Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Moj sprzet

Recommended Posts

Oto moj sprzet:

najpierw cooler (chlodnica) w ktorej robie zacier. jest na 53 litry. Obok po lewej stoi kociol, w ktorym zacier gotuje. Gar jest wielkosci 30 litrow. Zima gdy jest bardzo zla pogoda, gotuje w kuchni z extraktu + ziaren, mam na to gar na 20 litrow.

 

0508081443hn2.th.jpg

 

Tutaj w srodku chlodnicy do zacieru, filtr z rurki CPCV:

 

mashtunfilteruv2.th.jpg

 

Tutaj mam moje fermentory, ten w srodku z rurka do burzliwej fermentacji te ztylu fermentacji spokojnej. Obecnie mam tam belgijski ale, India Pale ale, i APA.

 

0508081453xb3.th.jpg

 

 

I na koniec butelki. Obecnie mam tu kolsch i APA.

 

0508081454tu1.th.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ładnie ładnie ;)

Moją uwagę zwróciły rzadko w Polsce spotykane fermentory bo i mamy pierwszego forumowicza z Usa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie sie wydawalo ze wy uzywacie takich samych (bardzo podobnych) pojemnikow do fermentacji. Mam tez jeszcze jeden fermenter ze szkla, ktory nie jest na zdjeciu, taki jak do wina, ale najczesciej uzywam te plastikowe wiadra bo sie do nich przyzwyczailem. Latwiej je sie myje i przenosi z miejsca na miejsce, mozna je wlozyc jedo w drugie i zabieraja mniej miejsca...

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiadomo,że większość z nas używa identycznych tyle,że nadruk jest chyba z firmy midwest i chyba o to chodziło elroy'owi.

Bardzo fajny filtr z rurek ,cały czas jakoś nie mogę się za niego zabrać...

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No wiadomo,że większość z nas używa identycznych tyle,że nadruk jest chyba z firmy midwest i chyba o to chodziło elroy'owi.

Chodziło mi dokładnie o kształt - my używamy minimalnie innych. Ale to oczywiście bez znaczenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto moja nowa zabawka: kegerator, czyli lodowka do kegow, miesci sie w niej 3 kegi cornelius i butla CO2. Postawilem to w piwnicy, gdzie mam moj "pokoj taty": TV, nintendo, stol do pokera, bar, i teraz: piwo na "tap"! Ciekawe, czy przestane teraz butelkowac zupelnie czy tylko czesciowo? :)

kegeratorji1.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe, czy przestane teraz butelkowac zupelnie czy tylko czesciowo? :)

Zaupełnie...

 

Gratuluje fajnego rollbaru!

Jak tylko będę miał możliwości techniczne również coś takiego na 3-5 KEGów montuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki, Wesoly. Napewno bede butelkowal troche - zawsze jest wygodnie miec cos w butelkach. Pozatym za kilka dni sie okaze jak smakuje piwo pszenne z "kija". Latem zwykle warze 100% pszennego. Mam w fermentorze burzliwej piwo pszenne, juz 4 tygodnie, wiec musze cos z tym zrobic na dniach.

Nie jestem pewien, czy bedzie wystarczajaco metne, bo przeciesz w piwach przennych w butelce sam mieszasz osad z "czystym" piwem dla wlasciwego smaku. Z drugiej strony, te piwa sprzedaja w barach z "kija" i one tam maja wlasciwa "metnosc"... :D

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, przenosze sie z systemu na 20L na system na 40L. Kupilem wlasnie keggle, czyli gar do gotowania zrobiony z kega. Keg jest na 15 gal (60L) wiec warzenie podwojnej warki (2*20L) bedzie bez klopotow. Do tego kupilem tez palnik "jet burner" na 175K BTU :lol: Keggle, taboret i palnik to sprzet uzywany i kupilem to od znajomego piwowara.

 

keggle007.th.jpg

 

keggle008.th.jpg

 

keggle009.th.jpg

 

keggle010.th.jpg

 

keggle012.th.jpg

 

keggle014.th.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok, przenosze sie z systemu na 20L na system na 40L. Kupilem wlasnie keggler, czyli gar do gotowania zrobiony z kega.

To niepotrzebnie się męczysz z tym Molsonem. :lol::)

 

Zaciekawił mnie ten palnik, bardzo oryginalny kształt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To niepotrzebnie się męczysz z tym Molsonem. :lol::)

Masz racje :/ . Ten klopot rozwiazalem w ten sposob, ze we wtorek mam party pokerowe, bedzie ok. 10-20 osob to i piwo pojdzie :)

 

Zaciekawił mnie ten palnik, bardzo oryginalny kształt.

