x1d Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Olejek jest na rynku od jakiegoś czasu, ale na forum nie doczekał się wątku, a z notatek niektórych widzę, że jest używany. Jak to jest z tym aromatem, jak z goryczką, ile dodawać w przeliczeniu na granulat, czy dodajecie bezpośrednio, czy rozpuszczone w alkoholu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewaldi70 Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 U każdego sprzedawcy jest instrukcja. Zakupiłem i za jakieś dwa tygodnie będę stosował.,,Stosując HOPZOIL uzyskamy efekty podobne do tych jakie uzyskalibyśmy chmieląc piwo mokrą, świeżą szyszką!Jednak HOPZOIL ma wielką przewagę nad nietrwałą szyszką chmielową:- jest niezwykle wydajny 1ml wystarcza na 20-23l piwa- redukuje straty piwa wynikające z chmielenia na zimno, unikamy problemów związanych z odfiltrowaniem chmielin- ma niezwykle trwały aromat w porównaniu do chmielenia granulatem (niezmienny aromat utrzymuje się w piwie przez 3-4 miesiące)- zamkniętą szczelnie esencję można przechowywać w temperaturze pokojowej 5 lat od daty produkcji- nie zabiera miejsca w lodówce lub zamrażarce- stosując esencję unikniemy wszelkich problemów związanych z tzw hop creep - przegazowania (wtórna fermentacja), pojawienia się diacetyluHOPZOIL można stosować samodzielnie przy rozlewie pomijając chmielenie na zimno granulatem. Można też stosować chmielenie na zimno i wzmacniać jego efekt dodatkiem esencji, obniżając ilość granulatu chmielowego. HOPZOIL nie rozpuszcza się w piwie, dlatego trzeba go wcześniej przygotować. Najlepiej jest go rozrobić w stosunku około 1:5 (producent podaje proporcje 1:1 do 1:10) z etanolem 60% lub po prostu z wódką. Na jedną 20l warkę potrzebujemy około 1ml olejku, są to tak niewielkie ilości, że najprościej odmierzyć je strzykawką. Mieszaninę trzeba dobrze rozmieszać, a wiec często wstrząsać, aby olejek się rozpuścił. Proponujemy zacząć całą procedurę dzień przed planowanym użyciem olejku."Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 22, 2021 Author Share Posted May 22, 2021 20 minut temu, ewaldi70 napisał: U każdego sprzedawcy jest instrukcja. 20 minut temu, ewaldi70 napisał: HOPZOIL nie rozpuszcza się w piwie, Cytat za https://allegro.pl/oferta/hopzoil-majik-twisted-fruitbomb-2-5-ml-10615932142 bardzo dobrze rozpuszcza się w napoju, prosta aplikacja (nie wymaga samodzielnego rozcieńczania, po prostu wstrząśnij pojemnikiem i dodaj do napoju) Czytałem zachęty, chciałbym poczytać opinie tych, którzy stosowali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 Hopzol upierdliwy w użytkowaniu trzeba rozpuszcząc w wysokoprocetowym alkoholu w majku to nie wystepuje. Użycie samego oleju na zimno wg mnie daje bardzo chemiczne smaki/aromaty. podobno lepsze efekty uzyskuje sie dodając połowę dawki chmielu i dodanie olejku x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 5 godzin temu, ewaldi70 napisał: jest niezwykle wydajny 1ml wystarcza na 20-23l piwa Nie podzielam , dodałem 1,5ml dzień przed rozlewem i szału nie było wiec dodałem pozostałe czyli łącznie 2,5 na 18 l . Efekt nie zadowolił mnie co do aromatu ( nie ma bomby aromatu chmielowego ) po otwarciu butelki jak i jakosci aromatu ( swierzego chmielu ) . Sprobowałem z ciekawosci , teraz wiem ,że wróce do wczesniejszego chmielenia na zimno chmielami . x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted July 1, 2021 Share Posted July 1, 2021 (edited) Używałem Hopzoil, aromat bardzo wyraźny. Natomiast jest to dość upierdliwe. Olejek trzeba rozpuścić w spirytusie i dobrze wymieszać. Niestety łatwo się emulguje, więc to musi być odwrotnie niż 007, zmieszane, nie wstrząśnięte. W piwie też rozpuszcza się źle. Ja nie wymieszałem dobrze i trafiały mi się oczka olejku jak w rosole. Edited July 1, 2021 by koholet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polias Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Stosowałem Hopzoil kilka razy i najlepszy efekt jest kiedy dodaje się go razem z syropem glukozowym/cukrowym zaraz przed rozlewem piwa na refermentację. Wlanie olejku na powierzchnię jest mało efektywne. Najlepiej wlać syrop glukozowy do fermentora z którego będzie prowadzony rozlew, dodać hopzoil a dopiero potem wlewać piwo. Dodawanie hopzoilu na cichą lub ogólnie kilka dni przed rozlewem nie daje żadnego efektu. Od siebie polecam dodać na cichą jakiś chmiel o zbliżonym profilu jak olejek a sam olejek dodać jak powyżej opisałem, taka kombinacja moim zdaniem daje najlepsze efekty. Seven and primordial 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.