keisan Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 (edited) A pewnie, że to samo. Po to chyba forum jest. Prawda? W ten sposób się człowiek uczy, żeby za kilka warek móc odpisać innemu, który zaczyna, że jest ok lub nie. Takie jest moje podejście. Dzięki Edited November 27, 2014 by keisan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Fajna burzliwa - nie otwieraj wiadra, nie warto się narażać, bo chcąc sprawdzić czy infekcja jest możesz się właśnie jej nabawić (tzn nabawić biedną brzeczkę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol23 Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 (tzn nabawić biedną brzeczkę) Piwo nie brzeczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 (edited) Mam już paranoje na punkcie infekcji, więc na spokojnego sumienia zapytam. Czy Witbier wygląda dobrze? Moim zdanie to burzliwa i wszystko jest ok, ale takie piany jeszcze nie widziałem. Potwierdźcie albo zaprzeczcie. Piękna fermentacja, kup sobie przeźroczysty fermentor jak ciekawi Cię zaglądanie. Dla mnie super opcja edit. nie to zacytowałem Edited November 27, 2014 by dzeju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Czy Witbier wygląda dobrze? Infekcja drożdżowa jak nic więc nie wygląda dobrze A pewnie, że to samo. Po to chyba forum jest. Prawda? W ten sposób się człowiek uczy no to mamy inne wyobrażenia o nauce Mnie uczyli i ja uczyłem, że jeśli chcesz coś wiedzieć to czytasz, czytasz i analizujesz. Z myślenia nic nie zwalnia. A tu widzę jakże częste przypadki chęci dostania wszystkiego "na tacy" (po raz n-ty tego samego niestety) bo samodzielne szukanie/czytanie jest nudne/boli/zajmuje cenny czas. BuDeX and Cyneq 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keisan Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 (edited) x no to mamy inne wyobrażenia o nauce Mnie uczyli i ja uczyłem, że jeśli chcesz coś wiedzieć to czytasz, czytasz i analizujesz. Z myślenia nic nie zwalnia. A tu widzę jakże częste przypadki chęci dostania wszystkiego "na tacy" (po raz n-ty tego samego niestety) bo samodzielne szukanie/czytanie jest nudne/boli/zajmuje cenny czas. Ja to rozumiem, najpierw szukam, czytam i jak nie znajdę odpowiedzi - pytam. Staram się nie zakładać tematów, które już są i które dają mi odpowiedź na moje pytanie. A ten wątek chyba po to jest, aby zapytać o infekcję? W tym wątku nie ma takiego przypadku jak mój, dlatego zapytałem. Czy ja chcę wszytko na tacy? Nie! Szukam sam i myślę sam, a gdzieś zacząć każdy musi. Edited November 27, 2014 by keisan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Mam już paranoje na punkcie infekcji, więc na spokojnego sumienia zapytam. Czy Witbier wygląda dobrze? Moim zdanie to burzliwa i wszystko jest ok, ale takie piany jeszcze nie widziałem. Potwierdźcie albo zaprzeczcie. To są grzyby: Saccharomyces cerevisiae Strzeż się ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keisan Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 To są grzyby: Saccharomyces cerevisiae Strzeż się ! A więc jednak, infekcja grzybicza:/ Poczekam, aż minie i zleje na cichą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simer17 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Witam panowie, mam pytanie, właśnie zabutelkowałem moją 2 warkę z zacieraniem, wyszło tego aż 50 butelek, lecz niepokoi mnie pewna sprawa. Jest to APA 13.8 BLG odfermentowało do około 3.8 BLG, 100 g chmieli amerykańskich poszło do gara i tak, po 2 tygodniach burzliwej było 4 BLG, wszytsko fajnie, zapach ładny amerykańskiego chmielu, taki troche jakby słodki, owoców tropikalnych, no ok, oznak infekcji brak, zlałem na cichą na tydzień i do tego pierwszy raz użyłem 40g chmielu na zimno. I dziś po tygodniu cichej butelkuje, otwieram, wygląda ładnie, z wyglądu oznak infekcji brak, zabutelkowałem bo odwrotu nie było, ALE, no właśnie jest ale a nawet dwa... zapach się zmienił, nie wiem czy to kwestia infekcji, czy chmielu na zimno, ale już nie jest taki słodki i owocowy, lecz raczej jakby wyczuwam nuty kwaśne, nie jest to mocny zapach, lecz jest lekka nuta taka jak w ostatnim sour ale które piłem tylko tam była znacznie mocniejsza, do tego smak, wiem, nie ocenia się młodego piwa, lecz przy 3.8 BLG, powinno być raczej pełne i słodkawe, przynajmniej taka była moja ostatnie AIPA która odfermentowała do 4.5 BLG, tym czasem to APA jest wytrawne, nie jest to jeszcze kwach, ale jest wytrawne. Sam nie wiem co o tym myśleć, czy tak ma być, i ta zmiana zapachu to efekt chmielenia na zimno, czy zaczyna się infekcja. Czekam na jakieś rady i mam nadzieję że nie będę musial wylać 50 butelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 , wiem, nie ocenia się młodego piwa, I wszystko na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simer17 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Pozostaje mi chyba jedynie uzbroić się w cierpliwość, dać mu z 2 tygodnie porefermentować, i wtedy wytestuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Rada na przyszłość: przelewaj na cichą wtedy kiedy skończy się burzliwa faza fermentacji. Górniak niecałe 14°Blg fermentuje burzliwie 3-5 dni a nie 14. