Jump to content

INFEKCJE


cyjarz
 Share

Recommended Posts

10 minut temu, x1d napisał:

Jeżeli ejlowe drożdże, to możesz przelewać, z lagerem bym się z tydzień wstrzymał.

Drozdze us05 tak wiec gorniaki.  To jutro przelewam :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Potrzebuję konsultacji. Czy Waszym zdaniem to objawy infekcji?

 

Minął 2 tydzień fermentacji brzeczki z dodatkiem gkukoamylazy. Zeszło z 12 do 4 brix, wiec odfermentowanie spoko. Do poniedziałku na powierzchni utrzymywała się czapa drożdży, choc nie było postepow fermentacji i zaryzykowałem zamieszanie. Drozdze opadły w ciagu jednego dnia. 

20210512_091849.jpg

Link to comment
Share on other sites

Niewiele napisałeś o piwe. Ja dodałem raz glukoamylazy do Brut Ipa i zgodnie z tym co piszą odfermetowało do 1 blg. Zakładam, że o blg Ci chodziło, nie o brix.

Link to comment
Share on other sites

  • zasada pinned this topic
9 minut temu, Tommi napisał:

Chciałbym się upewnić czy nalot na powierzchni piwa to biofilm. W

Zdecydowanie biofilm, zakażenie, ale czy pleśń na zdjęciu nie widzę. Jeśli zapach i smak piwa nieciekawy, to raczej do wylania.

Bąble pojawiają się, gdy uwalniane co2 (praca drożdży lub rozpuszczony w piwie) zatrzymuje się na błonie.

Link to comment
Share on other sites

  • zasada changed the title to INFEKCJE
  • 2 weeks later...

Flandrysjkie. Fermentacja mieszana, dzikie drożdże zadane do przefermentowanej brzeczki na początku marca. Co sądzicie?

20210530_125748.jpg

20210530_125741.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Oj, coś mi się stało z dwiema warkami robionymi w odstępie tygodniowym, hefe-weizen i proste ale. Dzieliły ze sobą wyłącznie miejsce warzenia i naczynia do zacierania i warzenia (fermentory inne, inne drożdże, w przypadku ale było nawet z braku czasu nochill - przelany wrzątek do docelowego fermentora). W fermentorach brak oznak infekcji, ale już przy rozlewie piwa smakowały dziwnie. Po 2 i 3 tygodniach w butelkach osad w formie zawiesiny ciemnych bardzo drobnych cząstek, nie opadają. W niektórych butelkach formują się w przyklejone do ścianek butelki kłaczki, twarde i trudne w umyciu. W hefeweizen widać osad na szyjce. Co to jest - pleśnie?

20210704_123656.jpg

20210704_123733.jpg

Edited by abuwiktor
Link to comment
Share on other sites

Może w razie wątpliwości dobrym pomysłem byłby rozlew do PET-ów, mniej bym się obawiał i łatwiej odpuścić nadmiar gazu.

 

Następnym razem doczytaj zawczasu, bo rozlew to IMHO najmniej interesujący etap, ale skutki błędu mogą być poważne. 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, abuwiktor napisał:

piwa smakowały dziwnie

 

19 godzin temu, Koora napisał:

dużo drożdżaków w powietrzu lata

Może dzikusy?

Nie ma typowych wskazań dla pleśni, ale nikt na 100% nie potwierdzi na podstawie zdjęcia.

Jeżeli nie smakuje, to podstawowe kryterium do anihilacji...

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, abuwiktor napisał:

Hmmmm, w poprzednich warkach drożdże nie miały koloru czarnego, nie lepiły się do ścianek, a na szyjce nie zostawał kołnierzyk....

Czasami się lepią a czasami nie. Ciężko znaleźć przyczynę.

 

Jak piwo wyłazi z butelki podczas nalewania to do drożdży może dołożyć drobinki chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Dziś zamierzałem butelkować Czeskiego Lagera z ekstraktów, chmiale Saaz i Saaz Late. Użyłem drożdży Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series 10g. Piwo stało ok 2 tygyodnie na burzliwej i następne 2 tygodnie na cichej. Temperatura niestety nie była idealna, był momenty że przekraczało 16C.

Dziś przygotowuje do rozlewania, otwieram wieklo i widze coś takiego - patrz foto
Czy to infekcja? Czy może to jakaś pozostałość po chmielu i dorżdżach? Po wyciągnięciu jest taka jakby kłaczkowata maź...

Ogólnie to moja 9 warka, ale dopiero 2 lager i pierwszy na tych drożdżach?

Rozlewać czy wylewać??

20210707_184546.jpg

20210707_184555.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.