Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Przegrzanie brzeczki podczas wysładzania...

Recommended Posts

Hej!

 

No i chyba klops :okey:

 

Podczas podgrzewania z 63°C do 73°C (nie wiem jakim cudem...) brzeczka podgrzała mi się do niemal 80°C.

 

Po 30 minutach w 73°C próba jodowa cały czas zabarwia, czy to znaczy, że z piwka już nic nie będzie, bo proces się zatrzymał?

 

Powiedzcie, że da się coś jeszcze zrobić... :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rób dalej, a po filtracji zbadaj gęstość (Blg, w całości filtratu) i będziesz wiedział co z piwka wyjdzie.

 

Krótka chwila w temp. poniżej 80°C nie zabije wszystkich enzymów moim zdaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miało być 30 minut w 73°C a minęło już ponad 40, czy "rób dalej" to znaczy - filtrować?

Tak, ale możesz spokojnie w tym przypadku potrzymać w 72°C do 1h, zawsze trochę więcej się scukrzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...