punix Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Niestety - zdecydowanie infekcja. Sposób postępowania pod koniec artykułu: https://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercik007 Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Wow, bardzo ładnie to wygląda. Infekcja jak się patrzy. Wiadomość wyżej masz link do bogatego w informacje bloga, polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Wygląda, jak grafika 3D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 14, 2022 Share Posted March 14, 2022 Co nie znaczy, że nie można spróbować, ale najpierw musiałoby poczekać kilka tygodni, czy nic dziwnego się nie wydarzy. Wcześniej nie ma do zaglądać, bo jeśli to bretty, to przy obecności tlenu mogą naprodukować octu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted March 14, 2022 Share Posted March 14, 2022 (edited) W dniu 13.03.2022 o 13:48, bercik007 napisał: Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? Najpiękniejsza infekcja jaką widziałem w życiu. Nie trzeba było przelewać na cichą. Zdrowe drożdże w dużej ilości, szybciej poradziły by sobie z cukrami z mango. Albo nie zdezynfekowana puszka przed otwarciem. Edited March 14, 2022 by Koora Edycja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 Piwa, różne, robione różnymi drożdżami, ale nie belgijskimi, smakują trochę jak belgijskie. Posiadają posmaku fenolowe, a nie powinno tak być. To jakieś dzikusy panowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 Mogą być dzikie drożdże, mogą być bakterie, a może po prostu kiepska kondycja drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 (edited) Co o tym sądzicie? Wlp566 po miesiącu w fermentorze. W smaku wydaje się ok , ale ten wygląd jakoś niepokoi. Zastanawia mnie czy to resztki piany i drożdży z słabej flokulacji czy cos nowego sie tworzy. Edited April 20, 2022 by Fradio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Na telefonie że zdjęć wygląda jak lekka błona - czasem pojawia się taka przy twardej wodzie. Jeśli w smaku i aromacie nie ma nic podejrzanego, to nie denerwowałbym się przedwcześnie. Fradio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Ogólnie smakowo, zapachowo nic się nie do szukałem. Miało iść do butelkowania a gęstwa do ponownego użycia w podwójnej warce w wersji czystej i z brettami, ale chyba zabutelkuje i zrobię tylko wersję z brettami. Woda twarda 20 stopni niemieckich ale to 8 warka na tej wodzie a pierwszy raz tak wygląda. To co się zmieniło w porównaniu do poprzednich to drożdże saisonowe których uzywam po raz pierwszy, ale nie chyba nie mają tendencji do tworzenia niczego takiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Raczej nie powinny. Na wszelki wypadek zastanowiłbym się nad innymi drożdżami do kolejnego piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 W sumie racja nie ma co ryzykować. Piwo zabutelkowane, a gęstwa odpłyneła. Spróbuje do nich podejść kolejny raz za jakiś czas, może w kolejnym sezonie. Obserwowałem to z 15min i w tym co widać na zdjęciu na pewno jest dużo pozostałości po drożdżach. Drożdże słabo flokuluja, będąc dość luźne na dnie, pozostawiając spory osad na ściankach, pływając także w toni i na górze. Jednak było coś co mnie lekko zaniepokoiło, możliwe że dopiero początek. Dzięki za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek.Ogarek Posted May 6, 2022 Share Posted May 6, 2022 Witam, czy to jest już pewna infekcja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabacznik Posted May 6, 2022 Share Posted May 6, 2022 100%. To nawet nie jest zwykła infekcja z biofilmem, ale nawet pleśń. Pleśń dyskwalifikuje 100%, bo jej metabolity są toksyczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 6, 2022 Share Posted May 6, 2022 10 minut temu, Jarek.Ogarek napisał: Witam, czy to jest już pewna infekcja? https://www.piwo.org/forums/topic/32895-infekcje/ to jest wątek wydzielony do zadawania takich pytań. Zamykam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helcik Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Witam. Pacjent : Flanders red ale na roeselare blend. 1 rok stal na fermentacji w temperaturze pokojowej -+22 stopni (ze skokami do 35 w lecie). Po roku dostal platki macerowane przez miesiac w whiskey. 2 tygodnie temu zabutelkowany byl i byl czysty i krystalicznie przezroczysty. Dzis wszystkie butelki wygladaja tak jak na zalaczonych zdjeciach Rozumiem ze to moze byc przez refermentacje szczegolnie z tym typem drozdzy ale jako ze jest to moje pierwsze podejscie do dzikusow wole sie zapytac. Wsmaku brak octu i generalnie charakter bretowy jest dosc lekki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 19, 2022 Share Posted May 19, 2022 Jak smakuje ok,to te farfocle w końcu opadną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 Nie będę zakładał nowego wątku na forum i zadam pytanie tutaj. Czy istnieją jakieś mikroby, powodujące infekcje piwa, których metabolity lub one same są szkodliwe dla naszego zdrowia lub życia? Pleśń, wiem, omijamy pleśń w odpowiedziach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 Tutaj trochę opisane, aczkolwiek nie w kwestii Europy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 Kiedyś o tym czytałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 16, 2022 Share Posted June 16, 2022 Pacjent stout z dodatkiem wiśni, o którym zapomniałem, a warzony był 150 dni temu. 26 marca dodałem mrożone wiśnie i całkiem o nim zapomniałem. Dziś go odkopałem w piwnicy i moim oczom ukazał się taki widok jak na zdjęciu. Smaku nie próbowałem, a w zapachu taki winny. Kibel czy spróbować i do kega? Pleśni nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted June 16, 2022 Share Posted June 16, 2022 Wg mnie na owocach z pierwszego planu jednak widać pleśń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 16, 2022 Share Posted June 16, 2022 Przyjrzę się dokładnie, ale nie widziałem niczego włochatego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 16, 2022 Share Posted June 16, 2022 Raczej błona, nie widzę tu pleśni, do kega zawsze można zlać, nie pęknie smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.