Jump to content

Piwo gozdawa plis


Recommended Posts

kupiłem gozdawa Czech plis. Gotowałem 2 litry wody z 1 kg cukru dodałem do tego Czech plis wlałem do wiadra fermetacyjnego dolałem zimnej do 23 litrów dodałem drozdze które wcześniej były odstawione na 30 minut w wodzie temperatura pokojowa i zostawiłem to w kuchni na 1 dzien pozniej przeniosłem to do zimniejszego miejsca i jest już tak 12 dni nic się nie dzieje z tym i piwo jest mentne smakuje jak piwo ale bezalkoholowe i dlatego moja prośba o poradę czy to się uda uratowac . Za krytykę dziekuje robie to po raz pierwszy . Aaa i wszystko było czyszczone prosiarczanem potasu plus jeszcze wszystko dezyfekowalem dodam jeszcze że nawet nie fermentuje

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Bercias napisał:

smakuje jak piwo ale bezalkoholowe

A jak smakuje piwo bezalkoholowe?

 

Robiłeś jakieś pomiary? Temperatura, blg?

 

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, Bercias napisał:

kupiłem gozdawa Czech plis. Gotowałem 2 litry wody z 1 kg cukru dodałem do tego Czech plis wlałem do wiadra fermetacyjnego dolałem zimnej do 23 litrów dodałem drozdze które wcześniej były odstawione na 30 minut w wodzie temperatura pokojowa i zostawiłem to w kuchni na 1 dzien pozniej przeniosłem to do zimniejszego miejsca i jest już tak 12 dni nic się nie dzieje z tym i piwo jest mentne smakuje jak piwo ale bezalkoholowe i dlatego moja prośba o poradę czy to się uda uratowac . Za krytykę dziekuje robie to po raz pierwszy . Aaa i wszystko było czyszczone prosiarczanem potasu plus jeszcze wszystko dezyfekowalem dodam jeszcze że nawet nie fermentuje

Jak nie fermentuje to mozliwe że bezalkoholowe. Co to za nowy styl?

Link to comment
Share on other sites

Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

23 godziny temu, Koora napisał:

Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji.

Nie nie widać 

 

21 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

 Tanie koncerny smakują jak lurowata brzeczka z wadami fermentacji i sztucznymi aromatami.

 

Bez alkoholu tylko sam aromat :D

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, Bercias napisał:
W dniu 22.05.2021 o 14:28, Koora napisał:

 

Nie nie widać 

Po tym czasie bez fermentacji, to już tylko do kibla.

 

I do następnego brew kita (najlepiej górnej fermentacji) dokupić świeże drożdże, jakieś suchary.

Link to comment
Share on other sites

Swoja droga, jak po dwóch tygodniach nic się za to nie wzięło,,to perfekcyjna czystość procesu.

A  kiedy jednak przefermentowało  "bezobjawowo"?  :)

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Koora napisał:

Po tym czasie bez fermentacji, to już tylko do kibla.

 

I do następnego brew kita (najlepiej górnej fermentacji) dokupić świeże drożdże, jakieś suchary.

Dlaczego do kibla? Skoro nic się nie stało, nic nie ruszyło a póki co pleśni nie widać warto by było to zagotować i zadać zdrowe drożdże, szkoda towaru.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli w pilsie (czy nawet plisie :)) wyczuwasz alkohol, to znaczy, że spieprzyłeś warkę.

No, chyba, że chciałeś uwarzyć coś w rodzaju Tatra Mocne

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.05.2021 o 12:53, anteks napisał:

Jak nie fermentuje to mozliwe że bezalkoholowe. Co to za nowy styl?

Piwo free :D

W dniu 22.05.2021 o 14:28, Koora napisał:

Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji.

Nic nie widac

 

W dniu 23.05.2021 o 17:39, wizi napisał:

W jakiej temperaturze stoi piwo? Sprawdzałeś Blg poczatkowe i aktualne?

Nie sprawdzałem niestety teraz jest w temperaturze 12 stopni okolo

10 godzin temu, fotohobby napisał:

Jeśli w pilsie (czy nawet plisie :)) wyczuwasz alkohol, to znaczy, że spieprzyłeś warkę.

No, chyba, że chciałeś uwarzyć coś w rodzaju Tatra Mocne

Nawet nie czuć alkoholu :(

 

Dzisiaj lekko uchyliłem wieko i już tylko troszkę jest tej piany u gory

 

edit zasada: kolego @Bercias nie pisz postów jeden pod drugim, jeśli chcesz uzupełnić, skorzystaj z opcji "edytuj" ukrytej w prawym górnym rogu posta.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Bercias napisał:

 

Nawet nie czuć alkoholu :(

Patrz, wielu piwowarów robi wszystko, żeby ukryć smak/zapach alkoholu w piwie, a ty jesteś niepocieszony, że ich nie czujesz.