Koles ktory mi to sprzedal mowil mi ze to jest troche za silny palnik i mozliwe ze bede chcial wykrecic kilka z tych paluszkow i otwory zakrecic srubkami. Zobacze jak to sprobuje.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprobowalem ten nowy system.

 

Zacieranie: w lodowce turystycznej. W tym wypadku slod + woda = 38 litrow ;)

 

Wysladzanie: Woda przeplywa z kega przez lodowke turystyczna do wiader na dole.

0629091841.th.jpg

Wysladzanie ciagle (fly sparging):

0629091831.th.jpg

Po wyslodzeniu brzeczka wraca do kega i i ja podgrzewamy

0629091820.th.jpg

Brzeczka sie gotuje:

0629091955a.th.jpg

Schladzanie. Brzeczka przeplywa z kega poprzez chlodnice przeciwbierzna do pojemnikow fermentecyjnych.

0629092054.th.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@scooby_brew

ta chłodnica w przeciwprądzie to jest zwykła chłodnica taka jak w BA obwinięta wężem ogrodowym?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie.

Przyłączam się do prośby. Sporo cennych uwag znajduję w Twoich postach, niestety są porozrzucane po różnych wątkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Molson Canadian Lager,

Molson Canadian Lager otrzymuje się w ten sposób, że kupuje się beczkę 60L, którą chce się wykorzystać na keggle i trzeba ją opróżnić. :);):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie.

Oki. Tak jak pisal Kopyr, Molson Canadian to kupiony keg, ktory chcialem przerobic na keggle, ale wmiedzyczasie udalo mi sie kupic juz gotowy keggle. Teraz musze wypic to piwo ;)

http://www.piwo.org/forum/p20292-21-06-2009-22-05-14.html#p20292

 

 

 

@scooby_brew

ta chłodnica w przeciwprądzie to jest zwykła chłodnica taka jak w BA obwinięta wężem ogrodowym?

Tak, chlodnica przeciwbiezna to chlodnica, w ktorej brzeczka przeplywa w rurce w jedna strone, a woda ja chlodzi plynac w wiekszej otaczajacej rurce (np. w wezu ogrodowym) w druga strone. Jest to domowa wersja chlodnicy plytowej, ktore uzywaja "duze" browary.

http://www.piwo.org/forum/t1353-Chlodnica-przeciwbiezna.html

Tu masz wiecej na temat budowy chlodnicy przeciwbierznej:

http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/How_to_make_a_Counter_Flow_Chiller

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody.

Edited by max

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody.

Jak zbudujesz i sprawdzisz to koniecznie to opisz na forum. A jak chcesz wiedzieć teoretycznie to po prostu poszukaj, było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście mam złe doświadczenie ze stosowania chłodnicy przeciwbieżnej. Zbudowana z 10mb rurki miedzianej fi 10mm słabo dawała radę. Zdecydowałem się na wymiennik płytowy. Jedna sztuka dawała podobne efekty do chłodnicy p-b. Dopiero połączenie dwóch w szereg dało zadowalający efekt. Zimą mogę spokojnie schłodzić brzeczkę do 12-13°C. Najczęściej jednak, w przypadku dolnej fermentacji, schładzam do 16-18°C, zadaje drożdże Potem w zależności od warunków pozostawiam do samoczynnego schłodzenia lub schładzam dodatkowo chłodnicą zanurzeniową połączoną ze schładzarkę do piwa.

http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar#5125924276753700210

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody.

Taka jak między Fordem a Volkswagenem. Zależy od konkretnej chłodnicy.

Bieruń jest niedaleko Tychów, prawda?

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
.... Zdecydowałem się na wymiennik płytowy. Jedna sztuka dawała podobne efekty do chłodnicy p-b. Dopiero połączenie dwóch w szereg dało zadowalający efekt...http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar#5125924276753700210

Jak rozwiązujesz problem wpływania do wymiennika gorących osadów i chmielin?

Ile masz płyt i jakie wymiary wymienników, że musiałeś podłączyć dwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie che tu zaśmiecać, jeden wymiennik 12 płytowy nie dawała rady, teraz mam 12 i 20 płytowy. W kotle mam odchmielacz, a co jakiś czas czyszczę wymienniki sodą.

Wymienniki standardowe od pieców CO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.