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Rada na przyszłość: przelewaj na cichą wtedy kiedy skończy się burzliwa faza fermentacji. Górniak niecałe 14°Blg fermentuje burzliwie 3-5 dni a nie 14. To oznacza, że na cichą powinien zlać po 3-5 dniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Tak. Gdy opadnie piana. Przy dolnej fermentacji trwa to zwykle dłużej. Przy mocnych piwach też dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_s-c Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Witam Moja pierwsza warka na Safale US-05. Bitter z CP. Zacierane wg przepisu raczej pół na pół. Tak wygląda w 10 dniu fermentacji burzliwej. BLG zjechało do 2,5-3 (z 12). Jeszcze 2 dni temu miało taką czapę piany, że normalnie się przeraziłem jak zajrzałem do wiadra. Na forum znalazłem info, że te drożdże lubią sobie dłużej pod czapką posiedzieć, niemniej postanowiłem zapytać o zdanie. Smak wg mnie ok - nic podejrzanego. Aromat - poziomki/truskawki, tak sądzę ;p Temperatura uciekła napewno (około 21-22) więc stąd pewnie te estry. Jest też leciutka kanaliza. Tak sądze. Zresztą to już 3 piwo w którym mam spieprzony aromat - pojawia się w butelkach i zanika po około miesiącu leżakowania. Kupiłem już sodę - będę zatapiał cały sprzęt pokolei - stawiam że tutaj problem leży. Podpowiedzcie coś Gęstwę, dla sportu, zebrałem. Mam jeszcze jeden zestaw surowców na bittera i nie wiem czy drożdże zamawiać nowe czy na gęstwie jechać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Jak na moje to resztki piany i wszystko wygląda ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 był na wierzchu kożuszek lub coś a'la wylany na kałużę olej, błonka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simer17 Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 (edited) Rada na przyszłość: przelewaj na cichą wtedy kiedy skończy się burzliwa faza fermentacji. Górniak niecałe 14°Blg fermentuje burzliwie 3-5 dni a nie 14. Ta, nie ma to jak forumowe rady, ostatnio przelałem pierwsza warkę po tygodniu burzliwej na cichą, to mi mówili że za szybko, teraz po 2 tygodniach, to mi radzisz że za późno Edited December 2, 2014 by simer17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Ta, nie ma to jak forumowe rady, ostatnio przelałem pierwsza warkę po tygodniu burzliwej na cichą, to mi mówili że za szybko, teraz po 2 tygodniach, to mi radzisz że za późno Ja to już pewnych porad nawet nie komentuje, bo mi nie wypada jako początkującemu dlatego właśnie dopytałem czy kolega miał zlewać na cichą po 3-5 dniach burzliwej, bo myslałem że się przeoczyłem widząc ten wpis. Sprzeczności na tym forum mnóstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kranu Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Zauważyłem, że coś mi pływa w wiadrze na cichej radośnie w dół i w górę. Wyglądało jak pleśń, ale wyłowiłem i to fragmenty szyszek chmielowych. Ehhh, pierwsze chmielenie nie z granulatu nie było udane.. Nie pytam jak uniknąć takich problemów w przyszłości bo to już wiem, ale co z tym teraz? Kawałki mają taki niefajny nalot jakby pleśniały (obklejone drożdżami?). Może się z tego wywiązać infekcja czy niech lepiej pływa skoro za kilka dni i tak butelkuję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simer17 Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 To drożdże pływają Raczej wszystko jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewatywa8 Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 U mnie po 5 dniach 14Blg jest już po fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Ta, nie ma to jak forumowe rady, ostatnio przelałem pierwsza warkę po tygodniu burzliwej na cichą, to mi mówili że za szybko, teraz po 2 tygodniach, to mi radzisz że za późno Co piwowar to inna metoda. Nie można generalizować że 3-5 dni i na cichą przy górnej fermentacji. To zleży od stylu, ekstraktu początkowego, temperatury fermentacji, ilość i kondycja drożdży i może jeszcze paru mniej ważnych czynników.. pershi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Zauważyłem, że coś mi pływa w wiadrze na cichej radośnie w dół i w górę. [...] Ehh... po co grzebiesz w piwie jeśli to było by coś innego i tak ci nie pomoże wyłowienie tego w tej chwili. Pomyśl co się dzieje gdy ludzie wsypują chmiel na zimno, w szyszkach i bez siateczki. Tym to dopiero musi pełno takich śmieci pływać. To nie jest nic groźnego, bynajmniej to w ogóle nie jest groźne. Jeśli będzie infekcja to nie z tego powodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Zauważyłem, że coś mi pływa w wiadrze na cichej radośnie w dół i w górę. Wyglądało jak pleśń, ale wyłowiłem i to fragmenty szyszek chmielowych. Ehhh, pierwsze chmielenie nie z granulatu nie było udane.. Nie pytam jak uniknąć takich problemów w przyszłości bo to już wiem, ale co z tym teraz? Kawałki mają taki niefajny nalot jakby pleśniały (obklejone drożdżami?). Może się z tego wywiązać infekcja czy niech lepiej pływa skoro za kilka dni i tak butelkuję? Tymi wędrującymi góra-dół paprochami raczej teraz nie powinieneś się przejmować. Gdy będziesz zlewał do kolejnego fermentora przed butelkowaniem to dokładnie zadbaj by paprochy zostały w wiadrze po cichej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.