W piwie, które ma 4.4.5% alc nie powinieneś go czuć.

Ale jeśli nie masz możliwości zmierzenia końcowego BLG, możesz sobie odpuścić 1L, wypić i przespacerować się na najbliższy posterunek, tam mili panowie sprawdzą ile promili wydychasz.

Mit o braku alko w piwie zostanie potwierdzony/obalony

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Bercias napisał:

No okej ale powiedz mi kiedy przelewać do butelek az cala piana zniknie ?

 

Jak ustanie fermentacja, jak pojawiła się piana to zostaw wiadro na co najmniej 2 tygodnie, potem zmierz blg i znowu po 2 dniach, jak nie spada to butelkuj

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.05.2021 o 22:44, fotohobby napisał:

Patrz, wielu piwowarów robi wszystko, żeby ukryć smak/zapach alkoholu w piwie, a ty jesteś niepocieszony, że ich nie czujesz.

W piwie, które ma 4.4.5% alc nie powinieneś go czuć.

Ale jeśli nie masz możliwości zmierzenia końcowego BLG, możesz sobie odpuścić 1L, wypić i przespacerować się na najbliższy posterunek, tam mili panowie sprawdzą ile promili wydychasz.

Mit o braku alko w piwie zostanie potwierdzony/obalony

 

W dniu 28.05.2021 o 11:52, majlosz napisał:

Jak ustanie fermentacja, jak pojawiła się piana to zostaw wiadro na co najmniej 2 tygodnie, potem zmierz blg i znowu po 2 dniach, jak nie spada to butelkuj

A ile powinno być blg zebym mógł przelać do butelek ?

Link to comment
Share on other sites

Ile powinno być, nikt Ci nie napisze. Powinno być stałe, mierzysz np dzisiaj i po dwóch dniach, jeśli nie spada to możesz butelkować.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, smola napisał:

Ile powinno być, nikt Ci nie napisze. Powinno być stałe, mierzysz np dzisiaj i po dwóch dniach, jeśli nie spada to możesz butelkować.

Oczywiście pod warunkiem, że jesteś w stanie zmierzyć Blg z dokładnością do 0,01.

Link to comment
Share on other sites

A po co mierzyć z dokładnością do 0.01 ?

Mierzysz raz, po dwóch dniach mierzysz (tym sa ym przyrządem) drugi raz  - jeśli otrzymujesz wynik na tym samym poziomie butelkujesz.

Dokładność 0.01 BLG nie jest tu wymagana 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, fotohobby napisał:

A po co mierzyć z dokładnością do 0.01 ?

Mierzysz raz, po dwóch dniach mierzysz (tym sa ym przyrządem) drugi raz  - jeśli otrzymujesz wynik na tym samym poziomie butelkujesz.

Dokładność 0.01 BLG nie jest tu wymagana 

Co to znaczy na tym samym poziomie? Takim tanim balingometrem jesteś w stanie określić Blg  z dokładnością do 0,5. Teraz mierząc raz, a potem po 3 dniach nie zauważasz, że fermentacja trwa dalej i spadło właśnie o te 0,5. I nie wiemy, czy odfermentowało do końca. Załóżmy, że zostało tylko właśnie 0,5Blg nieprzefermentowanych cukrów. Wiesz jaki to odpowiednik cukru w 20litrowej warce? 100g. Czyli tyle, ile ja średnio dodaję do nagazowania piwa w butelkach. Dużo, prawda? 

Link to comment
Share on other sites

Raczej jeśli mierzysz jednym przyrządem, to taki problem jest mało realny, różnice występują raczej między różnymi przyrządami lub egzemplarzami.

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, krzysiek9999 napisał:

Co to znaczy na tym samym poziomie? Takim tanim balingometrem jesteś w stanie określić Blg  z dokładnością do 0,5. Teraz mierząc raz, a potem po 3 dniach nie zauważasz, że fermentacja trwa dalej i spadło właśnie o te 0,5. I nie wiemy, czy odfermentowało do końca. Załóżmy, że zostało tylko właśnie 0,5Blg nieprzefermentowanych cukrów. Wiesz jaki to odpowiednik cukru w 20litrowej warce? 100g. Czyli tyle, ile ja średnio dodaję do nagazowania piwa w butelkach. Dużo, prawda? 

Najwyraźniej jestem w stanie stwierdzić, czy spławik ustabilizował się w tej samej pozycji, bo na 90 warek przegazowana była jedna i to z uwagi na dzikusy, które dostały się przy rozlewie.

Poza tym, pisałeś coś o dokładność 0.01 BLG

Nikt z taką nie mierzy, bo jest to po prostu niepotrzebne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.