Jump to content

INFEKCJE


cyjarz
 Share

Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? 

 

 

IMG_20220312_082752.jpg

Link to comment
Share on other sites

Co nie znaczy,  że nie można spróbować, ale najpierw musiałoby poczekać kilka tygodni, czy nic dziwnego się nie wydarzy. 

Wcześniej nie ma do zaglądać, bo jeśli to bretty, to przy obecności tlenu mogą naprodukować octu.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.03.2022 o 13:48, bercik007 napisał:

Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? 

 

 

IMG_20220312_082752.jpg

Najpiękniejsza infekcja jaką widziałem w życiu. 

 

Nie trzeba było przelewać na cichą. Zdrowe drożdże w dużej ilości, szybciej poradziły by sobie z cukrami z mango.

Albo nie zdezynfekowana puszka przed otwarciem.

Edited by Koora
Edycja
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Co o tym sądzicie? 

Wlp566 po miesiącu w fermentorze.

W smaku wydaje się ok , ale ten wygląd jakoś niepokoi. 

Zastanawia mnie czy to resztki piany i drożdży z słabej flokulacji czy cos nowego sie tworzy.

IMG_20220420_073227.jpg

IMG-20220420-WA0000.jpg

Edited by Fradio
Link to comment
Share on other sites

Ogólnie smakowo, zapachowo nic się nie do szukałem. Miało iść do butelkowania a gęstwa do ponownego użycia w podwójnej warce w  wersji czystej i z brettami, ale chyba zabutelkuje i zrobię tylko wersję z brettami.

Woda twarda 20 stopni niemieckich ale to 8 warka na tej wodzie a pierwszy raz tak wygląda. 

To co się zmieniło w porównaniu do poprzednich to drożdże saisonowe  których uzywam po raz pierwszy, ale nie chyba nie mają tendencji do tworzenia niczego takiego?

Link to comment
Share on other sites

W sumie racja nie ma co ryzykować. Piwo zabutelkowane, a gęstwa odpłyneła. Spróbuje do nich podejść kolejny raz za jakiś czas, może w kolejnym sezonie.

 

Obserwowałem to z 15min i w tym co widać na zdjęciu na pewno jest dużo pozostałości po drożdżach. Drożdże słabo flokuluja, będąc dość luźne na dnie, pozostawiając spory osad na ściankach, pływając także w toni i na górze. Jednak było coś co mnie lekko zaniepokoiło, możliwe że dopiero początek. 

 

Dzięki za podpowiedź 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • zasada locked this topic
  • 2 weeks later...

Witam. 

 

Pacjent : Flanders red ale na roeselare blend.  1 rok stal na fermentacji w temperaturze pokojowej -+22 stopni (ze skokami do 35 w lecie). Po roku dostal platki macerowane przez miesiac w whiskey. 

 

2 tygodnie temu zabutelkowany byl i byl czysty i krystalicznie przezroczysty. 

 

Dzis wszystkie butelki wygladaja tak jak na zalaczonych zdjeciach

 

Rozumiem ze to moze byc przez refermentacje szczegolnie z tym typem drozdzy ale jako ze jest to moje pierwsze podejscie do dzikusow wole sie zapytac. 

Wsmaku brak octu i generalnie charakter bretowy jest dosc lekki. 

20220516_185510.jpg

20220516_185411.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Pacjent stout z dodatkiem wiśni, o którym zapomniałem, a warzony był 150 dni temu. 26 marca dodałem mrożone wiśnie i całkiem o nim zapomniałem. Dziś go odkopałem w piwnicy i moim oczom ukazał się taki widok jak na zdjęciu. Smaku nie próbowałem, a w zapachu taki winny. Kibel czy spróbować i do kega? Pleśni nie widziałem.

IMG_20220616_142436.thumb.jpg.7913b1f311772e77ba44809ec6871c5d.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.