mario1773 Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Witam wszystkich. Warze swojego pierwszego lagera. Fermentacja wystartowala po kilkunastu godzinach. Po dwoch dniach oslabla. Po trzech dniach calkowicie sie zatrzymała ( wnioskuje to po rurce fermentacyjnej). Pozwolilem sobie zajrzec do srodka i tak to wyglada. Co powinienem zrobic dalej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Zmierzyć ekstrakt, zostawić na kilkanaście dni w spokoju. Jaka temperatura, jakie drożdże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1773 Posted May 22, 2021 Author Share Posted May 22, 2021 Okolo 4 BLG, po otwarciu zauwazylem ze pojawiaja się małe bąbelki na powierzchni. Uzylem standardowych drozdzy co byly dołaczone do zestawu Finlandia Lager. Temperatura 23 °C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Nie zaglądać i nie nazywac tego lagerem majlosz, Muchor and kryzju 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1773 Posted May 22, 2021 Author Share Posted May 22, 2021 Cos z tego bedzie czy już nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 @mario1773bedzie z tego piwo górnej fermentacji zgodnie z tym co koledzy mowili daj mu parę dni i zmierz ponownie blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1773 Posted May 22, 2021 Author Share Posted May 22, 2021 Dzieki za odpowiedz. Wybaczcie za prozaiczne pytania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Dzieki za odpowiedz. Wybaczcie za prozaiczne pytania Nie ma problemu, po to jest ta lista aby się pytać. Piwo ma wszelkie szanse aby być bardzo smacznym, tylko daj mu trochę czasu. Lager to istotnie nie będzie, ale pies trącał nazewnictwo - oby smakowało Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka mario1773 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 23, 2021 Share Posted May 23, 2021 W tej temperaturze potrzymaj do dwóch tygodni. Jeśli masz możliwość to schłódź przed butelkowaniem.Następne piwko fermentuj w okolicy 17-18C w fermentorze. Jak nie masz możliwości kup lub załatw sobie kveiki z Facebooka kveik polska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.