Jump to content

Finlandia BITTER -BLG nie spada


Recommended Posts

Witajcie. Od tygodnia BLG zatrzymało się na poziomie 2.6  -   OG- 1.010. Temperatura 18-20 stopni. Fermentacja burzliwa po czterech dniach ustala. W fermentorze cisza. Warka ma już trzeci tydzień. Cóż robić dalej ? Czekać jeszcze ? Dziękuję za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

A jakie było początkowe blg? 18-20°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia?

2,6blg końcowe jest bardzo prawdopodobne, jeśli tyle czasu już nie spada, to raczej spokojnie można butelkować.

Link to comment
Share on other sites

@jakdar jesli przez tydzień masz spokoj to na spokojnie butelka/cicha. Nic juz odkrywczego nie powinno się dziać grzyby zrobiły co mialy:)

Link to comment
Share on other sites

Na 99% fermentacja się już zakończyła i spokojnie możesz butelkować nawet jutro. Na przyszłość postarałbym się o jakąś kontrolę temperatury fermentacji (w tym przypadku raczej była zbyt wysoka, dlatego też fermentacja zakończyła się tak szybko). Plus ewentualnie jakieś drożdże lepsze niż z brewkitu :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.