzięki za informację. Szkoda, że organizator przez cztery dni nie znalazł czasu aby odpowiedzieć na pytania. Skoro Grand Championem zostaje piwowar z największą ilością punktów to dawno było wiadomo kto nim jest. No i lista finałowa też była znana.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 11.10.2021 o 18:04, anteks napisał:

Łódzki

Dlaczego tak piszesz. Wygrałem I miejsce w doppelbocku i właśnie czekam na słody. 

Nie wiem dlaczego nie dostałem od razu powiadomienia, ale jak się upomniałem w Marxsamie to jest od razu załatwione.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.